Beursdagboek US Markets Redactie 11 november 2017, 14:54

...

Weekendupdate - 6 t/m 10 november 2017

11 november 2017, 14:54 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)


We hebben het een tijd­je niet mee mogen mak­en maar de beurzen kun­nen nog steeds naar bene­den. Zelfs in New York, al stelt het tot nu toe weinig voor. Dat Wall Street de week in het rood sluit is dan wel weer schaars want de afgelopen acht weken waren alle­maal groen. In Europa zijn de beurzen alti­jd eerder de pineut en kleurt het eerder donker­rood. Noem het nuchter­heid of angst, maar feit bli­jft dat wij alti­jd hard­er zakken dan de Amerika­nen. Overi­gens kun­nen de Japan­ners er ook wat van want een flinke ral­ly afgelopen weken eindigde afgelopen don­derdag in een druk verkoopdag­je. Een sti­jging van 20% in twee maan­den op de Nikkei werd hen toch even te veel. Wat de oorza­ak is van die ral­ly? Het nieuws in Japan volg ik niet zo, maar op tech­nis­che basis is wel een verk­lar­ing te geven. De uit­braak in mei werd in augus­tus met suc­ces getest en trig­gerde veel kooporders. De ral­ly tot gevolg.

Nikkei225 — week­ly chart
Europa
Op het Dam­rak regende het weer cijfers. Ahold Del­haize, PostNL en Aegon wer­den goed ont­van­gen. Een lauwe reac­tie voor ABN Amro en flinke klap­pen voor SBM Off­shore, BAM en Vopak.
De AEX ging week­ly low de han­del uit en tik­te bij­na 8 pun­ten af tot een stand van 547,3 pun­ten (-1,4%). Pakken we de week­grafiek er bij dan zien we een logis­che reac­tie op de weer­stand sinds de bull mar­ket. Verdere afkoel­ing is goed mogelijk. Sterk­er nog, de komende weken en maan­den zouden wel eens telleurstel­lend kun­nen wor­den als dit doorzet. Bli­jft het alle­maal maar mond­jes­maat zakken, kun­nen we ons juist opmak­en voor een mogelijke uit­braak en dan kan het echt hard gaan. Hieron­der in de dag­grafiek twee zeer poten­tiële opvangnetten als de dal­ing verder doorzet.

AEX — dai­ly chart AEX- week­ly chart
Dan de Duitse her­be­leg­gingsin­dex, de DAX, die eve­neens een stap­je terug maak­te. Daar ging een aardi­ge 2,6% af wat gelijk staat aan 351 pun­ten. Eind­stand: 13.127,5 pun­ten. Deutsche Bank was daar één van de uit­zon­derin­gen en steeg ruim 6,6% op ver­schil­lend nieuws, waaron­der wellicht een nieuwe ontsla­gronde.
De indus­triële aan­de­len ston­den over­we­gend in het rood. Medi­a­con­cern Prosieben­sat kreeg klap­pen van de zweep nadat het de win­st­prog­noses naar bene­den schroefte. Het aan­deel ging 13,5% lager de week uit.
Kijken we naar de week­grafiek dan zien we een uit­braak van de weer­stand die gezet is door de twee hoge top­pen (2000 en 2015). Beet­je moeil­ijk om te zien omdat er zo ver uit­ge­zoomd moet wor­den maar een terugtest is momenteel het geval.

DAX — week­ly chart
Verenigde Stat­en
Ook in New York zak­ten de aan­de­len over een breed vlak. De Dow Jones Indus­tri­al zak­te een half pro­cent tot een stand van 23.422 pun­ten en de S&P500 daalde een kleine 0,2% naar 2582 pun­ten.
Voor de NASDAQ100 mocht wel winst gemeld wor­den. De index voor de 100 groot­ste tech­nol­o­gis­che aan­de­len steeg met 0,2% naar 6309 pun­ten. Dat had het wel gro­ten­deels te danken aan Apple dat daar zwaar weegt, want die steeg met 1,6% naar nieuwe records. Het behaalde daarmee ook een mar­ket­cap van ruim 900 mil­jard dol­lar.

Op de week­grafiek van de DJI zien we een kleine terug­val sinds de nieuwe uit­braak. Nu lijkt er een terugtest plaats te vin­den die, mits deze wordt opgevan­gen rond de 23.300, zorgt dat de koers kan accel­ereren. Een ral­ly ter gevolg.

Dow Jones Indus­tri­al — week­ly chart
Voor de S&P geldt een soorgelijke trend maar dan zon­der een uit­braak in het huidi­ge kanaal. Echter is er nog zo’n 6% ruimte naar boven voor­dat de koers bij de bovenkant aan komt.

S&P500 — week­ly chart
De NASDAQ100 is ook bezig uit te breken en tevens daar lijkt de bal sneller te gaan rollen. Hoewel er dus in Europa nog even geen teken van een ein­de­jaarsral­ly is lijkt dat in de VS op de grote beurzen al bin­nenko­rt te gebeuren. Natu­urlijk kan het tij elk moment keren..

NASDAQ100 — week­ly chart
Het ziet er dus weer alle­maal eng uit met die hoge koersen maar kijk eens terug in de geschiedenis­boeken en het kan alle­maal nog veel erg­er. Geld wordt immers gemaakt via hogere koersen, niet lagere (ooit al die fonds­man­agers met z’n allen zien ver­di­enen aan enkel short­en?). Tuurlijk, een harde cor­rec­tie staat alti­jd om de hoek maar in deze free mon­ey’ markt draait men dat zo weer om naar een groen kleurt­je. Het is natu­urlijk een wereld­je van pakken wat je pakken kan.
Mor­gen weer de agen­da waarin we onder andere vooruit­b­likken naar de laat­ste kwartaal­ci­jfers.
Pret­tig weekend.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.