...

Beuken maar, de CRASH is op komst !

15 december 2006, 00:45 | Guy Boscart | leestijd: 11 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Een beurs CRASH”, kan dat nog? Bestaat zoi­ets nog wel? En vooral, waarom zou er nu toch een beurscrash komen? … Wees gerust, na zoet komt zuur en na heel veel zoet komt meer dan zuur want dat het zo niet verder kan lijkt me duidelijk. Een sce­nario van het hoe en vooral waarom er een fikse schuiver kan komen op Wall Street … En vooral hoe wij mee kun­nen wor­den gesleept in die malaise…

Waarom kun­nen we een Beurscrash niet uitsluiten?

Het tijd­stip bepalen bli­jft moeil­ijk zoni­et ondoen­baar maar als we naar de markt kijken dan merken we snel genoeg dat het zo niet verder kan. Er is materie genoeg voorhan­den om de ver­schuiv­ing op gang te bren­gen. Beurscrash­es vin­den alti­jd plaats op momenten waarop nie­mand ze verwacht, en waarom zou men dat nu doen? Alles gaat toch pri­ma en de beurs gaat toch omhoog en dalin­gen … Wat is dat ook al weer, en hoe voelt dat? Al maan­den zien we geen ver­schuivin­gen naar bene­den toe, even een rimpelt­je tussendoor maar verder hele­maal niets…. Lat­en we dan maar eens naar de volatiliteit kijken, nooit eerder stond die zo laag… En zo zijn er nog tal van rede­nen waar­van ik er enkele de opvie­len de afgelopen peri­ode zal bespreken…

Juist, dat klopt en pre­cies op dat soort momenten komt de verzadig­ing en wordt een soort pro­ces op gang gebracht dat het eerste domi­nos­teen­t­je om doet vallen. U weet wat er dan kan gebeuren, de een na de andere valt om en niets of nie­mand kan het nog stop­pen zon­der dat er schade ontstaat. 

Dow Jones Index lange termijn:

Kijken we naar de Dow Jones index over een zeer lange ter­mi­jn dan ziet u meteen dat de huidi­ge top wel angstig hoog ligt. Het rode pijlt­je op de figu­ur hieron­der laat u de crash van 1987 zien. De Bear markt tussen 2001 en 2003 was er ook een die niet echt opvalt op deze grafiek, de con­clusie is dat de echte lange ter­mi­jn top er nog niet staat. Als ik tech­nisch naar deze grafiek kijk dan zou een diepe val tot de 7000 pnt er zek­er in moeten zit­ten. Maar goed, eerst maar eens naar de 10.000 pnt kijken nu want hoe dan ook het zal een richt­punt bli­jven die 10K. In dit artikel ga ik niet al teveel in op de grafieken, ik laat u enkele mogelijke oorza­k­en zien die zeer opval­lend zijn en in feite onrecht­streeks aangeven dat het wellet­jes is geweest.

Waar moeten we dan op gaan let­ten de komende maan­den?

Kijk vooral naar de markt en probeer aan te voe­len hoe din­gen hun gang gaan met vooral de toren­hoge koersen op Wall Street tij­dens een fase waar de economie zijn top al heeft bereikt. De bedri­jven prof­iteren nog volop van de weelde die er de afgelopen jaren was, althans zo lijkt het want bij­na elke dol­lar die werd ver­di­end werd geleend. Of het was door de enorme sti­jging van de huizen­markt ofwel de onroerend goed sec­tor (remem­ber Japan eind jaren 80), of men prof­i­teerde van de extreme belast­ing ver­lagin­gen vanaf 2003 door Bush wat de Amerikaanse schuld tot nu 8500 mil­jard dol­lar bracht ( Zie de link http://​www​.bril​lig​.com/​d​e​b​t​_​clock ), of men leende enorme bedra­gen via de for­mule Car­ry Trade” in Japan waar de rente bij­na 0% is. En de geld­groei (M3) dan, men zit op meer dan 10% per jaar nu. De drukpers laat stille Ben Bernanke zijn werk naar behoren doen.

