...

Wang Shi: een nieuwe (Chinese) indicator?

30 december 2005, 22:19 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Voor zijn laat­ste artikel van dit jaar kan onder­getek­ende het niet lat­en een bericht­je uit Chi­na aan te halen. Er schi­jnt een cor­re­latie te bestaan tussen de hob­by van een steen­rijke zak­en­man aldaar en het ver­loop van de koers van het aan­deel van zijn fir­ma. Een nieuwe indi­ca­tor, wie weet…

Wang Shi: een nieuwe (Chi­nese) indicator? 
Hieron­der ziet u een foto van de heer Wang Shi, de 55-jarige CEO van de Chi­nese bouw­maatschap­pij Vanke Group.

Wang Shi
De Vanke Group is een vooraanstaande fir­ma die in de MSCI Chi­na A Index een gewicht van 1,5% verte­gen­wo­ordigt, waar­door ze bij de groot­ste bedri­jven behoort.
Het for­tu­in van de heer Shi ken­nen we niet, maar ger­ing zal het wel niet zijn. En daarover gaat dit artikel niet, wel over de hob­by van deze Chi­nese top man­ag­er. Het zit zo. Exact 10 jaar gele­den werd de heer Shi getrof­fen door een ern­stige ziek­te, die hem de betrekke­lijkheid van het lev­en deed inzien.
Hij veran­derde zijn aan­pak van de vast­goed­pro­jecten drastisch, in die zin, dat de fir­ma meerdere dagen zon­der hem kon func­tioneren zon­der rentabiliteit­sprob­le­men. Waarom deze veran­der­ing? Omdat hij zich realiseerde, dat in zijn lev­en één grote droom nog niet was waar gewor­den, nl. het over­win­nen van de ijzige bergtop­pen van de Himalaya. 
Sinds hij genas van zijn ziek­te maak­te de heer Shi er een gewoonte van, jaar­lijks meerdere maan­den door te bren­gen in de bergen, en dit Tibet, Nepal en andere lan­den, zolang er maar bergen waren van boven de 4 Ã 5.000 meter. 
Mount Everest
Na 10 jaar heeft hij de meeste over­won­nen, waaron­der dé berg der bergen, de Mount Ever­est. Na elke tocht wordt Wang Shi geïnterviewd en steev­ast komt de vraag of hij niet ongerust is over het wel en het wee van zijn Vanke Group tij­dens zijn afwezigheid. 
Telkens zegt fier te zijn, dat ook zon­der hem de fir­ma kan func­tioneren, althans voor een tijd­je, zo voegt hij eraan toe. Hij wil immers zijn stoel warm houden…
Nu is er wel een vreemd fenomeen, dat ver­meld wordt in Chi­nese de zak­en­pers. Wan­neer Wang Shi zich uitleeft op bergflanken, daalt de koers van het aan­deel van Vanke Group. Zodra hij terug is, sti­jgt het weer. Waarom dit zo is, is zo gemakke­lijk uit te leggen denken we. Want vol­gens CEO Wang Shi is de fir­ma zo goed geor­gan­iseerd, dat ze enkele maan­den zon­der hem verder kan. Hebben de aan­deel­houd­ers schrik dat hij zijn hachje zal lat­en in de ene of andere diepe kloof? Geloven ze dus niet heel sterk in het organ­isati­etal­ent van de heer Wang Shi? Wie zal het zeggen?
Stel je voor, dat de MSCI Chi­na A Index een ver­loopt heeft, para­lel aan dat van het aan­deel van Vanke Group. Dan is de hob­by van de CEO dit bedri­jf een soort beursindicator…
Vroeger had­den we al over vreemde indi­ca­toren, zoals we die beschreven in de columns Over stieren, beren en Amer­i­can Foot­ball en Korte rokken en zon­nevlekken. In deze artikels kunt u lezen hoe mensen ver­ban­den zien tussen het win­nen van paar­den­races of Amer­i­can foot­ball­tornooien, roklengtes en/​of het aan­tal zon­nevlekken en de evo­lu­tie van de beurzen.
Zodra we de hand hebben kun­nen leggen op enerz­i­jds de koers­grafieken van Vanke Group en anderz­i­jds de agen­da van de heer Wang Shi, zullen we u lat­en weten of we er een nieuwe, dit­maal Chi­nese, indi­ca­tor kun­nen aan toevoegen.
Tot die tijd lijkt het aangewezen dat we ons maar lat­en lei­den door de TA van Guy Boscart en zijn team op deze site…
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

30 decem­ber 2005.
Onder­getek­ende is gepen­sioneerd, hij schri­jft voor US Mar­kets columns en financiële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel
belang of bez­it in de bespro­ken fond­sen of bedrijven .


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.