...

Numico, pillen en poeders of babyvoeding?

14 augustus 2005, 11:32 | US Markets Redactie | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Numi­co staat op het moment van schri­jven op de hoog­ste koers in 4 jaar … Kan het fonds nog hoger? Of zou het toch tijd wor­den om even wat gas terug te nemen? … Dit gaat Hen­rik U proberen uit te leggen aan de hand van de vol­gende analyse .. 


Wat is Numico?

De his­to­rie van Numi­co gaat ver terug. Meer dan hon­derd jaar gele­den zag de voor­lop­er van Nutri­cia het lev­enslicht. Pas in 1998 werd de naam omgezet in Numi­co in ver­band met enkele over­names die gaan wer­den de jaren vooraf­gaand. Op moment van schri­jven is Numi­co gericht op 2 ker­n­ac­tiviteit­en waar ze ook Europees mark­tlei­der in zijn. 

Deze twee activiteit­en zijn :

  • Babyvoed­ing met merken als o.a. Nutri­cia, Olvar­it en Bambix 
  • Klin­is­che voed­ing met (min­der bek­end voor de leek) merken als o.a. Nutridrink en Peptisorb

Het is dus spe­cial­is­tis­che voed­ing waar Numi­co zich op richt, en heeft hier over de jaren heen een sterke en win­st­gevende onderne­m­ing van kun­nen mak­en. Dit gebeurde trouwens wel met ups en downs, door onder andere zich te hebben lat­en ver­lei­den door hypes en van de core busi­ness af te wijken. Hierover lat­er meer.

Wie staan er achter Numico?

De 4 belan­grijk­ste per­so­n­en van het man­age­ment van Numi­co zijn:

  • Jan Ben­nink (CEO)
  • Jean-Marc Huet (CFO)
  • Niraj Mehra (Pres­i­dent Operations)
  • Rudy Mareel (Pres­i­dent Clin­i­cal Nutritions)

Belan­grijk­ste punt hier is dat de CEO Jan Ben­nink het stok­je heeft overgenomen in 2002 van Van der Wie­len. Van der Wie­len kan ik me nog goed kan herin­neren als degene die hedge funds de schuld gaf van de gedaalde aan­de­lenko­ers ter­wi­jl hij daar uit­er­aard zelf schuldig aan was door zijn onver­ant­wo­orde beleid. Sinds het aantre­den van Ben­nink in 2002 is Numi­co weer back to busi­ness en zijn de bleed­ers’ verkocht en is het Numi­co weer terug van voor de over­names onder Van der Wielen.

De Turn-around:

  • Feb­ru­ari 2003 bereik­te het aan­deel Numi­co een laag­ste koers van 4,13 euro. 
  • Heden staat Numi­co ruim boven de 35 euro, een bij­na ver-tien-voudiging.

Waarom stond de koers van Numi­co in feb­ru­ari 2003 op een dergelijk laag niveau en zat Van der Wie­len met zijn han­den in het haar en gaf de hedge­funds de schuld van de lage aandelenkoers?

In 1999 en 2000 nam Numi­co 2 onderne­min­gen uit de vit­a­mine-sec­tor over. Van der Wie­len wilde van een saai’ voed­ings­bedri­jf naar een span­nend’ pillen en poed­ers fab­riek. In de VS was dit de HYPE! Bij een hype komen ook enorme bedra­gen naar voren en dus kocht Numi­co en 1999 en 2000 voor in totaal 3,6 mil­jard dol­lar. Om een vergelijk­ing te mak­en. Bij een beursko­ers van 4,25 in feb­ru­ari 2003 was de mark­t­waarde van Numi­co in zijn geheel nog maar amper een mil­jard euro.

De win­ston­twik­kel­ing van 1996 tot 2000 was spec­tac­u­lair en de koersen bleven maar sti­j­gen, overi­gens ook mede door de sterke economie en beurzen op dat moment. Maar er werd jaar­lijks wel een win­st­groei ger­ap­por­teerd van min­i­maal 30%. Sinds de over­names in 1999 – 2000 die om onbek­ende rede­nen zijn gefi­nancierd met vreemd ver­mo­gen in plaats van eigen ver­mo­gen (het uit­geven van aan­de­len) zijn de prob­le­men pas echt begonnen.

