...

Chapter 11 voor General Motors?

13 mei 2005, 12:31 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Het grote woord is eruit: Chap­ter 11 in ver­band met Gen­er­al Motors. Komt het zover? Staat het bedri­jf er dan zo slecht voor? Kan de inbreng en het ini­ti­atief van mil­jar­dair Kerko­ri­an het tij doen keren? Colum­nist Jan Van Besauw bekeek de sit­u­atie en geeft u zijn mening over deze autoreus met lemen voeten.
Chap­ter 11 voor Gen­er­al Motors? 
Ergens in het begin van de 1950’er jaren zou Charles Wil­son, de toen­ma­lige pres­i­dent van Gen­er­al Motors, hebben gezegd:
“What’s good for Gen­er­al Motors is good for America”.
Dat is niet exact en het is spi­jtig dat de woor­den van de brave man ver­draaid wer­den om de arro­gantie van de auto­gi­gant aan te tonen. Wat Wil­son echt zei was:
“What is good for Amer­i­ca is good for Gen­er­al Motors, and vice versa.”
En dat is heel wat anders. Of deze rechtzetting nu ook maar enige invloed heeft op onze opinie ten opzichte van de hache­lijke sit­u­atie waarin GM zich bevin­dt, dat is een heel andere zaak.
De reden dat we er van­daag (vri­jdag 13 mei, maar die datum speelt hoe­ge­naamd geen rol) op dit bedri­jf terugkomen is, dat het buzz­word ‘Chapter 11’ in de lucht hangt.

Ter herin­ner­ing: Chap­ter 11 is een soort red­dings­boei die een fir­ma waar­voor het bankroet dreigt, een tijd­je beschermt tegen schuldeis­ers om ze zo de kans te geven, zich te her­struc­tur­eren en terug win­st­gevend te wor­den. Lukt dit niet, dan komt Chap­ter 7 in werk­ing: de boeken sluiten.
Het is de SEC, waar­van u hier­boven het logo ziet, die een Chap­ter 11 toestaat.
Nu is het bij GM (gelukkig) nog niet zover, maar er verza­me­len zich al langer hoe meer ele­menten die tot deze laat­ste maa­tregel zouden kun­nen leiden.
- Stan­dard & Poor’s (S&P) ver­laagde de waarder­ing van GM-oblig­aties tot ‘junk’-niveau. Dat gebeurde trouwens ook voor Ford Motor Cy. Hier­mee weten de duizen­den oblig­atiebe­leg­gers dat er vol­gens S&P veel kans is, dat ze hun geld nooit terugzien; 
- kwaliteit­sprob­le­men: een groot aan­tal wagens moest wor­den teruggeroepen;
- enorme kosten voor gezond­hei­d­szorg en pen­sioe­nen. GM nam dit engage­ment om lee­gloop van zijn fab­rieken te voorkomen. Maar deze maa­tregel heeft een hoge pri­js: van­daag draagt ieder van de 324.000 per­son­eel­sle­den af voor ongeveer 2,4 gepen­sioe­neer­den, dat zijn er dus meer dan 777.500!
- de steeds grot­er wor­dende con­cur­ren­tiedruk . Ooit, dat is in de 1950’er jaren, toen Wil­son zijn beroemde uit­spraak deed, lag het mark­taan­deel van GM in VS in het 50 – 60%-gebied.
In het begin van dit jaar was dat nog 27% en 3 maan­den lat­er brokkelde het mark­taan­deel in de States af tot 25,6%. En in de VS ligt de groot­ste afzet voor GM;
- dag­vaard­ing door de SEC voor boekhoud­kundi­ge problemen.
Cadil­lac
Het is bij­na niet voor te stellen, dat een bedri­jf met zo’n sterke posi­tie en met 100 fab­rieken wereld­wi­jd het zover heeft kun­nen lat­en komen. GM is/​was sym­bool voor ‘the Amer­i­can Dream’, verzin­nebeeld door zow­el de voer­tu­igen die de Geal­lieer­den trans­porteer­den in hun oor­log tegen Nazi-Duit­s­land als door de vele types luxe-auto’s zoals de hier­boven afge­beelde Cadillac. 
De aan­deel­houd­ers hebben hun teleurstelling lat­en blijken, zoals blijkt uit boven­staande grafiek: op een jaar tijd een terug­val van 48,26 naar 25,60 dol­lar, ofwel ‑47%. Sind half april is er een hero­plev­ing tot 32,80 dol­lar (+28%, mooi), die zich echter niet doorzet.
Aan de grond­slag van deze opflakker­ing moeten we het gebaar van de heer Kerko­ri­an zoeken, die thans bij­na 9% van de GM in han­den heeft. Zijn gebaar miste dus zijn uitwerk­ing niet. Hij zal zich lat­en gelden bij het man­age­ment van GM en aans­turen op besparin­gen en ratio­nalis­erin­gen, zeg maar inkrimp­ing van het per­son­eels­be­stand en besparin­gen aller­hande. Hij is ook op zoek naar een instantie die GM wil ver­lossen van de enorme sociale kostenlasten. 
De sit­u­atie van GM is niet rooskleurig, maar vol­gens ons (nog) niet hopeloos. Het bedri­jf verte­gen­wo­ordigt nog alti­jd een mark­tkap­i­tal­isatie van bij­na 200 mil­jard dol­lar (ca 158 mil­jard euro) en is goed voor 2% van het bru­to nation­aal prod­uct van de VS.
Mits een daad­krachtig en flex­i­bel man­age­ment zal GM wor­den gered en komt het niet tot een Chap­ter 11. Lat­en we daar­van uit­gaan, maar het is wel 2 voor 12.
© Jan van Besauw 
Colum­nist voor US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.