Beursdagboek Trader Guy 20 januari 2018, 12:04

...

AEX breekt uit, Wall Street sluit met nieuwe records

20 januari 2018, 12:04 | Trader Guy | leestijd: 14 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)


Europa doet het goed momenteel, de DAX breekt door tot ver boven de bovenkant van de range 12.85013.350 pun­ten om zelfs boven de 13.425 pun­ten te sluiten. Zo pakt de DAX 2 belan­grijke weer­standen gedurende 1 sessie wat op zich heel sterk is. De DAX is nu onder­weg naar de 13.525 pun­ten waar de All Time High wacht, dat kan het span­nend mak­en de komende week want gaat de DAX erdoor of juist niet? De kans op een uit­braak is wel aan het toen­e­men want niet eerder ston­den we zo dicht bij die weer­stand na de cor­rec­tie die er vol­gde vanaf de top van vorig jaar. In het tech­nis­che ver­haal van de DAX ziet u hoe ik aan het mogelijke doel van 14.100 pun­ten kom mocht de uit­braak er komen bin­nen enkele sessies.

Bij de AEX ziet het er nu al beter uit dan bij de DAX, als staan we hier nog ver onder die 701 pun­ten van april 2000 maar dat heeft meer te mak­en met de samen­stelling van de index dan met de huidi­ge stand die er staat, de AEX is trouwens ook geen her­be­leg­gings index waar­door zoals de DAX. Maar de AEX breekt wel door een duidelijke weer­stand die er al staat sinds 2007, dat was de 564 pun­ten en daar staan we nu meer dan 5 pun­ten boven. Met wat hulp van ASML maar dat maakt niet zoveel uit, de stand die er staat is sterk en boven de weer­stand met poten­tie tot meer. Reken erop dat er nog veel AEX aan­de­len met cijfers gaan komen de vol­gende weken en die kun­nen ook wel eens een posi­tieve impuls geven aan de AEX die nu uitein­delijk los komt van de onder­drukking onder die 564 pun­ten. Zek­er­he­den zijn er niet op de beurs maar als alles meez­it kun­nen we ons op gaan mak­en voor een ral­ly richt­ing de 600 pun­ten en na de uit­braak zou dat wel eens snel kun­nen gaan. Voor­waarde is dan wel dat Wall Street het niet op de heupen kri­jgt en nu plots wel zal gaan cor­rigeren, de kans daarop bli­jft aan­wezig en dat kan elk moment gebeuren net zoals het ook nog een tijd­je kan duren. Dat weten we niet, het is wacht­en erop maar voor­lop­ig met die nieuwe records nog geen vuilt­je aan de lucht. Wel waakza­am bli­jven uiteraard.

De S&P 500 en de Nas­daq zetten een nieuw record neer, de Dow Jones niet want door zwaargewicht IBM kon de Dow Jones iets min­der winst op de bor­den zetten. De Dow sloot 0,2% hoger en bli­jft met een slot­stand op 26.071 pun­ten wel voor de 3e sessie op rij boven die 26.000 pun­ten. De S&P 500 won 0,4% om op 2810 pun­ten met een nieuw record de dag uit te gaan, het is al het 10e record dit jaar, de Nas­daq steeg 0,6% tot 7336 pun­ten wat ook een nieuw record is en net zoals bij de S&P 500 het 10e dit jaar. Verder zien we ook de kleinere indices op Wall Street met winst sluiten zodat de trend nog steeds sterk bli­jft, alles bli­jft wel toe aan een cor­rec­tie maar die komt er voor­lop­ig nog niet.

Opval­lend was dat Dow Jones com­po­nent IBM met hele goeie cijfers kwam maar die wer­den niet beloont door de markt, IBM zag het afgelopen kwartaal voor het eerst in bij­na zes jaar de omzet groeien in vergelijk­ing met een jaar eerder. Wel zorgde een grote afschri­jv­ing door de belast­ingher­vorm­ing voor rode cijfers maar die afschri­jv­ing is een­ma­lig, het aan­deel was met ‑4% de grote ver­liez­er bin­nen de Dow Jones index. Ook Amer­i­can Express ver­loor bij­na 2% na de cijfers, ook door een een­ma­lige afschri­jv­ing van belastin­gen. Verder waren er amper economis­che cijfers, die kri­j­gen we vol­gende week wel weer in overvloed samen met nog een behoor­lijke reeks kwartaal­ci­jfers. Ook kijken we met belang­stelling uit naar de cijfers van enkele grote techbedri­jven die aan het einde van de maand hun cijfers bek­end zullen maken.

Dan is er nog de shut­down in de VS, het Amerikaanse Con­gres kwam niet tot een overeen­stem­ming vri­jda­gnacht, nu zal er volop onder­han­deld moeten wor­den om dit item weer aan de praat te kri­j­gen. Het is niet de eerste keer dat zoi­ets gebeurd, voor het laatst was dat het geval in 2013 waar er 16 dagen een shut­down was. Trump zal weer moeten onder­han­de­len om alles weer in orde te kri­j­gen maar dan zal er wel water bij de wijn moeten. Het beste is om zoi­ets zo snel mogelijk op te lossen anders kan het een prob­leem wor­den, meestal komt alles wel in orde na een paar dagen ste­vig onder­han­de­len, de lang­ste shut­down duurde 21 dagen eind 1995.

