...

Week 33, hoe zullen de inflatiecijfers zijn ?

14 augustus 2005, 11:51 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Afgelopen week kon Europa zijn spieren nog enkele keren laten zien maar op Wall Street viel dit wat tegen richting het eind van de week ... De olieprijs zou toch grote vragen moeten doen oproepen met die waanzinnige stijging, toch negeerde de markt dit voor het grootste gedeelte .. Wat zal men denken als de inflatie oploopt als we daar dinsdag en woensdag bericht over krijgen ? .. Het lijkt erop dat we een rumoerige week gaan krijgen, en de kansen liggen wat mij betreft zowel voor de aandelenmarkt als voor de oliemarkt omlaag ... Een vooruitblik op de komende week ..

Vorige week :

Het verhaal van de week was opnieuw het verloop van de olieprijs, die bereikt nu al de 67 dollar en nog steeds lijken de aandelenmarkten niet van slag hierdoor. Eerder, de oliefondsen houden blijkbaar de boel op zijn plaats zo lijkt het. Toch vindt ik het een zeer gevaarlijk spel, na de afgelopen dagen de lange termijn grafieken te hebben bestudeerd zie ik dat er veel oude aandelen op dit moment tov midden de jaren 90 al 500 tot 1500% zijn gestegen. Ik heb het hier over fondsen zoals Caterpilar, 3M, Citigroup, Exxon Mobil en nog veel andere. Een situatie die echt uit de hand dreigt te gaan lopen, want als daar een stuk vanaf moet dan kan het gebeuren dat dit zelfs de helft wordt. Dan zou er op de lange termijn nog niets aan de hand zijn. Een Dow Jones van rond de 7000~7500 pnt lijkt met deze gedachten dan opeens niet eens zo gek meer.

Wanneer die correctie dan komt vragen we ons al een tijd af. Er lijken zich nu toch steeds meer redenen aan te dienen. Een daarvan is de inflatie en de rente om die te bestrijden, met de energie prijzen op deze niveaus en de economie die in de VS te sterk blijft presteren op geleend geld lijkt me dit toch een mix die niet al te gezond is. De rente zal hierdoor nog veel meer omhoog moeten om dit te bestrijden. Een combinatie die voor de aandelenmarkt zeer vervelend kan gaan worden. Het is nu wachten op het moment dat er op de knoppen moet worden gedrukt. De afgelopen week liet Wall Street al wat twijfels zien, de Dow Jones kon nog met een kleine plus de week afsluiten maar de SOX en de Nasdaq verloren net als de week ervoor. Als de Dow Jones onder de 10.500 en zeker onder de 10.400 pnt sluit dan kunnen de problemen veel groter worden. We wachten dus af.

Verwachting komende week :

Dinsdag en woensdag krijgen we de CPI en de PPI inflatie over de maand juli te zien. Als die tegenvallen kan dit een heftige reactie op de markt geven. Tot nog toe bleven die cijfers vreemd genoeg onder controle maar met de energieprijzen die zo hoog oplopen vraag ik me af of dit goed blijft gaan. Hou u vast wanneer dit uit de hand gaat lopen. Daarom lijken deze cijfers zeer belangrijk.
De indices staan er niet al te best voor, de Dow Jones lijkt meer zin te hebben in een daling dan andersom. De Nasdaq bereikt ook een niveau waar we op moeten letten, zodra de index onder de 2150 en zeker onder de 2100 pnt zakt liggen er 100 pnt omlaag te wachten. Bij de S&P 500 letten we op de 1220~1225 pnt zone. De markt kan bij een daling dus snel in een versnelling terecht komen.

De komende week krijgen we nog wat bedrijfscijfers, maandag retailer Lowe`s en dinsdag de concurent Home Depot. Ook de andere grote retailer Wal-Mart Stores komt met cijfers dinsdag voor beurs. Woensdag komt uit de semiconductor sector Applied Materials nabeurs met zijn cijfers. Ook Hewlett Packard komt woensdag nabeurs met cijfers zodat komende woensdag toch een belangrijke dag wordt in zijn geheel.

Economische data komen er ook voldoende de komende dagen, maandag al de NY Empire State index waar men een daling verwacht tot 20 na 24 te hebben gescoord in juli. Dinsdag de CPI ofwel de consumenten prijzen die men 0,4% hoger verwacht. De core inflatie (zonder energie) ziet men rond de 0,2% stijgen. Ook de start van nieuwe woningen krijgen we dinsdag, die moeten boven de 2 miljoen blijven.

Woensdag krijgen we de producenten prijzen (PPI) wat een zeer belangrijk cijfer is om de inflatie te meten. Men verwacht een stijging van 0,5%, de core PPI zou dan op 0,1% hoger uit moeten komen. Hierbij zullen de energieprijzen een grote rol spelen. Donderdag zien we de wekelijkse claims en de Leading Indicators. Daarnaast komt de Philly FED index naar buiten donderdag tijdens de openingsuren van Wall Street.

Europa:
De AEX bereikte de 400 pnt en kon een top maken net onder de 402 pnt. Donderdag en vrijdag moest de index terug en staat nu rond de 396 pnt. We verlaten de 400 pnt weer en zakken zelfs met gemak onder de vorige top rond de 399 pnt. De weg ligt nu open tot eerst de 393 pnt en later de 388~390 pnt. Maandag zal moeten blijken of er een consolidatie komt gevolgd door ofwel een verdere daling of een nieuwe aanval op de 400 pnt grens. In de analyse heb ik duidelijk proberen aan te geven waarom de index mogelijk zijn voorlopige top heeft gezien. Zie artikel ==> AEX: De 400 werd doorbroken .. maar nu?
De DAX kwam een fractie onder de 5000 pnt tot stilstand en moest donderdag en vrijdag terug, de index staat nu rond zijn eerste steun die we op 4935 pnt zien. Onder die steun kan de DAX snel de 4875 en 4800 pnt gaan opzoeken. Weerstand zien we dus rond de 5000 pnt, daar zal de index door moeten om er nog 100 tot 200 pnt bij op te doen. Of dit na de waanzinnige rally ook realistisch is lijkt me niet, maar een gekke markt kan veel rare sprongen maken. Uiteraard aan beide kanten..

Olie :

De olie zet record na record neer, vrijdag bereikte de olie zelfs met gemak de 67 dollar per vat maar moest de week afsluiten op 66,86 dolar per vat wat natuurlijk zeer hoog is. Tijd voor een correctie zou ik zeggen, in de analyse van de olieindex heb ik een plan voor u gemaakt om te kunnen profiteren van een mogelijke daling van de olie en oliesector. Ik ga nog altijd uit van eerst een zeer forse terugval tot rond het 200-daags gemiddelde, dit zou dan tot rond de 52~53 dollar moeten zijn. Daarna kan de superspike omhoog nog komen....

Euro :

De 1,25 dollar voor 1 euro heb ik vorige week al aangekondigd, die werd bereikt zonder al te veel problemen. De munt staat nu nog steeds boven de 1,24 dollar en blijft zich versterken. Een tijdelijke terugval tot de 1,23 dollar lijkt me mogelijk de komende periode maar later zie ik de stap naar de 1,275 dollar mogelijk. Richting het eind van dit jaar kan de euro zelfs de 1,30 dollar weer gaan testen. Voorlopig blijf ik dus positief vwb het verloop van de euro....

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.