...

Nikkel : update februari 2012

6 februari 2012, 00:00 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Nikkel was al gek­end in ca 3.500 v.Chr., zon­der dat men er zich van bewust was, dat het ging om een apart metaal naast kop­er, tin, goud enz. De eigen­lijke ont­dekking van het ele­ment vond plaats in 1751, toen de Zweed Axel F. Cron­st­edt het isoleerde uit het min­er­aal nic­col­i­et (een verbind­ing van nikkel en arsenicum).


De naam van het metaal is afgeleid van het Duitse Kupfer­nick­el’, te ver­tal­en als duiv­els of vals kop­er’, omdat men dacht dat nic­col­i­et (gebruikt om glas groen te kleuren) een soort kop­er bevat­te dat als het ware door de duiv­el bezeten was omdat men het er niet uit kon halen. Vol­gens andere bron­nen komt de naam van het metaal van Sint-Nico­laas kop­er’, waarmee tevens nic­col­i­et werd aangeduid. 

alt

In de natu­ur komt nikkel nooit in zui­v­ere vorm voor, maar wel in diverse ert­sen naast andere met­al­en, zoals het eerder genoemde nic­col­i­et (nikkel en arsenicum), limoni­et (nikkel en ijz­er), gar­ner­i­et (nikkel en mag­ne­sium). Ook in vulka­anla­va vin­dt men een nikkel­erts, nl. pent­landi­et (nikkel, ijz­er en zwav­el).
In deze ert­sen tre­ft men heel dik­wi­jls pal­la­di­um en plati­na aan als neven­pro­ducten’.

Nikkel­erts wordt ont­gonnen via mijn­bouw. Het metaal wordt bekomen door het erts te roost­en, d.w.z. gemengd met hout­skool te ver­war­men tot ca 1.450 °C.

alt

In 2011 bedroeg de wereld­pro­duc­tie van nikkel 1,782 miljoen ton, met als top‑3 lan­den Rus­land, Indone­sië en de Fil­ip­i­j­nen. In datzelfde jaar 2011 was de wereld­wi­jde vraag naar nikkel ca 1,6 miljoen ton, zodat er zich een toch wel gevoelig (ca 11%) over­schot had gevorm op het einde van het jaar, wat zich dan uitte in de pri­js van het mataal, zie verder.

Het gros (65%) van alle nikkel wordt gebruikt voor de pro­duc­tie van roestvrij staal en 22% vin­dt zijn weg naar andere leg­erin­gen. Voor het elek­trolytisch vernikke­len wordt 8% van het gepro­duceerde nikkel gebruikt en de overige 5% gaat naar indus­triële toepassin­gen zoals nikkel-cad­mi­um bat­ter­i­jen, katalysatoren enzovoort.

alt

De werel­dreserve nikkel­ert­sen, te win­nen via de klassieke meth­od­es, is naar recente (eind 2011) schat­tin­gen ca 79,6 miljoen ton, vol­doende voor een 30-tal jaren aan het huidi­ge pro­duc­tiemeth­od­es en afnametempo.

Maar er zijn mogelijk nog nieuwe exploitatiemogelijkhe­den. In ert­sen die armer zijn aan nikkel en dus lastiger om te exploiteren is nog ca 130 miljoen ton van het metaal voor­ra­dig. Boven­di­en zijn er nog de zg. oceaan­knollen op de bodem van de diepzee. Daar bevin­den zich naar verwacht­ing nog hon­der­den miljoe­nen ton­nen nikkel.

De voor­naam­ste nikkel­pro­duc­erende onderne­min­gen vin­dt u in onder­staande tabel :


alt


alt

De nikkel­pri­js is in 5 jaar tijd geëvolueerd van ca 7.4 EUR/​kg begin 2003 naar een hoogtepunt in mei 2007 bij ca 35,7 EUR/​kg om dan af te kal­ven tot rond het 15 tot 20-pri­jskanaal. Van­wege een dal­ende vraag die al inzette begin 2011 zak­te de pri­js in de loop van dat jaar tot onder het 15-euroniveau. 

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.