Of dat wat met de beurzen doet is ook niet te zeggen, de ene keer sti­jgt Wall Street tij­dens een shut­down, de andere keer zakt alles een beet­je. De laat­ste keer in 2013 steeg de S&P 500 tij­dens de 16 dagen waar er een shut­down was met 3,1%. Veel hangt ook af van in welke fase de markt zit, is dat een down­trend dan zal alles snel verder zakken, is het een uptrend zoals nu dan zullen de bulls hun posi­tie verdedi­gen na mogelijke aan­vallen van de bears. We gaan het alle­maal zien begin vol­gende week, wie weet komen ze van­daag of mor­gen al tot een akko­ord en ver­lengt men de peri­ode met een nood­pakket een paar weken om verder te kun­nen onder­han­de­len. Zelf denk ik niet dat er daar­door paniek zal ontstaan op de beurs maar je weet natu­urlijk nooit.

We houden u uit­er­aard op de hoogte via updates en analy­ses via de web­site www​.usmar​kets​.nl en via Twit­ter door @usmarkets te volgen.

Han­de­len en coach­ing?
We zijn begonnen aan 2018, we hebben al wat posi­ties lopen en ik voorzie meer kansen waar we iets mee kun­nen doen de komende dagen. Om mee te doen, of om ons abon­nemet uit te proberen kunt u zich nu aan­melden via de aan­bied­ing die loopt TOT 1 APRIL VANAF39.

Op de wesite ziet u de resul­tat­en sinds de start in 2013 vol­gens onze sys­te­men die we gebruiken om tot acties te komen. Alle resul­tat­en zijn cor­rect, transparant en te bek­ijken via www​.usmar​kets​.nl onder de knop abon­nementen, als u dan per abon­nement doork­likt ziet u alles. De jaren 201320142015 en 2016 waren heel goed, 2017 ging wat moeil­ijk­er maar ook die cijfers kunt u inzien want we ver­ber­gen niets voor u als bezoek­er en werken transparant. Uit­er­aard moet 2018 beter wor­den dan 2017, daar gaan we ons volop voor inzetten. Zorg dat u erbij bent en schri­jf u dus van­daag nog in via de aan­bied­ing … Dat kan via de link: https://​www​.usmar​kets​.nl/​t​r​a​d​e​r​s​h​o​p​.html

S&P 500:
De S&P 500 sluit met een mooie winst de week af en zet meteen een nieuw record neer op slot­ba­sis met nu 2810 pun­ten als slot­stand. De index haalt nu al 10 nieuwe records dit jaar op 13 sessies, zeer bij­zon­der en sterk, de index gaat ges­taag omhoog met vaak een patroon van iets min­der dan 1% omhoog op dag­ba­sis. We zien nog geen echt geweld omhoog maar wel een ges­taag ver­loop. Weer­stand nu de 2825 en de 2850 pun­ten, het zijn richt­pun­ten die ik niet echt als weer­stand zie want door de reeks All Time Highs hebben we aan de bovenkant geen weer­stand meer. Aangezien de index telkens met iets min­der dan 1% oploopt kan ik die doe­len van 25 pun­ten per stap makke­lijk noe­men. Ste­un nu de 2790 – 2795 pun­ten, lat­er de 2770 en de 2750 pun­ten waar de eerste ste­un­li­jn nu uitkomt. Pas als de index een diepe duik omlaag neemt moeten we reken­ing gaan houden met een verdere dal­ing, pas onder de 2700 – 2705 pun­ten ziet het er slecht uit maar we staan daar nog ruim boven nu.

Dow Jones index:
De Dow Jones sluit opnieuw boven de 26.000 pun­ten en dat voor de 3e sessie na elka­ar, wel heeft de index er wat meer moeite mee om die 26.000 pun­ten vast te houden maar de onderliggende kracht bli­jft aan­wezig al zit de Dow Jones nu in tegen­stelling tot de S&P 500 en de Nas­daq in een con­sol­i­datiefase. De Dow Jones wist vri­jdag geen nieuw record neer te zetten, dat komt vooral door dat IBM gis­teren een redelijk ver­lies moest toes­taan na de cijfers. Toch bli­jft een grotere terug­val uit, intra­day zien we wel wat pull­backs maar op slot­ba­sis daalde de Dow Jones dit jaar nog geen enkele keer met meer dan 100 pun­ten. Vol­gende week maar eens zien of de Dow Jones door kan trekken richt­ing eerst de 26.250 en lat­er tot de 26.500 pun­ten waar ik nu de doe­len omhoog neerzet, geen weer­stand maar wel richt­pun­ten. Ste­un nu de 25.950 en de 25.750 pun­ten, onder de 25.750 kan de Dow mogelijk terug tot de 25.25025.300 pun­ten. Voor­lop­ig nog geen sprake van een echte verzwakking, wel oplet­ten door de lagere top die we zien op de grafiek maar dat is alleen zo bij de Dow Jones en voor­lop­ig niet bij de rest van de belan­grijke indices op Wall Street.

