...

Biografie: Albert Frère

8 februari 2007, 06:24 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De 81-jarige Belg Albert Frère is met een per­soon­lijk for­tu­in van 3 mil­jard dol­lar num­mer 224 van de rijk­ste mensen ter wereld. Het gros van de Bel­gis­che zak­en­wereld bek­ijkt hem met een scheef oog, omdat hem ver­weten wordt alleen aan zichzelf te denken als het aankomt op cen­ten. Of dit zo is, lat­en we in het mid­den, maar het is een feit dat hij als een spin zit in een web van lucratieve participaties.


Mogen we u voorstellen: Albert Frère


Eer­gis­teren 4 feb­ru­ari blies Albert Frère 81 kaarsjes uit en hij liet bij die gele­gen­heid weten, dat hij er nog niet aan denkt het zak­en­doen te lat­en voor wat het is. Hij is geboren in het Waalse dorp Fontaine‑L’Évêque (ca 30 km van Charleroi in het zuiden van Bel­gië). Zijn vad­er was fab­rikant van en han­de­laar in spijk­ers, een prod­uct van de toen­ma­lige floris­sante Waalse ijzerindustrie. 


Albert Frère (bron: Forbes)

Hij vol­gde onder­wi­js in een school, gesub­si­dieerd door de Waalse steenkoolin­dus­trie, die dit zich in die tijd kon per­mit­teren. Een echte gedreven leer­ling was hij niet en het is niet duidelijk of hij wel over een diplo­ma beschikt. Toen zijn vad­er jong stierf, nam hij het bedri­jf­je over. Hij was toen rond de der­tig jaar en in die tijd (de jaren 1950 – 1960) kende de staalin­dus­trie een grote bloei en Frère kon daar mee van prof­iteren en bouwde de spijk­er­han­del uit tot een groep van fab­rieken. In de jaren 1970 kwam de oliecri­sis, maar Frère kon net op tijd zijn onderne­m­ing voor een leuk bedrag verkopen aan de Bel­gis­che staat, die dan de kas­tan­jes uit het vuur kon halen, want de staalin­dus­trie in Bel­gië begin te slabakken en heeft zich sinds­di­en nooit echt her­steld. Frère was zo slim geweest, het monop­o­lie te hebben op de staalverkoop, zodat hij zon­der risico’s zijn spaar­pot zag aan­groeien. Op zijn 55ste verkocht hij dit monop­o­lie aan de Bel­gis­che staat en dan besloot hij zijn energie te steken in dat wat hij alti­jd al had willen doen: kopen en verkopen van bedrijven. 

Hier­bij ging zijn aan­dacht uit­slui­tend uit naar twee polen: basisvoorzienin­gen zoals elek­triciteit, olie, staal en media aan één kant en aan de andere kant lux­e­pro­ducten zoals par­fum en wijn. Hij is als de dood voor nieuwe tech­nolo­gie als het op beleggen aankomt en hij heeft daar­door nooit gele­den onder bars­tende zeepbellen. 

Een van zijn hoofdin­stru­menten was de Groep Brus­sel Lam­bert (GBL), die hij gebruik­te om belan­gen te ver­w­er­ven in diverse onderne­min­gen. Hier­bij waren zow­el banken (Bank Brus­sel Lam­bert), oliebedri­jven (Petro­fi­na), verzek­erin­gen (Royale Belge) als uit­gev­er­i­jen (Dupuis).

Ook ver­wierf hij een mooie stek in een Frans bedri­jf dat Europees marklei­der is in emmen­thalkaas en was hij de motor achter fusies zoals deze tussen BBL en ING en Petro­fi­na en Total.

Dat kopen en verkopen van aan­de­len­pakket­ten bli­jft Frère tot van­daag doen en dat het het hem geen windeieren opbrengt, is bewezen uit zijn sta­tus van 224ste rijk­ste mens van de wereld. Zo werd hij ongeveer een jaar gele­den (23 feb­ru­ari 2006) op één dag 155 miljoen euro rijk­er toen bek­end werd, dat de top­man van de Ital­i­aanse energiereus Enel bek­end maak­te een bod op Suez te over­we­gen. Albert Frère, de groot­ste aan­deel­houd­er van Suez, zag zijn pakket­je op slag met 155 miljoen euro in waarde sti­j­gen, zon­der er ook maar iets voor te hebben moeten doen. 

Het kon dan ook niet uit­bli­jven dat Frère zou bedacht wor­den met de ene of andere titel en zo werd hij in 2002 in de adel­stand ver­heven en moeten we hem aanspreken als baron.

Zijn recentste wapen­feit­en dateren van ongeveer een week gele­den (27 jan­u­ari ll.). Op dezelfde dag nam hij via zijn groep GBL een par­tic­i­patie had genomen van 16,1% in de Franse fab­rikant en lever­anci­er van bouw­ma­te­ri­alen Lafarge en van 5% in drankpro­du­cent Pern­od Ricard.


Zoals we in de inlei­d­ing al zeg­den, zijn in de Bel­gis­che zak­en­wereld de menin­gen over baron Frère op zijn zwakst gezegd verdeeld. Hij zou rijk zijn gewor­den door de teloor­gang van de Waalse staalin­dus­trie en heeft hij vele belan­grijke Bel­gis­che onderne­min­gen lat­en over­gaan in meestal Franse handen. 

Sant in eigen land is hij niet, maar in het buiten­land hebben vele een hoge pet op van baron Frère. Hij wordt geregeld uitgen­odigd door de Franse pres­i­dent Chirac en hij telde de Franse ex-pres­i­dent Valéry Gis­card d’Estaing tot zijn per­soon­lijke vrienden. 

Hij houdt niet van dure hobby’s en zelfs het feit dat hij reist met een privé­jet legt hij uit als bit­tere noodza­ak om geen tijd te ver­liezen in vertrekhallen en files. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
6 feb­ru­ari 2007.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en finan­ciële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.