De vit­a­mine-hype kwam tot zijn einde, teza­men met de economis­che malaise die de kop op stak. De 2 over­names waren extreem slecht getimed, en ook nog op de ver­keerde manier gefi­nancierd. Hoe durft een bestu­ursvoorzit­ter dan de reden van de slechte koers-per­for­mance te zoeken bij hedge­funds in plaats van zichzelf om zijn oren te slaan?

In 2002 kwam Ben­nink aan het roer, en moest iets gaan veran­deren. Die gedurfde stap heeft hij dan ook gezet door in 2003 en 2004 de vit­a­mine­ac­tiviteit­en met fors ver­lies weer te verkopen. Hier­mee heeft hij er echter wel voor gezorgd dat de ker­n­ac­tiviteit­en zoals deze waren voor deze over­names weer in ere wer­den her­steld. Oftwel Numi­co kon zich weer volledig gaan richt­en op waar het goed was, en waar zoals in het verleden was gebleken uit­stek­ende resul­tat­en wer­den geboekt.

De resul­tat­en :

Afgelopen week heeft Numi­co de resul­tat­en over het tweede kwartaal van 2005 bek­end gemaakt. Deze waren zoals elke keer wederom uit­stek­end te noe­men. Niets spec­tac­u­lairs, maar robu­uste resul­tat­en van een onderne­m­ing waarop weer vertrouwd mag worden.

Het tweede kwartaal leverde een net­towinst op van 55 miljoen euro t.o.v. 46 miljoen een jaar eerder. Per aan­deel kwam dit uit op een winst van 0,32, waar anal­is­ten rek­enden op een winst van 0,30. De omzet die werd behaald was met 491 miljoen euro zo’n 15 euro dan een jaar eerder.

Ver­rassend was de med­edel­ing dat over het gehele jaar de omzetverwacht­ing werd ver­hoogd van een omzetgroei van 10 – 12% i.p.v. de eerder verwachte 8 – 10%.Hieruit is te zien dat Numi­co op volle toeren draait, en miss­chien wel beter dan ooit.

Mede door de sterke resul­tat­en komen er ook weer enkele kleine over­names naar voren, met name in de emerg­ing mar­kets zoals Indone­sie. Naar mijn verwacht­ing zullen er de komende tijd nog wel enkele kleine over­names gedaan wor­den om de posi­tie verder te ver­sterken, met name buiten Europa. De kosten van deze over­names zullen naar mijn mening gedaan kun­nen wor­den uit de sterke kasstroom die Numi­co realiseerd en zal niet door vreemd ver­mo­gen wor­den gefinancierd.

Verder is in dit kwartaal het eigen ver­mo­gen weer posi­tief na enkele kwartal­en te hebben gezeten met een negatief eigen ver­mo­gen i.v.m. met (goodwill)afschrijvingen op de eerder genoemde mis­luk­te overnames.

Een erg belan­grijk punt dat bij deze cijfers naar voren komt was de med­edel­ing dat er in 2006 naar verwacht­ing weer div­i­dend uit­ge­keerd zal wor­den. Dit brengt twee posi­tieve din­gen met zich mee. Ten eerste laat het zien dat Numi­co de busi­ness weer op de rails heeft staan en vol­doende geld ver­di­end om de aan­deel­houd­ers hier ook door mid­del van div­i­dend­be­tal­ing van mee laat prof­iteren. Ten tweede is het op dit moment op de aan­de­len­beurs van groot belang wat het div­i­dend-ren­de­ment is voor een de koers van een aan­deel. Dit kan dus bei­den een posi­tieve invloed hebben op de koers van Numico.