Nas­daq:
De Nas­daq her­pakt zich en zet een nieuw record neer op slot­ba­sis, de index sluipt langs de weer­stand verder omhoog met voor­lop­ig nog hogere bodems en hogere top­pen, de slot­stand op 7336 pun­ten kan nu de weg vri­j­mak­en richt­ing eerst de 7400 en lat­er tot de 7500 pun­ten maar dan moet de Nas­daq wel door de weer­stand breken. Ste­un zien we nu rond de bodem van dins­dag die rond de 7200 – 7225 pun­ten wacht, pas onder de 7200 kan de Nas­daq verder inlev­eren richt­ing de ste­un­li­jn onder de recente bodems, die zien we rond de 7100 pun­ten nu en die loopt dagelijks wat op. Voor­lop­ig nog hogere bodems en hogere top­pen bij de Nas­daq, zolang dit doorzet moeten we dus reken­ing houden met nieuwe records bij de Nas­daq. De Nas­daq zet nu al op 13 sessies dit jaar 10 records neer het­geen nogal bij­zon­der is, de vraag is nu hoe lang men deze reeks nog kan aanhouden.

DAX:
De DAX breekt uit boven de trad­in­grange 12.85013.350 pun­ten en bereikt op slot­ba­sis de 13.435 pun­ten wat dan weer boven de top van 2 weken gele­den uitkomt, de DAX zet zo de deur open om snel naar de 13.525 pun­ten door te stoten en daar kri­j­gen we een zeer belan­grijk moment voor de DAX. Stoot de DAX door dan moeten we reken­ing gaan houden met de 14.100 pun­ten als doel want dan breekt de DAX ook door de nek­li­jn van het omge­keerde schoud­er-kop-schoud­er patroon dat ik in de grafiek heb aangegeven. Het patroon op zich is vrij betrouw­baar en het ziet er mooi uit maar eerst moet de DAX door de nek­li­jn breken, laat die nek­li­jn nu toe­val­lig ook uitkomen net op de top van 2017 waar­door we daar nu een mooie dubbele weer­stand kri­j­gen. Ger­aakt de DAX boven die weer­stand dan zit er snel veel meer aan te komen waar­door ik via het omge­keerde SKS patroon een doel kan afgeven van 14.100 pun­ten. Dat is dan exact de sti­jging de de DAX achter de rug heeft vanaf de bodem op 2 jan­u­ari want bij een SKS patroon kun­nen we de kop de andere kant op pro­jecteren, dat zijn 600 pun­ten en vanaf de 13.525 pun­ten komen we dan uit op die 14.100 pun­ten als doel. We gaan het zien de komende weken, het ziet er na vri­jdag in ieder geval goed uit.

Ste­un zien we nu rond de 13.350 pun­ten, lat­er mocht de uit­braak er niet komen vallen we gewoon weer in de range 12.85013.350 pun­ten met tussendoor ste­un rond de 13.250 en de 13.150 punten.

AEX:
De AEX sluit voor de 2e dag op rij boven de 564 – 565 pun­ten top van 2007 en bereikt nu bij­na de 570 pun­ten op slotb­ba­sis, de index sluit de week af op 569,3 pun­ten. Door de uit­braak zien we nu kansen om door de 570 te breken en zo in een gebied zon­der weer­stand terecht te komen, de index kan nu naar de 572 – 573 en de 578 – 580 pun­ten doorstoten de komende dagen. Ste­un kri­j­gen we nu uit­er­aard rond de oude top die rond de 565 – 566 pun­ten uitkomt, pas als de index weer terugza­kt onder die top­zone dan kan de uit­braak vals zijn waar­door de index de onderkant ofwel de lijn onder de bodems weer kan gaan opzoeken, die zien we nu rond de 556 – 557 pun­ten waar de top van 2017 uitkomt.

Door de uit­braak zit er dus meer aan te komen maar we willen wel nog een beves­tig­ing zien de komende sessies. Op zich zou de AEX nu vrij spel moeten kri­j­gen tot de 580+ en zelfs tot rond de 600 pun­ten want door de uit­braak zou de index tech­nisch een zelfde sti­jging vanaf de bodem tot de con­sol­i­datie moeten kun­nen opzetten, dat is vanaf de 540 tot de 562 ofwel 22 pun­ten, tellen we die 22 pun­ten boven op de 562 dan komen we uit rond de 584 pun­ten en dat neem ik dan als doel voor de AEX index.

Brent Olie:
De Brent begint wat terug te zakken nu, ste­un in eerste instantie rond de 6767,5 dol­lar met daaron­der de lijn onder de bodems rond de 66,5 dol­lar. Het 50-MA zien we nu rond de 65 dol­lar uitkomen waar we dus ook een mooie ste­un zien voor de Brent. Weer­stand nu de 70 dol­lar, lat­er daar­boven de 7272,5 dollar.

Met vrien­delijke groet,
Guy Boscart

US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.