Beursdagboek Daïm Boscart 6 december 2017, 11:50

...

Europese beurzen lager van start door winstnemingen VS

6 december 2017, 11:50 | Daïm Boscart | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)



De Europese beurzen gaan van­daag lager van start en dit is met name te wijten aan het feit dat Ameri­ka het opnieuw niet voor elka­ar kreeg om de top­zones aan te vallen. De beurzen deden het kalm aan en met name de nor­maal zo mooi presterende Dow Jones index viel tegen gis­teren. Verder zagen we ook een ver­woede poging van de tech­be­leg­gers om de schade van maandag goed te mak­en. Na open­ing klom de Nas­daq namelijk 60 pun­ten omhoog om uitein­delijk de rest van de dag langza­am zuid­waarts te bewe­gen. Uitein­delijk stond er bij de slotveil­ing een min van 12 pun­ten op de bor­den en dit zet de Europese beurzen opnieuw aan het denken. De sig­nalen uit Ameri­ka komen met name van de tech­beurs die telkens als eerste belan­grijke sig­nalen heeft gegeven dit jaar. Wel dienen we hier­bij te zeggen dat de Nas­daq al vak­er een dwarslig­ger is geweest in 2017 waar­na de overige indices het ini­ti­atief weer terug­na­men om de beurzen richt­ing record­niveaus te stuwen. Zodoende verwacht ik momenteel nog niet al te veel prob­le­men van­wege het Amerikaanse dip­je, de overige indices zoals de Dow Jones, Dow Trans­port, de S&P 500 en de Rus­sell 2.000 bli­jven namelijk boven de uit­braak­zones staan. Wel wordt het voor de Rus­sell 2.000 (Small Caps) en de Nas­daq nu cru­ci­aal of men zich kan optrekken aan de bereik­te ste­un­niveaus. Bei­de indices kun­nen namelijk wel een opstek­er gebruiken nu en de koop­druk die ontstaat rond de ste­un­niveaus zou de Amerikaanse beurzen weer een stap verder kun­nen bren­gen.

In Europa begon men dus erg zwak van­daag en de indices vie­len behoor­lijk terug. De AEX noteerde zelfs even een min van maar lief­st 5 pun­ten ter­wi­jl de DAX van­mor­gen direct 180 pun­ten terugviel. Bei­de indices kwa­men hier­mee behoor­lijk onder druk te staan maar de ste­un­niveaus die ik van­mor­gen in mijn voor­beurs TA al heb beschreven deden hun werk: de AEX veerde op vanaf de 538 ste­un­zone ter­wi­jl de DAX rond de 12.850 pun­ten van richt­ing wist te veran­deren. Voor bei­de indices is het van belang dat men van­daag wat aan koer­swaarde weet goed te mak­en wil het uitzicht houden op de beoogde ein­de­jaarsral­ly die de indices weer richt­ing de jaar­top­pen kan bren­gen. De DAX zou hier­voor het lief­st boven de 13.000 pun­ten moeten sluiten ter­wi­jl de AEX de 543544 weer­stand­szone moet gaan aan­vallen deze week. Een noter­ing boven de 540 pun­ten is in ieder geval weer gelukt en hier wacht mijn inziens ook een belan­grijke ste­un voor de AEX.

Verder staan er van­daag nog een aan­tal events op het pro­gram­ma zoals het banen­rap­port in de VS, wat pro­duc­tieci­jfers en de olievoor­raden in de VS. Met name het banen­rap­port en in min­dere mate het pro­duc­tier­ap­port kun­nen wat invloe­den uitoe­fe­nen op de Euro/​Dollar koers. Deze is de afgelopen dagen in een neer­gaande trend gekomen wat op den duur goed is voor de Europese beurzen. Hieron­der zal ik voor uw beeld­vorm­ing nog eens een grafiek plaat­sen waarin de cor­re­latie tussen de Euro/​AEX goed is te zien. Een dal­ende Euro zorgt niet alti­jd voor hogere koersen op de Europese beurzen maar met het huidi­ge beurskli­maat verwacht ik zek­er nog wat sti­jging op de AEX en DAX wan­neer de Euro verder in waarde afneemt. Daar­naast wordt vol­gende week de derde en laat­ste rentev­er­hoging van de FED verwacht, nog een ver­sterk­ende fac­tor voor de Dol­lar en dus een mogelijke verdere verzwakking van de Euro.

Cor­re­latie Euro/​AEX:Hourly AEX:Hourly DAX:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.