...

Schlumberger zet concurrentie een hak

22 februari 2010, 19:35 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Olie- en gasser­vicebedri­jf Schlum­berg­er neemt een kleinere rivaal in dezelfde sec­tor over en wil zo zijn toekomst verzek­eren. De aan­deel­houd­ers zijn niet bijster enthousiast.


Op maandag 22 feb­ru­ari 2010 werd bek­end, dat het bedri­jf Schlum­berg­er voor het niet onaardi­ge bedrag van 11,3 mil­jard USD (8,3 mil­jard EUR) zijn sec­torgenoot Smith Inter­na­tion­al overneemt.

Schlum­berg­er (NYSE: SLB) is geves­tigd in Hous­ton, Texas en telt 77.000 medew­erk­ers in 80 lan­den. De mark­tkap­i­tal­isatie (cijfer 22 feb­ru­ari 2010) is 71,76 mil­jard USD (51,44 mil­jard EUR) en de omzet van het afgelopen boek­jaar is 22,71 mil­jard USD (16,28 mil­jard EUR).

Smith Inter­na­tion­al (NYSE: SII) is eve­neens geves­tigd in Hous­ton. De onderne­m­ing heeft 21.000 medew­erk­ers in 80 lan­den. De mark­tkap­i­tal­isatie (cijfer 22 feb­ru­ari 2010) is 9,26 mil­jard USD (6,64 mil­jard EUR) en de omzet van het afgelopen boek­jaar is 8,22 mil­jard USD (5,89 mil­jard EUR)..

De gerucht­en­molen was al enkele dagen aan het draaien en op zondag 21 feb­ru­ari 2010 maak­te Schlum­berg­er zijn inten­ties offi­cieel bek­end om een dag lat­er te beves­ti­gen dat d e deal ges­loten is. 

alt


De aan­deel­houd­ers van Schlum­berg­er, die de bui blijk­baar al had­den zie hangen, lanceer­den het aan­deel zuid­waarts.

alt

De aan­deel­houd­ers van Smith Inter­na­tion­al hebben reden om te juichen, want ze kri­j­gen een pre­mie van 12,51 USD per aan­deel, nl. 37,5% van de slotko­ers van 33,35 USD/​aandeel op don­derdag 18 feb­ru­ari 2010

Als de over­name hele­maal rond zal zijn, dat ontstaat een groep met een omzet van ca 31 mil­jard USD. Dat is meer dan het dubbele van de omzet van Hal­libur­ton, de con­cur­rent waar waarschi­jn­lijk het alle­maal om te doen is.

Hal­libur­ton (NYSE: HAL), ook met zetel te Hous­ton, telt 50.000 per­son­eel­sle­den, actief in 70 lan­den.
De mark­tkap­i­tal­isatie is 28,44 mil­jard USD (20,39 mil­jard EUR) en de omzet van het laat­ste boek­jaar bedraagt 14,68 mil­jard USD (10,52 mil­jard EUR), zoals hoger al ver­meld iets min­der dan de helft van de omzet van de com­bi­natie Schlumberger-Smith.

alt

Als reac­tie op het fusie­nieuws kwam er slechts een geringe neer­waartse beweg­ing op gang voor HAL. Wellicht komt hierin veran­der­ing als de fusie echt een feit zal zijn.

Schlum­berg­er deed in het verleden geregeld acquisi­ties; in 2009 bij voor­beeld lijfde het vier onderne­min­gen in: Z‑Seis Reser­voir Imag­ing, JHP Inter­na­tion­al Petro­le­um, Tech­sie en opti­mal Pres­sure Drilling. Maar een oper­atie van de omvang van de over­name van Smith Inter­na­tion­al, dat deed het bedri­jf nog nooit. De bedoel­ing van Schlum­berg­er is om besparin­gen te doen. Deze zijn beci­jferd als vol­gt (na aftrek van de kosten van de over­name van Smith Int.): in 2011 en 2012 resp. 160 en 320 miljoen USD ofwel ca 115 en 230 miljoen EUR.

Tegen het einde van het jaar 2010 zou de over­name rond moeten zijn en dan gaan we weten of Schlum­berg­er de con­cur­ren­tie echt een hak heeft kun­nen zetten.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.