...

Cashpositie meer waard dan het aandeel!

14 december 2008, 16:37 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Het is op aan­de­len­mark­ten mogelijk dat de pri­js van bepaalde aan­de­len lager staat dan hun cash­posi­tie min de uit­staande schulden per aan­deel waard is. De pri­js van een aan­deel wordt immers bepaald door vraag en aan­bod en beleg­gers wereld­wi­jd hebben dan ook col­lec­tief de macht de pri­js van een bedri­jf te bepalen, hoe extreem laag of hoog die ook is. Na ver­loop van tijd cor­rigeert de markt zichzelf wel, omdat men tot de con­clusie komt dat extreme angst of extreme hebzucht de waarde ver van de realiteit dreef.
Bedri­jven kun­nen lager dan hun cash­posi­tie noteren omdat de markt vreest dat een bedri­jf der­mate snel cash ver­bruikt (de zoge­naamde cash-burn’ fac­tor) dat het vrij snel in moeil­ijkhe­den kan komen. Andere mogelijkhe­den zijn grote ver­plichtin­gen aan bijvoor­beeld lever­anciers die in de toekomst nog moeten nagekomen worden. 

Toch is dergelijk fenomeen vrij zeldza­am. Tot ik deze week op een Bloomberg artikel stootte met de titel Cheap­est stocks since 1995 show cash exceeds mar­ket”, waarin zij con­clud­eren dat er momenteel wereld­wi­jd maar lief­st 2.267 bedri­jven zijn waar­van de koers lager noteert dan de waarde van hun cash­posi­ties min hun schulden, verdeeld over het aan­tal aan­de­len! Ze vergelijken de sit­u­atie met het einde van de beren­markt in 2003 en merken dat dit cijfer 8 x hoger is dan toen. Nog vol­gens Bloomberg bevat deze lijst 50 bedri­jven met een mark­tkap­i­tal­isatie van meer dan 1 mil­jard USD

De voorde­len van dergelijke bedri­jven is dat ze niet onsolv­abel kun­nen verk­laard wor­den en dat ze zelfs kun­nen prof­iteren van mogelijke deflatie: ze beschikken in een peri­ode van pri­js­dalin­gen over koop­kracht en kun­nen dan vaak bedri­jven opkopen tegen spot­pri­jzen. En met de vele pri­vate equi­ty funds die in prob­le­men verk­eren, is de kans dan ook groot dat deze bedri­jven in kwest­ie dit­maal wel goed­koop bedri­jven kun­nen overnemen. 

Enkele namen uit de lijst: 

Bank of NY Mel­lon Corp 
Bank of Chi­na ltd. 
Banque Privéé Edmond de Rothschild 
Nation­al Bank of Belgium 
Schroders plc. 
Swiss Life Holding 

In het lijst­je valt de naam van de Nationale Bank van Bel­gië op: als je weet dat deze instelling momenteel goed ver­di­ent aan de tal­loze kap­i­taal­in­jec­ties die zij ver­zorgde of begeleid heeft, dan is dit aan­deel bij mij dan ook een koopkandidaat. 

Verder meldt krant De Tijd dat in de ganse lijst twee bedri­jven staan die op Euronext Brus­sel noteren: de hold­ings Mitiska en RHJ

In dit artikel wil ik wat meer stil­staan bij het laat­ste aan­deel, ver­mits ik dit al een tijd­je volg. 

RHJ Inter­na­tion­al (Euronext Brus­sel, 3,82 EUR) staat sinds 24/03/2005 op de Brus­selse beurs geno­teerd, het ging toen tegen 19.25 EUR naar de beurs. Voor­di­en maak­te het deel uit van het Amerikaanse dur­fkap­i­taal­fonds Rip­ple­wood. RHJ is een hold­ing die vooral belegt in Japanse bedri­jven, je koopt dus een soort Japans dur­fkap­i­taals­fonds met een mooie cashpositie. 
Het wordt geleid door T. Collins (50) die Riplle­wood in 95 stichtte en voor­di­en actief was in een Canadese hold­ing en diverse bedri­jven en L. Fis­ch­er (44), die lei­d­inggevende func­ties had bij oa Win­terthur, Cred­it Swisse en Allianz. 
Op gebied van de cash­posi­tie is RHJ oer­con­ser­vatief te noe­men: zij beleggen dit enkel in kor­te­ter­mi­jn over­hei­d­soblig­aties. Geen CDO’s en aan­ver­wan­ten in portefeuille! 
Hun cash­posi­tie per aan­deel is vol­gens anal­ist Tom Simonts van KBC Secu­ri­ties 5,6 EUR waard. Als je de huidi­ge koers van het aan­deel bek­ijkt, is dit dus een koopje. 

Kijken we wat verder naar de investerin­gen van de hold­ing, dan zien we zek­er dat er negatieve ele­menten naar voor komen: zo heeft de hold­ing een aanzien­lijke bloot­stelling aan de auto­sec­tor via investerin­gen in onderde­len­pro­du­cen­ten als het Japanse Asahi Tec en het Europese Hon­sel. Gezien de hoge bloot­stelling aan Japan heeft deze hold­ing vol­gens mij een hoger dan gemid­deld risico. 
Verder wer­den vorige maand ook negatieve cijfers gemeld bij het vakantiepark Phoenix Resort, ook een par­tic­i­patie van RHJ
Besef dus dat je de hele invester­ingsporte­feuille gratis in han­den kri­jgt. Ik koop nu enkel voor de meer­waar­den op de cash­porte­feuille. Wordt de sit­u­atie op de mark­ten beter, dan verwacht ik een fikse sti­jging van de resul­tat­en op de par­tic­i­paties en dus ook een fikse koersstijging. 

Johan Lam­ote voor USMarkets 

De auteur heeft een posi­tie in RHJ Inter­na­tion­al, geen posi­ties in de overige bespro­ken waarden. 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.