...

Goudprijs omhoog, wat komt eraan?

14 december 2005, 08:28 | Guy Boscart | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De prijs van het goud spurt omhoog en bereikt deze week al de 540 dollar per ounce, een multi year high (zie goud pagina) ... Waar ligt dit aan en waarom wordt er volop gespeculeerd in het traditioneel als vluchthaven bekende goud ?? ... In deze column even wat geschiedenis over dit edele metaal ... Als u het mij vraagt dan lijkt deze ontwikkeling op een vorm van angst op wat er de komende jaren zal komen ... Het goud zou op termijn wel eens richting de 750 of zelfs 1000 dollar kunnen stijgen als er echt ergens wat ontploft bij de zeer gevaarlijke financiële constructies ...


De goudkoers fors hoger, waarom?

Goud diende lange tijd als maatstaf van de inflatiegroei, een hogere goudprijs was toentertijd het teken dat de prijsontwikkeling stevig opliep met gierende inflaties tot gevolg. Er zijn wel lezers die zich nog wel zullen herinneren dat het goud eind jaren ’70 richting recordniveaus steeg door de met dubbele cijfers (meer dan 10%) gegroeide inflatie in de VS. Begin 1980 bereikte de goudprijs de 850 dollar. Het zou nu een teken aan de wand kunnen zijn, men loopt voorop door liquide middelen uit de kapitaalmarkt in te wisselen voor goud. Er zou door een deel van de beleggers of investeerders honger ontstaan naar het edele metaal om zo bij een eventuele deuk binnen het financiële stelsel met een deel safe te zitten. Maar hier kunnen we nog geen pluim mee halen, we constateren het wel zonder een rechtstreekse bevestiging over het waarom. Het kan trouwens ook gewoon liggen aan de grotere vraag naar goud en met goud bewerkte producten. Dat laatste betwijfel ik wel, daarvoor loopt de prijs te snel in een te korte tijd op. Al hebben ze het er bij de bekende financiële zenders maar al te graag over, de vraag naar sierraden in Azië is zeer groot. Een verhaal voor de mensen die de beurs maar al te graag zo hoog mogelijk willen zien. Ten koste van alles dan maar….

Waarom?

Juist omdat goud een zeer lange geschiedenis heeft kunnen we er vanuit gaan dat het altijd mensen zal blijven lokken. Goud is rijkdom, macht en eer. Men noemt het ook “ The Power of Gold “. De beurs bestaat nog niet eens zo lang terwijl het goud al in klompen werd verhandeld of als betaalmiddel werd gebruikt. Dat was zo in Egypte meer dan 3500 jaar voor Christus ofwel meer dan 5500 jaar geleden. Later werd overal goud gebruikt om aan macht te komen, de Romeinen, de Spanjaarden, en later ook in onze moderne wereld zoals we die de dag van vandaag nog kennen.

Goud als betaalmiddel :

Amper een eeuw geleden was goud nog de basis voor ons geld, het was zo dat Engeland de globale goud standaard domineerde. De Britse Pond was toen nog vrij converteerbaar in goud. Zo waren er ook nog veel andere valuta in de VS, zo vertegenwoordigden de ongeveer 600 miljoen goudmunten die begin 1900 in de omloop waren bijna 30% van het totaal aan Amerikaanse geld. Al de rest kon men zou men in die tijd kunnen omzetten in goud, maar de waarde van die andere waardepapieren of zilveren munten waren zwakker dan het goud zodat de waarde tov het goud vrij heftig kon fluctueren. De kracht van het waardevaste goud leidde de ineenstorting van de Amerikaanse geldmarkt. Te weinig goud zorgde er toen voor dat de banken in een ware crisis terecht kwamen met als gevolg dat het andere (papieren) geld waardeloos werd tov goud. De Amerikanen werden toen gedwongen om hun goudstandaard los te laten en geheel over te gaan op hun papieren geld standaard. Het begin van de ellende waar we nu nog mee te maken hebben.

Goudmarkt de dag van vandaag :

Zelfs na het verliezen van de rol als betaalmiddel bleef het goud een economische elan behouden, het werd een vluchthaven in moeilijke of gevaarlijke tijden. Er werd vooral mee gespeculeerd en er kwam meer vraag van de consument die het als luxe materiaal consumeert. Er gaat nu per jaar zo’n 85% van de consumptie naar sierraden en in mindere mate naar andere doeleinden zoals elektronica.

De andere 15% wordt ingezet door speculanten, investeerders en de bekende Hedge funds of de door mij verzonnen piramidespelers op de kapitaalmarkten. Ook rijke particuliere individuen kopen tegenwoordig weer goudstaven, vooral in Azie, het Midden Oosten wordt dit steeds populairder. Gedurende de afgelopen 11 maanden van 2005 steeg de vraag uit die hoek naar goud met al meer dan 70%.