Voor de Car­ry Trade was het enige wat men in de gat­en diende te houden ervoor te zor­gen dat de ver­houdin­gen tussen de Yen en de dol­lar niet teveel uit elka­ar lopen. En ja hoor, zie de grafiek hieron­der maar. Al jaren lang bli­jft de dol­lar / yen ver­houd­ing tussen de 110 aan de onderkant en 125 aan de bovenkant hangen met een soort mid­denko­ers rond de 117 waar de ver­houd­ing nu ook weer staat. De car­ry trade kan zo vrij zek­er voor enorme dol­lar­win­sten zorgen. 
In dezelfde peri­ode moest de euro / dol­lar ver­houd­ing van 0,8 naar 1,32 dol­lar nu ofwel bij­na een verdubbeling.

Dagob­ert Duck tafer­e­len bij de grootbanken:

Banken bulken van het geld door die vreemde manier van werken, Gold­man Sachs melde een record­winst van 10 mil­jard dol­lar het afgelopen boek­jaar. Dat is de groot­ste winst ooit gemaakt door een bedri­jf. Heel veel, bij­na onmenselijk en dat door maar 1 bedri­jf in een land waar er zoals we weten ook een enorme armoede is. Maar goed, dat is Wall Street en daar staat geld mak­en op de eerste plaats. Toch lijkt het me een zeer onge­zonde ontwik­kel­ing, en dat moet een staart­je kri­j­gen. In 2001 na de aansla­gen op 11 sep­tem­ber was het zo dat enkele van die grote invester­ings­banken bij­na fail­li­et waren, een red­dings­ac­tie door de FED en de Europese cen­trale bank zorgde ervoor dat de red­ding er voor velen kwam. Ook na de crash in 1987 moest de FED samen met Rea­gan een red­ding­sop­er­atie uitvo­eren om enkele banken te red­den van de onder­gang. Dan hebben we nog 1997 en 1998 eerst tij­dens de Azië cri­sis en daar­na de Roebel cri­sis veroorza­akt door de onder­gang van het Hedge­fund LTCM-Cap­i­tal dat enkele mil­jar­den dol­lars ver­loor en zo de gehele finan­ciële markt op zijn kop zette. Bin­nen enkele weken wer­den mil­jar­den dol­lars ver­lies gele­den door diverse domi­no-effecten die een recht­streeks gevolg waren van de val van dit Hedge­fund. Nog­maals, van enorm rijk kan het bin­nen enkele dagen omdraaien zodat er een negatieve bal­ans staat door een onverwachte wend­ing op de finan­ciële markten.

Som­mige hedge­funds hanteren een erg risi­co­volle beleg­gingsstrate­gie waar­bij het volledi­ge ver­lies van het geïn­vesteerde kap­i­taal tot de mogelijkhe­den behoort. We denken hier­bij dus aan het LTCM-schan­daal in 1998 en recent nog Ama­ranth, Moth­er­rock die door grote posi­ties op de Gaspri­js het schip in gin­gen. Telkens kwam men na de val dat ook veel grote banken ofwel mee deden of via andere con­struc­ties een zelfde lot ondergin­gen. Want, als u nadenkt kan een bank zoals Gold­man geen 10 mil­jard dol­lar ver­di­enen zon­der daar grote risico’s voor te nemen. 

Als we een reken­voor­beeld uitwerken dan zou het er zo uit kun­nen zien via gehedgde constructies,

Wereld­wi­jd is er voor meer dan 1500 mil­jard dol­lar belegd in hedg­funds, de tegen­waarde zal ongeveer 3 a 5 keer zo hoog uitkomen waar­door het waanzin­nige bedrag van 45007500 mil­jard dol­lar ergens op de markt ligt te wacht­en op nog meer winst of een onverwacht groot ver­lies. Dat is om grote prob­le­men vra­gen natu­urlijk, hoe het tot uit­ing zal komen bli­jft de grote vraag. Dat zoi­ets eraan kan of al zit aan te komen lijkt voor mij toch redelijk zeker.

Insid­ers:

Genoeg over de manier waarop iets kan op gang zou kun­nen komen, en de manier waarmee veel van de huidi­ge hausse tot stand werd gebracht. Nu vooruit kijken naar 2 andere en zek­er niet onbe­lan­grijke en herken­bare gebeurtenis­sen op de beurs juist voor dat de beurs zijn top bereikt. Als eerste kijken we naar het mas­saal verkopen van aan­de­len door insid­ers ofwel bestu­ur­ders, wat dacht u van Bill Gates van Microsoft, Eric Schmidt van Google en William Kel­logg van retail­er Kohl‘s Com­pa­ny waar ze voor elke dol­lar die ze investeer­den in aan­de­len er 63 dol­lar voor van de hand deden. Het is sinds 1987 gelden dat de ver­houd­ing zo groot was, inder­daad, niet eerder trokken de insid­ers zich zo fel uit de markt.

