...

AEX herstelt licht

12 juni 2007, 08:49 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Na een vrij tur­bu­lente week her­stelde de Ams­ter­damse beurs zich van de koers­dalin­gen die het te ver­w­erken kreeg van­wege de aange­wakkerde rentevrees. De AEX-index veerde wat op en sloot 0,6% hoger op 537,80 pun­ten. De afgelopen weken daalden de oblig­atieko­ersen in Europa en Ameri­ka fors naar aan­lei­d­ing van de ver­hoging van infla­toire verwachtin­gen door de cen­trale banken in Europa en de VS. Het effec­tieve ren­de­ment op staat­soblig­aties (lees: rente) schoot omhoog waar­bij de Amerikaanse tien­jarige staat­slen­ing de 5%-grens passeerde. Dit zorgde voor enige paniek en verkoop­druk op de aan­de­len­mark­ten. De index daalde richt­ing de 531-pun­ten­grens alwaar de afgelopen weken steeds koop­jes­jagers in de markt stapten. Vri­jdag kon de index zich opnieuw rond dit niveau her­stellen. Gezien het feit dat de negatieve diver­gen­tie met de koop­krachtindi­ca­tor RSI nog steeds intact is, is de kou echter nog niet uit de lucht.

Bin­nen de AEX-index stal Cor­po­rate Express, het voor­ma­lige Buhrmann, de show met een koer­swinst van meer dan 10%. Cen­tau­rus, een activis­tisch hedge fund dat zich eerder al roerde bij Stork, heeft een stem­recht ver­wor­ven van 5,02%. Beleg­gers verwacht­en blijk­baar weer vuur­w­erk bij de schi­jn­baar stof­fig gewor­den kan­toor­g­roothandel. De koers van Cor­po­rate Express bevin­dt zich al meer dan een jaar in een glijvlucht.

In Groot-Brit­tan­nië deed dur­fkap­i­tal­ist Atti­cus Cap­i­tal van zich spreken door Bar­clays te manen af te zien van een bod op ABN Amro. Atti­cus Cap­i­tal heeft een belang van 1% in de Britse bank Bar­clays. Zij proberen wellicht het huzaren­stuk­je van TCI (met ABN Amro) te evenaren. Atti­cus vin­dt ABN Amro te min’ voor Bar­clays en meent dat de over­namepri­js te hoog is opgelopen.

Er kwa­men geen noe­menswaardi­ge cijfers uit die de markt in beweg­ing kon­den zetten. Wel zou de rentemarkt onrustig kun­nen bli­jven deze week. Maandag steeg de rente wederom na uit­sprak­en van San­dra Pianal­to, pres­i­dent van de Fed­er­al Reserve in Cleve­land. In een toe­spraak in Ier­land liet zij weten dat de inflatie het belan­grijk­ste risi­co voor de Amerikaanse economie bli­jft. De markt lei­d­de hieruit af dat de Fed bij zijn vol­gende bijeenkomst de rente mogelijk gaat ver­hogen. Aanstaande woens­dag wordt het zoge­noemde Beige Book gepub­liceerd. De inhoud van dit rap­port geeft aan de hand van regionale cijfers een overzicht van de stand van zak­en van de Amerikaanse economie. Vri­jdag zal Fed-voorzit­ter Ben Bernanke boven­di­en gaan spreken over de inflatie.



De negatieve diver­gen­tie van de AEX-index met de koop­krachtindi­ca­tor RSI gaf al geruime tijd waarschuwingssig­nalen af. Vorige week daalde de index zelfs even tot onder het korte ter­mi­jn ste­un­niveau op 535 pun­ten, maar wist zich even­wel enigszins te hervin­den. De negatieve diver­gen­tie bli­jft daar­ente­gen een ware plaaggeest voor de markt. We hebben al in feb­ru­ari dit jaar, in april 2006 en in okto­ber 2005 gezien waar­toe dit sig­naal uitein­delijk kan lei­den. Als de paniek ineens toes­laat, wil iedereen door dezelfde deur naar buiten, met alle gevol­gen van dien. 

We con­stateren dat in de afgelopen maan­den de index na iedere dal­ing steeds krachtig werd opgevan­gen. Of dat wederom gebeurt, is nog de vraag. Het pleit voor de AEX dat deze vorige week wederom ste­un heeft kun­nen vin­den rond 531 pun­ten. Momenteel onder­w­erpt de index de ste­un­grens rond 535 pun­ten aan een zware test. Mocht de index deze sig­nif­i­cant neer­waarts door­breken, dan wacht de ste­un­zone tussen 527 en 531 pun­ten. Wan­neer de koop­kracht nog verder afneemt, dan zijn dalin­gen richt­ing de 500-pun­ten­grens niet uit­ges­loten. Het zal een zware klus wor­den voor de index om de weg omhoog te ver­vol­gen, waar­bij het opwaartse poten­tieel nog steeds beperkt is.

Met vrien­delijke groet,
Harm van Wijk
Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.