Waarom speculeert men ?

Men denkt in eerste instantie dat het goud verder zal oplopen, maar wat motiveert die grote kopers nu eigenlijk om dit zo massaal te doen? Noem het maar onrust, angst ... Angst voor de dingen die we op deze site al talrijke keren hebben aangegeven, dat zijn inflatie, een dollar die nu nog sterk is maar ieder moment kan ineenstorten, het ontwrichten van het globale financiële stelsel, een financiële crisis, een huizenmarkt die ineenklapt en nog wel enkele mogelijke broeinesten.

Goud kan men zien als alternatief voor de valuta die onder druk kunnen komen te staan, dat zijn de euro, de dollar en de Yen. Door dat de situatie in de VS het meest gevaarlijk is hebben we het dan vooral over de dollar. Men zet dollars om in goud zodat het geld dat nu op een redelijk niveau staat zijn waarde hoe dan ook zal behouden als de dollar ineen zakt. Nogmaals, het goud stijgt in ieder geval niet zomaar, vergeet dit niet. Op dit moment is er een verdeelde mening over de dollar en de inflatie, de inflatie nam wel toe maar het valt mee wordt door velen uitgelegd. De FED houdt het wel binnen de perken, en de olie zakt al weer behoorlijk. Aan de andere kant wordt er als argument aangegeven dat de inflatie wel oploopt en dat de olie nog steeds zeer hoog staat, wat ook waar is. Ook ziet dit kamp de opvolger van Greenspan, Ben Bernanke, niet zitten. Een van deze groepen krijgt het gelijk, wel wordt de kant van de positieve denkers nu nog volop gekozen gezien het verloop van de beurs, de obligatiemarkt en de dollar. Maar voor hoelang??

Andere metalen :

Ook andere metalen klimmen in hoog tempo door zonder te stoppen, het koper kost al meer dan 2 dollar per pond terwijl dat 3 jaar geleden nog 70 dollarcent was. Ook de olie die we op deze site dagelijks volgen staat hoog en schommelt behoorlijk. Ook dit is dubbel zo duur als in 2003. De verhalen over China en India kennen we maar al te goed, vooral de grote vraag naar commodities. Als de olie, het koper en andere commodities verdubbelen in waarde waarom dan niet het goud? Als we de bodem nemen van 2001 rond de 271 dollar per ounce dan zou het dubbele nu de 542 dollar per ounce worden En dat niveau werd gisteren (12 dec) bereikt. Ook neemt bij het goud de productie af, dat was gemiddeld 5% de afgelopen periode en meteen het minst in meer dan 70 jaar.

Juweel en oude sox verhaal :

Een ander verhaal is hetgeen we vaak horen op de financiële zenders die elke dag de beurs omhoog praten dat het goud stijgt door de vraag naar juwelen in China, het Midden Oosten en India. Dat is wel 10% meer dan 2004 toen in dat jaar de vraag ook al met zo`n 5% toenam. Als we alleen al naar India kijken dan is goud traditioneel al voor duizenden jaren een spaarpotje, een soort schat voor bij mindere tijden. Vaak hebben de mensen daar geen band met de bank, kunnen geen obligaties kopen en zeker geen aandelen. Goud is dan vaak de oplossing, en dat kan men bij wijze van spreken onder het bed bewaren....

Samenvatting :

Meer vraag zorgt in ieder geval voor de prijsstijging van het goud, dat kan uit de hoek van de speculanten komen maar zoals we hebben aangegeven ook als veilige haven door particulieren worden ontdekt. Vooral in de Aziatische landen is dit een traditie. Aan de andere kant hebben we de sierraden en juwelen, de vraag is zeker groeiende maar of dit nu de oorzaak is van de stijging betwijfel ik nogal. Ook de meeste regeringen hebben nog pakhuizen vol goud liggen als dekking voor hun nationale reserves, maar zoals u waarschijnlijk weet worden die voorraden afgebouwd, en dat al jaren lang. Dit kan ook voor schommelingen zorgen op de goudmarkt.

Ook de Aziatische landen met hun enorme handelsoverschotten kunnen ervoor hebben gekozen meer cash om te zetten in goud. Dit is vele malen veiliger dan geld, dat ziet men wel in de VS waar de vlag de lading al lang niet meer dekt en waardoor de dollar grote klappen kan krijgen. Een bergje goud kan in zo`n situatie wel als opluchting worden ervaren.

Wat er ook gebeurd, de goudkoorts krijgt men niet zomaar weg. Het metaal koos ervoor om de weg omhoog te nemen en eens die trein het station verlaat is die moeilijk te stoppen. Speculanten zullen erop en eraf springen en zo het proces versnellen indien nodig....

Guy Boscart

© US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.