...

Tin: update februari 2012

16 februari 2012, 15:40 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Meer dan 5.000 jaar gele­den maak­te tin zijn intrede in de toen­ma­lige met­al­lurgie. Kop­er bestond toen al vele duizen­den jaren maar het was te zacht voor de meeste toepassin­gen. Door kop­er en tin samen te smelten ontstond het taaiere en hard­ere brons, een leg­ering die haar stem­pel zou drukken op de wereldgeschiede­nis van 3.000 tot 1.200 v.C.


De Romeinen noem­den het metaal stan­num, waar­van het chemis­che sym­bool Sn is afgeleid. Het Ned­er­landse en het Engelse woord tin’ eve­nals het Franse étain’ zijn ontstaan uit het Germaans.

alt

Zuiver tin is een zil­ver­achtig gri­js metaal dat aan de lucht zijn glans niet ver­li­est. Toch kun­nen tin­nen voor­w­er­pen opeens mat en donker­gri­js wor­den. Dit gebeurt wan­neer tin lange tijd onder de 13 °C bewaard wordt. Als de tem­per­atu­ur sti­jgt, komt de glans langza­am weer terug. Om dit verve­lende fenomeen tegen te gaan, voegt men een kleine hoeveel­heid van een ander metaal, lief­st anti­moon of bis­mut, toe.

Een bij­zon­der aantrekke­lijke eigen­schap van tin is, dat het metaal voor de mens niet giftig is. Dit maakt het geschikt voor de bin­nen­bek­led­ing van kop­eren pan­nen of voed­ings­b­lik­jes. Tin kan gemakke­lijk tot dunne bladen gewalst wor­den. Deze tin­folie of stan­niol was de voor­lop­er van de heden­daagse en goed­kopere aluminiumfolie.

In de natu­ur komt tin nooit als metaal voor, maar alti­jd als min­er­aal, gebon­den met andere ele­menten. Het voor­naam­ste tin­houdend min­er­aal is cas­si­teri­et (tin­diox­ide).

Tin­erts wordt ont­gonnen via mijn­bouw. Het metaal wordt bereid door een mengsel van het erts met cokes te verhitten. 

alt

In 2011 bedroeg de wereld­pro­duc­tie van tin 264,7 miljoen ton, met als top‑3 lan­den Chi­na, Indone­sië en Peru. De pro­duc­tie van 2010 was 277 miljoen ton, wat betekent dat in 2011 ca 4,4% min­der tin werd gepro­duceerd dan in het jaar ervoor. 

Meer dan de helft van alle gepro­duceerd tin wordt gebruik als sol­deer (als leg­ering met lood). Andere toepassingen:

- Vertin­nen van met­al­en voor­w­er­pen (zoals kop­eren kook­pan­nen)
- Als grond­stof in de syn­these van aller­hande chem­i­cal­iën
- Voor het ver­vaardi­gen van brons
- Als addi­tief in glas

alt

De werel­dreserve tin­erts, te exploiteren vol­gens de gang­bare meth­od­es bedroeg eind 2011 4,8 mil­jard ton, met als top‑3 lan­den Chi­na, Indone­sië en Brazilië.

Dit cijfer is veron­trustend, want het betekent dat over ongeveer 15 jaar deze reserves uit­geput kun­nen zijn. Daarom wordt op grote schaal gezocht naar nieuwe ert­saders en wint recy­clage enorm aan belang. Tevens is een zoek­tocht naar tin­ver­vangers aan de gang.

De voor­naam­ste tin­pro­duc­erende onderne­min­gen vin­dt u in onder­staande tabel :


alt

alt
De evo­lu­tie van de tin­pri­js de afgelopen 10 jaar weer­spiegelt de afkal­vende natu­urlijke reserves. Sinds 2044 is de pri­js bij­na ver­drievoudigd en lijkt zich thans (mid­den feb­ru­ari 2012) klaar te mak­en voor een vol­gende sprint naar een all time high.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.