...

Cold turkey geserveerd op beurzen

23 november 2007, 08:30 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Wederom, of beter: nog steeds, was het van­wege de kredi­et­cri­sis onzek­er­heid troef op de aan­de­len­beurzen. Vooral de finan­cials en uitzen­ders kre­gen weer harde klap­pen te ver­duren. De indices door­brak­en ste­un­niveaus als waren het lucifer­hout­jes. Het was vrouwen en kinderen eerst. Beleg­gers vrezen dat de hard­nekkige kredi­et­cri­sis niet beperkt bli­jft tot de finan­ciële waar­den, maar ook over­slaat op andere sec­toren. De eerste haarscheuren wer­den ook waargenomen bij de Amerikaanse (doe-het-zelf) bouwon­derne­min­gen. Lowe’s ver­laagde de win­stverwachtin­gen van­wege de pijn op de huizenmarkt.

Wat beleg­gers nog zorg­wekkender von­den, was dat Fred­die Mac onlangs onheil­spel­lende uit­latin­gen deed. Amerika’s tweede groot­ste hypotheekver­strekker is in zwaar weer terecht­gekomen door de erg­ste val van de huizen­markt in 16 jaar. Lehman Broth­ers en Gold­man Sachs zijn inmid­dels in de arm genomen om het kap­i­taal te ver­sterken. Daar­bij gaan er bedra­gen rond van cir­ca $ 6 mil­jard. Fred­die Mac over­weegt zelfs om de div­i­den­duitk­er­ing te halv­eren. Bij de finan­cials wringt hier de schoen. Beleg­gers zijn bang dat ook andere zwaar getrof­fen (Europese) finan­ciële instellin­gen de div­i­dend- en win­stverwachtin­gen neer­waarts bijstellen. Aangezien bin­nen de CAC40 finan­cials ruim verte­gen­wo­ordigd zijn, doet de Franse index het relatief slechter dan de DAX en Eurostoxx50. Desal­ni­et­temin staan ook deze indices zwaar onder druk. De grote vraag is dan ook waar een vol­gende bodem kan wor­den gevon­den. Alleen zodra deze boven het laag­ste punt van augus­tus wordt gevon­den, is er nog hoop. Bij een door­braak van deze grens, zou het luik daar­ente­gen (wagen­wi­jd) open kun­nen gaan. Kor­tom, de indices scheren momenteel langs de rand van de afgrond. 

Brent-olie scherpt record verder aan

Brent-olie heeft de wind nog steeds in de zeilen en bli­jft maar naar boven door­den­deren. Het ene na het andere record wordt vri­jwel moeit­eloos gebro­ken. De $ 100-grens komt hier­bij opnieuw in het vizier. De opwaartse druk op de oliepri­js bli­jft groot. Aangezien olie in Amerikaanse dol­lars geno­teerd wordt, speelt eve­neens een steeds verder verzwakkende dol­lar de oliepri­js in de kaart. Pas als geopoli­tieke span­nin­gen zouden afne­men of als alter­natieve energiebron­nen grootschalig inzetbaar wor­den, zal de opwaartse pri­js­druk kun­nen ver­min­deren. Nadat Brent onlangs wat stoom heeft afge­blazen, werd de sti­j­gende lijn weer opgepakt. De seinen staan dan ook nog steeds op groen. Zek­er zolang de oliepri­js boven $ 75 weet te bli­jven. Rond dit niveau bevin­dt zich namelijk de sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf begin dit jaar. 

Euro zet zege­tocht ver­sus dol­lar voort

De euro zet de zege­tocht ver­sus de dol­lar onver­min­derd voort. De Europese munteen­heid weet nog steeds de ene na de andere weer­stand als waren het lucifer­hout­jes te door­breken. Inmid­dels is zelfs een record­niveau boven $ 1,48 bereikt. De sti­j­gende trend is daarmee nog steeds volledig intact en het is de (grote) vraag waar het vol­gende sta­tion voor de euro ligt. Lange ter­mi­jn beleg­gers kun­nen com­fort­a­bel in hun fau­teuil bli­jven zit­ten en hoeven zich pas zor­gen te mak­en als de jaren­lange, sti­j­gende ste­un­li­jn rond $ 1,36 het zou begeven. Voor de korte ter­mi­jn beleg­gers is de sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf augus­tus op cir­ca $ 1,45 van belang. Zodra deze neer­waarts wordt door­bro­ken, zal het licht voor hen op oran­je sprin­gen. Aangezien de euro record na record breekt, kan het een behoor­lijke tijd duren voor­dat de huidi­ge sti­j­gende trend een halt wordt toegeroepen. 

Dow Jones zakt door 13.000-puntengrens

Van­wege de aan­houdende onzek­er­heid door­brak de Dow Jones de 13.000-puntengrens onlangs in neer­waartse richt­ing. Het dieptepunt van augus­tus werd bereikt net boven 12.500 pun­ten. Ten­z­ij er spoedig een (krachtig) her­s­tel komt, zullen de gevol­gen niet te overzien zijn. Voor de korte ter­mi­jn heeft de belan­grijk­ste’ Amerikaanse graad­me­ter een groot dal­ingspo­ten­tieel. De bredere S&P500 laat (uit­er­aard) een soort­gelijk beeld zien. Voor de korte ter­mi­jn staan de sig­nalen op rood en voor de mid­del­lange ter­mi­jn is het plaat­je neu­traal gewor­den. Voor de lange ter­mi­jn ziet het er daar­ente­gen nog wel rooskleurig uit en hebben de Dow, S&P500 en de NAS­DAQ een behoor­lijke ruimte om te dalen voor­dat de posi­tieve trend om’ is. Hoewel lange ter­mi­jn beleg­gers vooral­snog in hun fau­teuil kun­nen bli­jven zit­ten, is het de vraag of men dit dal­ingspo­ten­tieel wil meemak­en. Korte(re) ter­mi­jn beleg­gers zien alleen maar een dal­ende trend. Als het luik verder open­gaat, dan zullen het niet alleen kalkoe­nen zijn die de kerst niet halen.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.