...

Warren Buffett en beleggen in Europa

28 november 2011, 14:42 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

War­ren Buf­fett is absolu­ut niet gerust in Europa als het op beleggen aankomt. En over de EU en de euro heeft hij zo zijn twijfels.


In een inter­view van 14 novem­ber 2011 voor de finan­ciële nieuws­site CNBC verk­laarde beleg­ging­sex­pert War­ren Buf­fett dat hij Europa niet meer zag zit­ten als het op beleggen in Europese oblig­aties aankomt. Hij sprak zich wel opti­mistisch uit over de benoem­ing van Mario Mon­ti tot pre­mier van Ital­ië, maar als het op de Ital­i­aanse en bij uit­brei­d­ing de Europese economie aankomt ziet hij de toekomst somber in.

alt
Bron: war​ren​-buf​fett​.org

Ze kun­nen geen geld onbeperkt bij­drukken. En als het vertrouwen ver­loren gaat, kom je in een vicieuze cirkel terecht. Er zijn, zoals in de VS in 2008, rad­i­cale maa­trege­len nodig om uit de impasse te ger­ak­en,’ zegde het orakel van Omaha’.

Hij wees in dit inter­view ook op de spreads tussen de rente van bij voor­beeld Duit­s­land tegen­over Ital­ië. Vol­gens hem is dit de reden dat de Duit­sers niet geneigd zijn om te investeren in Ital­i­aans waarde­pa­pi­er, wat dan weer voor Ital­ië een duw in de richt­ing van de draaikolk kan betekenen.

Voor de Europese banken was hij ook niet mals. De Europese banken hebben al langer hoe min­der toe­gang tot financierin­gen in dol­lars. Ze hebben vers kap­i­taal nodig en dat zo snel mogelijk.’ Om dit vers kap­i­taal op te halen moeten vol­gens Buf­fett de banken aan­de­len aan­bieden aan par­ti­c­ulieren, eerder dan aan de over­he­den, die niet in staat zouden zijn om bij een koerssti­jging vlot bij te kopen.

Op 21 novem­ber 2011, een week na het hier­boven aange­haald inter­view, zat Buf­fett weer voor de micro’s van CNBC. Geheel in de lijn met wat hij zegde over Europese aan­de­len kondigde hij aan, dat er vol­gens hem inter­es­sante koop­jes in de aan­bied­ing zijn en dat hij van­daag al’ Berk­shire Hath­away opdracht had gegeven om een eerste aan­deel aan te kopen. Over welk het ging wilde hij zoals gebruike­lijk niet verk­lap­pen. Wel zegde hij, dat van dit aan­deel mor­gen, vol­gende week en vol­gende maand’ zou lat­en bijkopen.

Vol­gens hem waren er op het ogen­blik van het inter­view zek­er een doz­i­jn aantrekke­lijke Europese aan­de­len’. Hij voegde er wel een beperk­ing aan toe (een waarheid als een koe, nvdr) dat ze enkel attrac­tiev­er zouden zijn dan wat hij kan kopen op de Amerikaanse markt wan­neer de pri­jzen op een bepaalde dag of in een bepaalde week beter zouden zijn dan analoge effecten die hij kan vin­den in de VS.

Maar’, voegde hij eraan toe, er zijn Europese aan­de­len waar­van ik hou en er zijn mag­ni­fieke onderne­min­gen in Europa waar­van de pri­jzen nu ver onder het te verwacht­en peil zijn. Als voor­beeld van zulke onderne­m­ing ver­meldde hij de Britse winkelketen Tesco, waar­van hij begin 2011 aan­de­len kocht. Zodra de pri­js van Tesco daalt, koop ik zek­er bij,’ liet hij weten.

Over het Europese rentesys­teem is hij ron­duit somber. De euro­cri­sis toont vol­gens hem aan dat het huidi­ge sys­teem grote gebreken heeft’ en dat het hoog tijd is dat in Europa een nieuw sys­teem wordt op poten gezet want zo werkt het niet’.

Op de vraag of de EU en de euro kun­nen over­leven antwo­ordt Buf­fett met te ver­wit­ti­gen dat daarover sterke twi­jfels bestaan.

Het orakel van Oma­ha heeft gespro­ken en gezien zijn staat van dienst kun­nen deze woor­den niet zomaar van tafel geveegd wor­den, denken wij.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.