...

Zijn er nog goede werkgevers?

12 maart 2009, 20:42 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

In deze beroerde tij­den, zow­el voor werkne­mers als voor bedri­jven, vroe­gen we ons af of er nog echt pop­u­laire werkgev­ers zijn. In de VS alvast wel. Dit is de top-10 van vorig jaar.

Zijn er nog goede werkgevers?

Begin 2006 gaven we een overzicht van de 10 meest gegeerde Amerikaanse bedri­jven.

Nu zijn we alweer drie jaar verder en daarom hoog tijd voor een update. Opnieuw gin­gen we te rade bij For­tune en dit is het resul­taat van de enquêtes en ander onder­zoek dat terza­ke gedaan werd. 

.

Van de top-10 voor het jaar 2005 vin­den we er slechts twee terug, Weg­mans en Genen­tech, die resp. 3 en 6 plaat­sen zak­ten. De overige acht zijn nieuwkomers in de top-10, die soms relatief beschei­den (Boston Con­sult­ing, van 11 naar 3) of spec­tac­u­lair (Methodist Hos­pi­tal, van 78 naar 8) stegen.

Aan de kop staat nu het Cal­i­for­nische NetApp Inc, (Nas­daq: NTAP), vooral actief op het vlak van zg. data stor­age sys­te­men. In drie jaar tijd sprong de onderne­m­ing 26 plaat­sen naar boven en dat zou alles te mak­en hebben met de wijzen waarop het man­age­ment de medew­erk­ers motiveert en dit alleen met aantrekke­lijke ver­loning. Zuinigheid is een basis­regel, maar niet ten koste van (levens)kwaliteit. Zo biedt NetApp aan zijn mensen een pre­mie als ze vri­jwilliger­swerk doen en/​of finan­ciële ste­un bij adop­ties, opvoed­ing van autis­tis­che kinderen en zo meer. Wat de werkgele­gen­heid (64% in de VS, 34% in het buiten­land) betre­ft: in 2008 waren er 12% meer jobs en ook voor dit jaar wordt op dit vlak een toe­name verwacht.

Num­mer twee is het niet-beursgeno­teerde Edward Jones uit de staat Mis­souri (cen­traal in de VS) heeft een man­age­ment, dat ervoor gezorgd heeft zich ver te houden van riskante hypothe­caire lenin­gen, rom­meloblig­aties, giftige derivat­en en meer van dat fraais. Vorig jaar kwa­men er 9% jobs (93% VS, 7% buiten­land) bij en dit jaar komen er nieuwe kan­toren bij voor nog eens 500 arbei­d­splaat­sen extra.

De derde plaats komt toe aan Boston Con­sult­ing Group. Zoals de naam doet ver­moe­den, is deze fir­ma gesitueerd in Boston, de hoofd­stad van de staat Mass­a­chu­setts in het noor­doost­en van de VS. De hoof­dac­tiviteit is het ver­lenen van advies aan onderne­min­gen die hun organ­isatie willen ver­beteren of uit­brei­den. Bovenop inter­es­sante loon­con­di­ties geni­et het per­son­eel van tussenkom­sten voor medis­che ver­zorg­ing. Vorig jaar groei­de het aan­tal werkne­mers (25% VS, 75% buiten­land) aan met 10%. 

Num­mer vier in de rij is een nieuwkomer in de top-100. Het gaat over een naam als een klok in de infor­mat­i­caw­ereld, het Cal­i­for­nische Google (Nas­daq: GOOG). Deze aan­bieder van een enorm pop­u­laire zoek­ma­chine is 10 jaar gele­den opgericht en kende een voort­durende groei. De werkne­mers appre­ciëren het aan­ge­name werkkli­maat en de mogelijkhe­den tot het nemen van ini­ti­atief, zo zeggen ze. Over salaris­sen en lonen lost Google niets. Wel dat in 2008 het per­son­eels­be­stand (64% VS, 36% buiten­land) aandik­te met 40%. Dit jaar 2009 gaan ze het wat kalmer aan doen qua aan­wervin­gen. Hoeveel kalmer is niet geweten.

Op plaats 5 vin­den we de eerste oude bek­ende van 2005: de in voed­ing gespe­cialiseerde groot­waren­huisketen Weg­mans Food Mar­kets uit de stad Rochester (bek­end als zetel van East­man Kodak) in de staat New York. Qua lonen en salaris­sen ben­gelt deze fir­ma onder­aan de top-10, maar de extra voorde­len voor het per­son­eel mak­en het bedri­jf aantrekke­lijk: o.m. aankoopcheques en gratis yoga­lessen. In 2008 groei­de het per­son­eel (100% VS) met 6%. 

Num­mer 6 is ook een oude bek­ende, nl. het Cal­i­for­nische Cis­co Sys­tems (Nas­daq: CSCO). In 2008 kwa­men bij het per­son­eels­b­stand (57% VS, 43% buiten­land) er 7% bij. De medew­erk­ers wor­den sterk betrokken bij het nemen van beslissin­gen en boven­di­en is de ver­loning ook niet mis. 

De num­mer 1 van 2005 is nu de num­mer 7 gewor­den: Genen­tech (NYSE: DNA), het biotechbedri­jf uit Cal­i­fornië. Van­daag 12 maart 2009 kwam het nieuws dat het bedri­jf voor 46,8 mil­jard dol­lar overgenomen wordt door het Zwit­serse Roche. Genetech zich heeft lang verzet tegen deze fusie en voorzi­et opzeg­premies van 18 tot 52 weken loon voor wie als gevolg ervan zou ontsla­gen wor­den. In 2008 groei­de het aan­tal medew­erk­ers (99,9% VS) met 5%.

De acht­ste plaats (in 2005 was dat nog num­mer 78!) komt toe aan het hos­pi­taal­netwerk Methodist Hos­pi­tal Sys­tem uit Hous­ton, Texas. Het per­son­eel is 100% tew­erkgesteld in de VS en groei­de in 2008 aan met een beschei­den 1%. 

De negende plaats komt toe aan zak­en­bank Gold­man Sachs Group (NYSE: GS) uit New York. Ondanksd e donkere wolken die boven de finan­ciële wereld zijn komen hangen, heeft de onderne­m­ing zijn werkne­mers (53% VS, 47% buiten­land) in 2008 nog met 2% zien toen­e­men. Het top­man­age­ment heeft vri­jwillig zijn bonus afgewezen, ter­wi­jl de rest van het per­son­eel toch pre­mies, zij het lager dan gebruike­lijk, heeft ontvangen.

Num­mer 10 is Nugget Mar­ket uit Cal­i­forniä, een relatief kleine sec­torgenoot van Weg­mans Food Mar­kets (num­mer 5). Het per­son­eel (100% VS) nam in 2008 nog 22% toe. Het moet er heel aan­ge­naam werken zijn, want het feit dat in de 81 jaar dat Nugget Mar­ket bestaat nooit iemand is ontsla­gen moet een hele gerust­stelling zijn.

Als u boven­staande tabel terug bek­ijkt, dan merkt u dat er geen ver­band is tussen plaats in de top-10 en appre­ci­atie van de werkne­mers. Op dit the­ma gaan we een vol­gende keer wat dieper in. Maar één ding is alvats zek­er: er zijn nog goede werkgev­ers en dat geeft wat hoop v oor de toekomst.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.