...

Beleggen in China de moeite waard?

20 februari 2012, 17:22 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Een Duitse top­figu­ur uit de finan­ciële wereld heeft een posi­tieve visie op de economis­che ontwik­kel­ing van Chi­na de komende jaren en raadt aan te beleggen in het groot­ste land ter wereld.


Lar­ry Lang, bek­end voor zijn pes­simistis­che kijk over de economis­che evo­lu­tie van Chi­na, zal het niet graag horen, want vol­gens Chris-Oliv­er Schick­en­tanz, ver­ant­wo­ordelijke voor het invester­ings­beleid bij de Duitse Com­merzbank, zijn Chi­nese effecten nu de moeite van een beleg­ging waard. 

alt

Vol­gens Schick­en­tanz valt veel af te lei­den uit de recente evo­lu­tie van de Han Seng Index, die zijn terug­val van vorig jaar blijk­baar aan het goed­mak­en is want hij steeg de eerste 5 weken van 2012 al met ca 16%.

Het is inder­daad juist, dat de laat­ste jaren weinig vreugde te beleven was voor een beleg­ger in Chi­nese effecten. Weliswaar groei­de de economie jaar na jaar en dit dik­wi­jls met per­cent­ages van twee cijfers, maar dat kon de aan­de­len­markt niet beko­ren. Diverse fac­toren strooiden in 2010 én in 2011 roet in het eten, vooral dan wegens de vrees voor overver­hit­ting van de economie en de angst voor een immobiliënzeepbel.

Maar zoals hier­boven al aange­haald lijkt dit jaar het tij te keren en kan de Hang Seng zich vergelijken met twee andere suc­cesvolle indices, nl. de Duitse DAX en de Brazil­i­aanse Boves­pa. Iro­nisch genoeg sti­j­gen de Chi­nese aan­de­lenko­ersen net in een peri­ode dat voor de Chi­nese economie voor het eerst in lange tijd niet meer zo’n spec­tac­u­laire groei als in de afgelopen jaren wordt verwacht. Daar­bij moeten we niet meer zo spec­tac­u­lair’ rel­a­tiv­eren, want de verwachte +7,5% voor 2012 is ook niet mis en zou heel veel andere lan­den dol­blij maken.

Er moeten dus andere fac­toren zijn die de Chi­nese beleg­ger­shemel roze kleuren. Dit is wat Schick­en­tanz ervan denkt:

- in plaats van een harde land­ing’ van de Chi­nese con­junc­tu­ur duiden de meest recente gegevens op een weliswaar tragere, maar toch bestendi­ge groei. De offi­ciële aankoop­man­agersin­dex sta­biliseert zich boven het 50-pun­ten­niveau, wat duidt op economis­che groei;

- na een piek bij 6,5% is de inflatiedruk in Chi­na merk­baar teruglopend. Schick­en­tanz gaat ervan uit, dat de inflatie de komende maan­den tot onder 4% daalt;

- de Chi­nese cen­trale bank heeft op het einde van 2011 een omme­keer in de munt­poli­tiek ingelu­id. Een algemene ver­soe­pel­ing van mon­e­taire maa­trege­len en een reeks onder­s­te­unende acties zullen vol­gens Schick­en­tanz in 2012 lei­den tot een formele rentev­er­lag­ing, wat door aan­de­len­mark­ten op gejuich onthaald zal wor­den;

- wie zich afvraagt, waar Chi­na de mon­e­taire reserves haalt voor zoals zonet gezegd onder­s­te­unende acties t.o.v. de con­junc­tu­ur, moet zich realis­eren dat Chi­na beschikt over 3.000 mil­jard dol­lar devisen­re­serves. Ook dat is olie op de gol­ven;

- de Chi­nese bedri­jven hebben de afgelopen jaren grote inspan­nin­gen gedaan om effi­ciën­ter, lees meer kosten­be­wust, te werken. Dit heeft een directe posi­tieve invloed op de winst en dus ook op de aan­de­lenko­ersen;

- door de onder­maatse presta­ties van de laat­ste jaren zijn Chi­nese aan­de­len duidelijk onderge­waardeerd. Met een koers/​winst ver­houd­ing van min­der dan 10 zijn ze ook voor de inter­na­tionale mark­ten inter­es­sant gewor­den. Dit sterkt Schick­en­tanz in zijn over­tuig­ing, dat de mooie start van 2012 geen eendagsvlieg is, maar dat inte­gen­deel 2012 een top­jaar voor Chi­na kan worden.


Schick­en­tanz besluit met een con­creet advies. Voor een beleg­gingsporte­feuille beveelt hij aan om voor 5 tot 10% plaats te mak­en voor Chi­nese effecten, te verde­len onder enerz­i­jds aan­de­len en anderz­i­jds de Chi­nese munt (ren­min­bi). Voor de aan­de­len is een brede afdekking nodig, bij voor­beeld door te beleggen in een fonds zoals Fideli­ty Chi­na Focus Fund. Voor de ren­min­bi beveelt hij RCM Ren­min­bi Cur­ren­cy aan, waar­door geprof­i­teerd kan wor­den van de te verwacht­en opwaarder­ing tegen­over de US dollar.

Langs onze kant bli­jven we een neu­traal stand­punt innemen wat dit the­ma betre­ft, maar we von­den het de moeite waard te lat­en weten wat een Duitse invester­ing­sex­pert denkt over de korte- tot mid­del­langeter­mi­jn­mo­gelijkhe­den van Chi­na voor de belegger.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.