...

JPMorgan in schandaalsfeer

14 juli 2012, 20:54 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Jérôme Kerviel vin­dt navol­ging, zo zou je sar­castisch kun­nen stellen. Inder­daad, de alom bek­ende zak­en­bank JPMor­gan is op haar beurt betrokken in een onfrisse zaak.


De man van 4,9 mil­jard’ Jérôme Kerviel kreeg ook in beroep geen gelijk en hij werd op 25 juni 2012 vero­ordeeld voor 5 jaar cel effec­tief. Daar­na zal hij nogal hard moeten werken om aan zijn ex-werkgev­er Société Générale de 4,9 mil­jard euro terug te betal­en. Of de recht­bank het hier­bij heeft gehad over een redelijke ter­mi­jn’ ver­meldt het betr­e­f­fende nieuws­bericht niet.

Denk nu niet dat het nog­maals mogelijk is dat een werkne­mer of iemand die in opdracht han­delt van een finan­ciële instelling nog­maals in staat zou zijn om te fraud­eren voor mil­jar­den euro’s (of dol­lars) recht onder de neus van de opdrachtgever.

alt

Dit­maal is het de gerenom­meerde zak­en­bank JPMor­gan Chase (meestal afgeko­rt tot JPMor­gan) die in dit ver­band in opspraak komt. Deze onderne­m­ing is ontstaan in 1799 en is inmid­dels uit­ge­groeid tot één van de groot­ste banken ter wereld met meer dan 261.000 werkne­mers wereld­wi­jd en een mark­tkap­i­tal­isatie van
ca 137 mil­jard dol­lar (112 mil­jard euro). 

alt

CEO Jamie Dimon (56 jaar) beleeft een stresserende peri­ode. Want zoals we in de lente van 2012 is aan het licht gekomen, dat in het Britse JPMor­gan-fil­i­aal, geves­tigd in Lon­den, een ver­lies dat zou oplopen tot 4,4 mil­jard dol­lar (3,6 mil­jard euro) is geïn­casseerd.

Akko­ord, 3,6 mil­jard euro is nog alti­jd meer dan een kwart min­der dan de 4,9 mil­jard waarmee Kerviel de Société Générale trak­teerde, maar het komt al aardig in de buurt. Maar zoals we verder zullen zien is het niet onwaarschi­jn­lijk, dat uitein­deljk het ver­lies van JPMor­gan dit van de Société Générale serieus in de dubieuze schaduw zal stellen.

Wat is er gebeurd? In Lon­den was men blijk­baar op het idee gekomen om te gaan investeren via zg. kredi­et­derivat­en. Dit liep grondig mis, want in mei 2012 bleek, dat op die manier 2 mil­jard dol­lar in rook waren opge­gaan omdat het geïn­vesteerde geld niet snel genoeg kon wor­den terugver­di­end. Zo gaat dat in onzekere tij­den zoals we nu beleven. Wij weten dat, de ver­ant­wo­ordelijken in Lon­den blijk­baar niet. En nu (juli 2012) blijkt het niet te gaan om 2, maar om de eerder ver­melde 4,4 mil­jard dol­lar.

In Lon­den had­den ze moeten waarmee ze bezig waren, dat is hun job. Daarom ook gebruik­te Jamie Dimon de term beschamend’ in zijn com­men­taar. Inder­daad beschamend was het feit, dat men in Lon­den o.a. een han­de­laar met een alles­be­halve onbe­spro­ken rep­u­tatie onder de arm had genomen. Het gaat hier om nie­mand anders dan Bruno Iksil, een han­de­laar van Oekraïense orig­ine die opereert vanu­it zijn verbli­jf­plaats Par­i­js. Iksil is een geheimzin­nige figu­ur, waar­van wij zelfs geen foto kon­den vin­den. Hij gaat agressief tew­erk en hanteert hier­bij immens hoge bedra­gen, zodanig dat hij de Dow Jones kan beïn­vloe­den. Waar hij al dat geld van­daan heeft is een ook raad­sel. Maar het­geen gebeurde rond de kredi­et­derivat­en valt in feite onder de noe­mer fraude. Het vreemde aan dit ver­haal is, dat JPMor­gan Lon­den de han­del in (ver­dachte) kredi­et­derivat­en had opges­tart met als doel de bank veilig te stellen met het oog op de Europese schulden­cri­sis. Kan het nog cynisch?

Wij weten, dat we nalatig waren. Wij weten, dat we dom waren,’ verontschuldigde Jamie Dimon zich tegen­over de media. Dat was in mei 2012. Toen hoopte hij om door de verkoop van win­st­gevende posi­ties het ver­lies te beperken. Die verkoop leverde 1 mil­jard dol­lar op, ruim onvol­doende dus. Het enige wat Dimon nog te gelde kon mak­en, waren de kredi­et­derivat­en. Maar gezien de rep­u­tatie hier­van zou het een desas­treus effect hebben op de markt. Dus behield Dimon deze derivat­en in portefeuille.

Zoals bek­end gaat het inmid­dels om 4,4 mil­jard dol­lar minus. En vele anal­is­ten gaan ervan uit dat er nog lijken uit de Iksil-kast zullen vallen, waar­door JPMor­gan uitein­delijk een opd­of­fer tot 9 mil­jard dol­lar (7,3 mil­jard euro) kan incasseren.

alt

De afgelopen 3 jaar vol­gde het aan­deel een uit­ge­spro­ken roller­coast­er­par­cours. Vanaf de herf­st 2011 tot de lente 2012 zette zich een mooie her­stel­be­weg­ing in, maar daar bli­jft nu niet veel van over.

Sinds begin juni tot 13 juli 2012 krabbelde het aan­deel weer wat op. Dat heeft wellicht te mak­en met de ent­hou­si­aste bericht­en van JPMor­gan over hun winst na het tweede kwartaal 2012, die ondanks alle tegensla­gen toch nog 4,96 mil­jard dol­lar (4,05 mil­jard euro) bedroeg, weliswaar 8,7% lager dan de 5,43 mil­jard dol­lar (4,43 mil­jard euro) van dezelfde peri­ode in 2011. Maar hoe de winst na kwartaal 3 van 2012 eruit kan zien, daar hoeft geen tekeninget­je van gemaakt te worden. 

Het ima­go van JPMor­gan heeft door deze zaak van 4,4 mil­jard’ een behoor­lijke knauw gekre­gen. Het kan nog erg­er wor­den als het wel degelijk zou gaan over een nog grot­er ver­lies (tot 9 mil­jard dol­lar zoals we al aan­haalden).

En er hangen nog zwaar­den van Damo­cles klaar. Zo is er het Libor-schan­daal, dat (alweer) in Lon­den aan het licht is gekomen en betrekking heeft op het fraud­uleus manip­uleren van de zg. inter­banken­rente. Twaalf banken, waaron­der JPMor­gan, zijn hier­voor al op het mat­je geroepen en het onder­zoek is nog lopende. Het kan hier gaan over een boete van 22 mil­jard euro minimum.

En het is nog niet gedaan. In de VS wordt o.a. JPMor­gan geviseerd in een ander schan­daal dat gaat over het manip­uleren van de energiemarkt.

Het resul­taat van al deze onder­zoeken kan voor JPMor­gan heel ongun­stig aflopen. Als de beleg­gers, groot zow­el als klein, het vertrouwen ver­liezen kan deze reus in de banken­wereld wel eens van zijn sokkel tuimelen.

Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.