...

BRIC klaar om toe te slaan?

24 december 2009, 10:57 | US Markets Redactie | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Feit is, dat de BRIC-lan­den beter de cri­sis hebben doorstaan dan de klassieke’ West­erse mark­ten. Nu ziet het ernaar uit, dat deze lan­den zich opmak­en om het roer van de werelde­conomie over te nemen. Klopt deze bewering?


Een twee­t­al maan­den (22 okto­ber 2009) gele­den zeg­den we in een col­umn dat BRIC niet uit het oog te ver­liezen was.

Deze visie werd bijge­tre­den door Jan-Willem Nijkamp toen hij op 29 okto­ber 2009 stelde, dat BRIC een eigen weg gaat.

Wan­neer we de evo­lu­tie van de voor­naam­ste indices van BRIC bek­ijken tegen­over deze van de Dow Jones en de AEX dan bekomen we het vol­gende beeld:

alt

De vier BRIC-indices hebben het sti­j­gende koer­skanaal dat ze kozen begin 2009 nog niet ver­lat­en. Bij de Brazil­i­aanse Boves­pa is deze trend het meest uit­ge­spro­ken.
De Rus­sis­che RTSI en de Indi­ase BSE gun­nen zich een adem­pauze. De Chi­nese SSEC heeft van de tweede helft van novem­ber tot de eerste helft van decem­ber 2009 her­haalde pogin­gen onder­nomen om de weer­stand rond 3.300 te door­breken en is sinds­di­en teruggevallen tot het peil van 21 oktober.

De Dow Jones Indus­tri­al Aver­age is sinds 21 okto­ber 2009 afgekalfd tot ca 9.750 pun­ten begin novem­ber en heeft dan de weg gevon­den naar het 10.460 pun­ten­niveau en botst daar sinds half novem­ber vruchteloos tege­naan.
De AEX daar­ente­gen heeft, na begin en eind novem­ber 2009 te zijn teruggekaatst op de ste­un rond 300 pun­ten, de weg naar het noor­den teruggevon­den. dikken sinds 21 okto­ber nog aan met resp. 5,2 en 2,1%.

Samengevat stellen we vast, dat de BRIC-indices sinds 21 okto­ber wat gas hebben teruggenomen. Is dit een veeg teken of is het een tech­nis­che cor­rec­tie?
Lat­en we eens gaan kijken bij de BRIC-lan­den individueel.

Brazil­ië


Brazil­ië beschikt over een goed ontwikkeld economisch mod­el, een gelib­er­aliseerd banksys­teem, een behoor­lijke bin­nen­landse vraag en bove­nal enorme natu­urlijke reserves.
Dankz­ij dit laat­ste feit is Brazil­ië al meer dan een jaar com­pleet onafhanke­lijk van de rest van de wereld wat grond­stof­fen betre­ft.

alt

Op deze wijze heeft het land van de sam­ba zijn bank­sec­tor en telecom­mu­ni­ca­tienetwerk kun­nen uit­bouwen en het ver­bruikspa­troon kun­nen opschroeven. Het land is klaar om een dom­i­nante rol te gaan spe­len in de werelde­conomie, maar pakt met dit poten­tieel zelden uit en is duidelijk min­der agressief op dat vlak dan Chi­na of India.
Het IMF verwacht voor 2010 een gevoelige groei (vervi­jfvoudig­ing) van het BNP, ter­wi­jl de con­sump­tiepri­jzen iets zullen teruglopen.

Rus­land

Een heel ander plaat­je dan dat van Brazil­ië is dat van Rus­land. Daar is de werk­loosheid zeer hoog, ter­wi­jl de staatsinkom­sten van energie en grond­stof­fen nog alti­jd teruglopend zijn ten gevolge van de cri­sis. Alle hoop van de Rus­sis­che economen is geves­tigd op een ste­vig herne­men van de werelde­conomie, maar wan­neer dit zal zijn is nog alti­jd een open vraag.
Van de 4 BRIC-lan­den heeft Rus­land het meeste slaag gekre­gen van de cri­sis, in zoverre zelfs dat som­mi­gen het hebben over BIC’ voor de toekomst.
Zo’n vaart zal het wel niet lopen, maar toch mogen we niet uit het oog ver­liezen dat het IMF het BNP voor 2010 van Rus­land met een fac­tor 5 ziet terug­vallen tegen­over 2009 met er bovenop een gevoelige dal­ing van de NICP.
Lat­en we toch niet ver­geten, dat Rus­land al dik­wi­jls blijk heeft gegeven van taai­heid en het zou nu ook het geval kun­nen zijn. Zodra de vraag naar olie, gas, met­al­en zoals nikkel echt her­pakt, rollen euro’s en dol­lars richt­ing Krem­lin en zit­ten de beleg­gers die durf­den op rozen.

India

De novem­ber­sta­tistieken toon­den aan, dat de Indi­ase indus­triële pro­duc­tie in 2009 met zek­er 9% zal toen­e­men, wat beduidend meer is dan wat de anal­is­ten verwacht­ten. De reden van dit rooskleurig cijfer is te zoeken in de economis­che stim­u­ler­ings­maa­trege­len van de regering en in de geste­gen pro­duc­tie van duurzame ver­bruiks­goed­eren. Wat investeerders miss­chien niet zo graag zullen horen is de veron­der­stelling van diezelfde anal­is­ten dat het land van de Taj Mahal in 2010 zijn inter­estvoeten zal optrekken. Lenen wordt dus duur­der, waar­door meer dol­lars of euro’s hun weg zullen vin­den naar de staatskas.
Teer punt voor India is en bli­jft het teko­rt aan grond­stof­fen. Dat is een bli­jvende uitdag­ing voor de machtheb­bers.
Het BNP in 2010 zou vol­gens het IMF met 6,4% groeien, iets min­der dan de sti­jging in 2009. De sti­jging van de NICP zou op een beschei­den wijze dalen.

