Wat je moet weten over bitcoin en hoe het eigenlijk allemaal werkt
Bitcoin is een vorm van digitaal geld. Je kunt het een beetje zien als euro’s, maar dan online en zonder een bank die zich ermee bemoeit. Het werd ooit bedacht door iemand die zich Satoshi Nakamoto noemde. Niemand weet wie dat precies is, maar dat maakt het eigenlijk alleen maar mysterieuzer. In plaats van dat een bank checkt of je genoeg geld hebt om iets te betalen, doet bitcoin dat zelf met iets wat ze cryptografie noemen. Klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat alles goed wordt beveiligd en niemand zomaar vals kan spelen. Nieuwe bitcoins komen niet zomaar uit de lucht vallen. Daar moet iets voor gedaan worden, namelijk minen. Dit is een soort digitale speurtocht waarbij je ingewikkelde sommen moet oplossen met je computer. Lukt dat? Dan krijg je een beetje bitcoin als beloning. Lekker toch? Nou ja, het verbruikt wel gigantisch veel stroom, dus het is niet per se goedkoop of goed voor het milieu. Vergelijk het maar met de energie die je verbruikt tijdens een avondje gamen in een online casino, maar dan keer tien.
De techniek achter bitcoin
De truc achter bitcoin zit ‘m in iets dat blockchain heet. Dit is eigenlijk een soort digitaal kasboek dat over de hele wereld wordt bijgehouden door allemaal computers. Die houden allemaal dezelfde lijst bij van wie wat heeft betaald en wanneer. Elke betaling wordt in een blokje gezet en al die blokjes worden aan elkaar geplakt. Zo krijg je dus een ketting van blokken, ofwel een blockchain. Als iemand iets zou willen aanpassen, zou die niet alleen dat ene blok moeten veranderen, maar de hele ketting. En geloof maar dat dat niet zomaar gaat. Zelfs ingewikkelder dan het bijhouden van de actuele F1 kalender en dat zegt wat.

Wat betekent dit voor de toekomst?
Je kunt tegenwoordig bij steeds meer plekken betalen met bitcoin, dus het lijkt erop dat het steeds serieuzer wordt genomen. Toch zie je dat het vooral de techniek erachter is waar bedrijven enthousiast van worden. Ze gebruiken de blockchain voor van alles, maar de bitcoin zelf? Die wordt niet overal met open armen ontvangen. Of dit ooit gaat veranderen, dat weet niemand. Maar als iedereen straks met digitaal geld betaalt, zijn er misschien ook een stuk minder banken en mensen nodig om betalingen te regelen. Dat is dan weer handig, toch?
Zelf aan de slag met minen
Zin om zelf wat bitcoin te verdienen? Dan kun je gaan minen. Maar eerlijk is eerlijk, het is niet bepaald goedkoop. Het vreet stroom en je moet er flink wat apparatuur voor hebben. Denk aan speciale videokaarten, goede koeling en een flinke portie geduld. Je kunt het een beetje vergelijken met het bouwen van een game-pc, maar dan met een hoop meer lawaai en een energierekening waar je u tegen zegt. Toch kan het op de lange termijn misschien wel iets opleveren, zeker als de waarde van bitcoin blijft stijgen. Veel mensen zien het als een soort investering, waarbij je hoopt dat je inzet later meer waard wordt. Voor nu is het dus een beetje gokken, maar wie weet zit je er straks warmpjes bij. Of niet. En dan heb je in elk geval een goed excuus voor die enorme stroomrekening.
Partner artikel