Wat je moet weten over bitcoin en hoe het eigenlijk allemaal werkt

4 juli 2025, 15:38


Wat je moet weten over bit­coin en hoe het eigen­lijk alle­maal werkt

Bit­coin is een vorm van dig­i­taal geld. Je kunt het een beet­je zien als euro’s, maar dan online en zon­der een bank die zich ermee bemoeit. Het werd ooit bedacht door iemand die zich Satoshi Nakamo­to noemde. Nie­mand weet wie dat pre­cies is, maar dat maakt het eigen­lijk alleen maar mys­terieuzer. In plaats van dat een bank checkt of je genoeg geld hebt om iets te betal­en, doet bit­coin dat zelf met iets wat ze cryp­tografie noe­men. Klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat alles goed wordt beveiligd en nie­mand zomaar vals kan spe­len. Nieuwe bit­coins komen niet zomaar uit de lucht vallen. Daar moet iets voor gedaan wor­den, namelijk minen. Dit is een soort dig­i­tale speur­tocht waar­bij je ingewikkelde som­men moet oplossen met je com­put­er. Lukt dat? Dan kri­jg je een beet­je bit­coin als beloning. Lekker toch? Nou ja, het ver­bruikt wel gigan­tisch veel stroom, dus het is niet per se goed­koop of goed voor het milieu. Vergelijk het maar met de energie die je ver­bruikt tij­dens een avond­je gamen in een online casi­no, maar dan keer tien.

De tech­niek achter bitcoin

De truc achter bit­coin zit m in iets dat blockchain heet. Dit is eigen­lijk een soort dig­i­taal kas­boek dat over de hele wereld wordt bijge­houden door alle­maal com­put­ers. Die houden alle­maal dezelfde lijst bij van wie wat heeft betaald en wan­neer. Elke betal­ing wordt in een blok­je gezet en al die blok­jes wor­den aan elka­ar geplakt. Zo kri­jg je dus een ket­ting van blokken, ofwel een blockchain. Als iemand iets zou willen aan­passen, zou die niet alleen dat ene blok moeten veran­deren, maar de hele ket­ting. En geloof maar dat dat niet zomaar gaat. Zelfs ingewikkelder dan het bijhouden van de actuele F1 kalen­der en dat zegt wat.

Wat betekent dit voor de toekomst?

Je kunt tegen­wo­ordig bij steeds meer plekken betal­en met bit­coin, dus het lijkt erop dat het steeds serieuzer wordt genomen. Toch zie je dat het vooral de tech­niek erachter is waar bedri­jven ent­hou­si­ast van wor­den. Ze gebruiken de blockchain voor van alles, maar de bit­coin zelf? Die wordt niet over­al met open armen ont­van­gen. Of dit ooit gaat veran­deren, dat weet nie­mand. Maar als iedereen straks met dig­i­taal geld betaalt, zijn er miss­chien ook een stuk min­der banken en mensen nodig om betalin­gen te rege­len. Dat is dan weer hand­ig, toch?

Zelf aan de slag met minen

Zin om zelf wat bit­coin te ver­di­enen? Dan kun je gaan minen. Maar eerlijk is eerlijk, het is niet bepaald goed­koop. Het vreet stroom en je moet er flink wat appa­ratu­ur voor hebben. Denk aan spe­ciale videokaarten, goede koel­ing en een flinke por­tie geduld. Je kunt het een beet­je vergelijken met het bouwen van een game-pc, maar dan met een hoop meer lawaai en een energiereken­ing waar je u tegen zegt. Toch kan het op de lange ter­mi­jn miss­chien wel iets oplev­eren, zek­er als de waarde van bit­coin bli­jft sti­j­gen. Veel mensen zien het als een soort invester­ing, waar­bij je hoopt dat je inzet lat­er meer waard wordt. Voor nu is het dus een beet­je gokken, maar wie weet zit je er straks warm­p­jes bij. Of niet. En dan heb je in elk geval een goed excu­us voor die enorme stroomrekening.

Part­ner artikel


Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.