Chi­na

En nu het land waarop alle ogen nog alti­jd geves­tigd zijn. Het land van de Lange Muur heeft aangekondigd dat in 2010 zijn economie, net als in 2009, met de bij­na tra­di­tion­eel gewor­den 8% zal groeien. Een cijfer waar­van de EU enkel maar kan dromen. En dan is die 8% waarschi­jn­lijk nog aan de voorzichtige kant, want in de coulis­sen heeft men het over min­i­mum 10% groei. Wat is de magis­che for­mule die hier­aan ten grond­slag ligt? Net als bij de overige BRIC-lan­den, maar dan sterk uitver­g­root is de bin­nen­landse vraag in Chi­na over­weldigend. Dat is dan ook goed nieuws voor de lever­anciers, denken we aan de EU en de USA.
De titel van dit artikel heeft zek­er betrekking op Chi­na. De Franse investeerder Acro­p­ole AM, gespe­cialiseerd in Azië, verwacht dat het niet meer zo lang zal duren dat Chi­na het roer omw­erpt en van expor­teur veran­dert in impor­teur. En Acro­p­ole voegt daar enkele cijfer­voor­beelden aan toe. In 2007 besteed­den de ver­bruik­ers van de USA met z’n allen 380 mil­jard dol­lar per maand. Eind 2009, twee jaar lat­er, is dit cijfer met 9% gekrompen tot 345 mil­jard dol­lar. In dezelfde peri­ode ste­gen de Chi­nese ver­bruiksci­jfers van 110 naar 150 mil­jard dol­lar per maand, een groei met 36%.
Een wezen­lijk prob­leem voor Chi­na zou kun­nen zijn dat er overver­hit­ting van de economie gebeurt, met inflatie tot gevolg. Zolang voor 1 USD nog ongeveer 7 yuan (CNY) moet betaald wor­den, is dit risi­co nog niet zo groot. Als de yuan zich zou begin­nen te ver­sterken tot zeg maar 4 of 3 CNY/USD, dan wordt het aantrekke­lijk om de dol­lars die men bez­it te verkopen. En dat is nu net wat de Chi­nese over­heid wil ver­mi­j­den.
Diezelfde over­heid wil ook con­t­role over de bin­nen­landse investerin­gen en denkt daar­bij aan een belast­ing op buiten­landse kap­i­tal­en zodra die het land bin­nenkomen.
Ook willen de Chi­nese autoriteit­en het beleggen in Chi­nese aan­de­len door par­ti­c­ulieren aanmoedigen.

Con­clusie

Eerst en vooral vra­gen we ons af, wie de USA een afzetmarkt zal bezor­gen, indi­en Yank-met-de-pet de knip op zijn porte­mon­nee bli­jven houden, zoals de afgelopen maan­den gebleken is.
De EU aast zelf op afzetge­bieden, het VK staat er finan­cieel niet rooskleurig voor en Japan worstelt ook met zijn economis­che prob­le­men. Resten enkel de groei­lan­den en vooral de BRIC-club om de VS toe te lat­en een dol­larstroom in hun richt­ing te creëren.
De laat­ste bijeenkomst in sep­tem­ber 2009 van de G20 heeft niet voor niets de klem­toon gelegd op de toen­e­mende macht van de nieuwe economis­che groot­macht­en.
Voor­taan zullen de BRIC-lan­den hun zeg­je hebben in het IMF en in de Wereld­bank.
De BRIC-lan­den zijn op zijn minst op weg naar sta­bil­isatie, als het al geen regel­rechte expan­sie is. Een indi­ca­tor hier­van zijn de presta­ties van de BRIC-beurzen (zie eerste tabel van dit artikel), die het veel beter hebben gedaan en nog doen dan deze van de ontwikkelde lan­den.
In tegen­stelling tot de geïn­dus­tri­aliseerde lan­den hebben niet alleen de BRIC-lan­den maar ook de meerder­heid van de ontwik­kel­ings­lan­den de cri­sis 2008 – 2009 goed doorstaan. Nochtans hebben deze lan­den dezelfde maa­trege­len getrof­fen dan hun geïn­dus­tri­aliseerde grote broers en zussen: drastis­che ver­soe­pel­ing van de mon­e­taire poli­tiek, injec­tie van liq­uiditeit­en in de thuis­markt, goed­kop­er mak­en van de eigen munt en ste­un aan de bank­sec­tor.
Dit voor vele onverwacht posi­tieve resul­taat vloeit voort uit de in de 1990’er jaren ges­tarte struc­turele her­vormin­gen in deze lan­den.

alt

Als we kijken (zie boven­staande tabel) naar wat experts verwacht­en van de beur­se­vo­lu­tie in de BRIC-lan­den, dan merken we dat de terug­val (zie cijfers WPA) van 2009 tegen het einde van 2010 weggew­erkt of tot een min­i­mum her­leid zal zijn.

Daar­bij mogen we ook niet uit het oog ver­liezen, dat het BNP van de BRIC-lan­den op dit ogen­blik ongeveer 14% van het wereld-BNP is en dat hun beurskap­i­tal­isatie 5,5% van deze op wereldvlak.

Meer dan ooit geldt het devies, dat de BRIC-lan­den niet uit het oog te ver­liezen zijn, want naar onze mening staan ze klaar om toe te slaan en een onom­keer­bare greep op de werelde­conomie te krijgen.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.