Wilt u even kijken hoe Bill Gates zijn pakket­ten (totaal 20 miljoen aan­de­len) van de hand deed? Zie deze link.… Of wilt u even naar Schmidt kijken? Zie deze link … en wat met Kel­logg? Zie dan maar deze link … ( ). Neem maar eens een kijk­je bij enkele andere bek­ende bedri­jven, John Cham­bers van Cis­co verkocht al meer dan 10 miljoen aan­de­len van zijn eigen bedri­jf dit jaar. Elli­son van Ora­cle verkocht 20 miljoen aan­de­len sinds eind okto­ber dit jaar van zijn bedri­jf. .…. Nog geen voed­ing genoeg om over na te denken? .… Over insid­ers gespro­ken, in 1999 verkocht­en de grote bazen van de tech­nolo­gie bedri­jven ook mas­saal hun belan­gen in hun eigen bedri­jf, dat was de peri­ode net voor de Nas­daq de top op 5100 pnt neerzette. Toen was de insid­er sell­ing niet eens zo groot als nu het geval is. 

Bonussen:

Voor het eerst sinds 1987 inflatie- gecor­rigeerd zijn de bonussen zo groot, Gold­man Sachs waar ik het in dit artikel al over had verdeeld 16 mil­jard dol­lar onder zijn han­de­laren als ker­st­toet­je, som­mi­gen kri­j­gen meer dan 100 miljoen dol­lar als bonus dit jaar. Astronomis­che bedra­gen, en ongek­end. Nooit eerder waren de bonussen zo groot en nog­maals, de winst door Gold­man Sachs gemaakt was dus ook al astronomisch. Ook dat soort bericht­en kun­nen aangeven dat het eind in zicht is want zoi­ets kan natu­urlijk niet lang duren.

We zullen zien, in ieder geval zou ik nog­maals willen aangeven zeer voorzichtig te wor­den en voor velen onder u waarschuwen voor wat veel beleg­gers tussen 2000 en 2003 hebben moeten doorstaan door niet op tijd te verkopen.

Over­names:

Dan de over­names die men in 2007 verwacht, het zou gaan oplopen tot 1400 mil­jard dol­lar vol­gens S&P wat 12% hoger is dan dit jaar. De pre­mies wor­den nog hoger en vooral. Rus­land, India en Chi­na men­gen zich volop in de stri­jdt. Was het niet zo dat eind jaren 90 de vele over­names plaatsvon­den? En net voor 1987 en voor 1929 was het niet anders. De bedri­jven lijken super­rijk en daar­door kan snel het gevoel van overvloed mee gaan spe­len, een spreek­wo­ord zegt hoog­moed komt voor de val, onthou dit goed…

Remem­ber!

In 1929 kwam er een Wall Street han­de­laar op Wall Street tot rust op straat ter­wi­jl een man zijn schoe­nen aan het poet­sen was voor 1 dol­lar. Er ontstaat dan meestal een praat­je, net als bij de kap­per. De man die de schoe­nen poet­ste zei tegen de han­de­laar dat hij een pakket aan­de­len had gekocht en dat het er zeer goed mee ging de afgelopen weken. De man zei zelfs dat hij vol­gend jaar zou kun­nen stop­pen met werken als het zo door zou gaan waarop de han­de­laar zei, koopt u ook al aan­de­len? De han­de­laar betaalde de poet­ser 3 dol­lar en vertrok snel naar zijn kan­toor. Onmid­delijk gaf hij zijn medew­erk­ers de opdracht om alle aan­de­len te verkopen. Enkele weken lat­er kwam de beurscrash, de han­de­laar zei … Als iemand op straat al over aan­de­len praat en ze ook nog koopt dan is er maar 1 mogelijkheid over. Zo spoedig mogelijk verkopen. 

Wie weet nog dat er eind jaren 90 tij­dens ver­jaarda­gen, bijeenkom­sten en op het werk over de beurs werd gespro­ken? Juist, ook toen kun­nen we een vergelijk trekken met het ver­haal van hier­boven. Deze lessen zijn zeer nuttig.

Een behoor­lijk stuk om te lezen, maar wel iets met nut­tige infor­matie lijkt me. Onder dit artikel kunt u alti­jd een reac­tie plaat­sen, we bek­ijken die graag.

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.