Grafiek :

De koersper­for­mance van Numi­co is erg sterk. Maar dat kon iedereen al wel con­clud­eren nadat feb­ru­ari 2003 er nog 4 euro op de bor­den stond en nu meer dan 35. De grafiek van Numi­co laat duidelijk een trend zien van hogere bodems en hogere top­pen. Een duidelijke sti­j­gende trend. Maar, de GAP die werd gemaakt naar bene­den toe eind 2001 is nu opge­vuld. Meestal is dit een teken dat er win­st­ne­min­gen gaan komen. Voor wie Numi­co tech­nisch zou willen opne­men kan beter tot de zone 28~31 euro wacht­en als er een terug­val komt.

De RSI komt op het moment van schri­jven tegen over­bought posi­ties aan, dus op korte ter­mi­jn zal de sterke sti­jging hier­door mogelijk wat prob­le­men ondervin­den, maar er is op tech­nisch vlak niet aan te ontkomen om op de lan­gere ter­mi­jn een posi­tief advies af te geven. Er is een sterke bodem ontstaan tussen de zone 28 en 31 euro en voor een rel­e­vante weer­stand moeten we een tijd terug en zien we de 37~38 euro. Hier zal men wel even wat moeite mee kri­j­gen, maar tech­nisch gezien is die weer­stand wel het eerste koersdoel.

Own­er­ship :

Hier­bij een nieuw onderdeel van mijn analyse waar ik zelf alti­jd naar kijk voor­dat ik een aankoop cq. verkoop advies geef. Waar zit­ten de grote belan­gen in een onderne­m­ing. Ik weet van enkele hedge­funds dat ze short zit­ten in Numi­co, en ik heb een hoge pet op van deze hedge­funds en vaar af en toe blind op hun oordeel.

Verder zit er een groot belang in Numi­co bij ING van bij­na 10%. Hier­mee moet men ook reken­ing houden, zek­er nu ING steeds vak­er belan­gen afs­toot om de win­st­ci­jfers op peil te houden. Verder zijn er nog belan­gen van Jupiter Asset Man­age­ment, Fideli­ty Asset Man­age­ment en Mor­gan Stan­ley van 1 – 2 pro­cent. Maar ja, wil dit veel zeggen? In ieder geval mag gezegd wor­den dat met name het belang van ING der­mate groot is dat er reken­ing mee gehouden moet wor­den dat dit verkocht kan gaan wor­den met de risi­co’s van dien.

Advies/​Rat­ing:

Een advies geven voor Numi­co is moeil­ijk. Van de ene kant ben ik louter posi­tief, zow­el fun­da­menteel als tech­nisch maar de waarder­ing is op het moment wel aan de hoge kant. Zoals ik boven al ver­meld heb zijn de resul­tat­en sterk en robu­ust en kan men vertrouwen op de ken­nis van het huidi­ge man­age­ment en zou ik niet snel afscheid nemen van de aan­de­len of ze zelfs kopen.

De waarder­ing echter is der­mate hoog met een koers-winst-ver­houd­ing van tegen de 30 met een verwachte winst per aan­deel van ongeveer 1,30 is wel aan de ste­vige kant voor een defen­sief’ voedingsbedrijf.

Verder is het de mening van een hedge­fund over de waarder­ing van Numi­co die me ook voorzichtig maakt. Ik bli­jf er echter bij dat het momen­tum dat de koers van Numi­co, maar ook de resul­tat­en, laat zien de koers verder zullen opdri­jven in de richt­ing van de weer­stand van 37~38 euro en hier dan veel moeite mee zal hebben.

Een voorzichtig buy-advies lijkt me hier dus op zijn plaats, maar wel met wat risi­co’s. Deze risi­co’s kan men eventueel afscher­men met put-opties, toch bli­jft het neer­waartse risi­co klein mede door de aankondig­ing van het terugk­eren van het div­i­dend. Kopen zou wel kun­nen zodra Numi­co een stap terug doet richt­ing de tech­nis­che ste­un­zone 28~31 euro, dan lijkt met het momen­tum wat beter.

Hen­rik de Bie
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.