...

De 10 rijkste dames ter wereld, anno 2009

28 september 2009, 20:27 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Het begrip mil­jar­dair’ wordt steev­ast ver­bon­den met man­nen. Nochtans tre­f­fen we in de hoog­ste regio­nen van de kap­i­taalkracht een behoor­lijk aan­tal vrouwen aan. We stellen u de 10 rijk­ste onder hen voor.

De 10 rijk­ste dames ter wereld, anno 2009


Het is alweer meer dan drie jaar gele­den, dat we u s Werelds 7 rijk­ste dames hebben voorgesteld. Hoog tijd dus voor een update. En Forbes schoot ons ter hulp, want begin deze maand pub­liceerde deze web­site inter­es­sante info op dit gebied. 

Hier­boven staan ze dus, net­jes in een tabel, de namen van de 10, zek­er op finan­cieel gebied, weelderig­ste dames ter wereld. 

Op kop van het dol­larpelo­ton staat Christy Wal­ton, de weduwe van John Wal­ton, zoon van Sam Wal­ton, de stichter van het Wal-Mart imperi­um. Zoon John stierf in 2005 in een vlieg­tu­igon­geluk. Christy klopt haar zus Alice, num­mert­je 2 in onze lijst, met een luttele 
300 miljoen dol­lar. Samen met hun moed­er Helen, die in 2007 stierf, en nog enkele andere fam­i­liele­den erf­den ze het enorme kap­i­taal van John Wal­ton. Maar de namen Van Christy en Alice komen niet voor in de lijst van Wal-Mart exec­u­tives. Blijk­baar hebben ze andere din­gen te doen. 
Het bedri­jf Wal-Mart hield relatief goed stand in deze barre cri­sis­ti­j­den en heeft nog alti­jd wereld­wi­jd meer dan 7.900 winkels, stelt 2,1 miljoen mensen tew­erk en realiseerde in 2008 een omzet van ca 403 mil­jard dol­lar. Geïn­spireerd door wijlen haar echtgenoot doet Christy beleg­gin­gen in bedri­jven voor alter­natieve energie. Zo heeft ze een ste­vige voet in huis in First Solar, pro­du­cent van foto­voltaïsche zonnepanelen. 
Zus Alice heeft een passie voor paar­den en brengt veel tijd door in haar stoeterij. 

Het brons gaat naar een dankbaar onder­w­erp voor schan­daal­blaad­jes, Lil­iane Bet­ten­court. Haar vad­er, Eugène Schueller, was de stichter van het cos­met­i­ca­con­cern L’Oréal en tot van­daag heeft ze nog 30% van de aan­de­len ervan in han­den en speelt ze een rol in het bestu­ur van de firma. 

Het lev­en van de rijk­ste Française wordt over­schaduwd door de vete met haar dochter Françoise, die vin­dt dat mama te kwistig de euro’s rond­strooit en die niet liev­er wil dan haar moed­er onder curatele te zien plaatsen. 

Num­mer 4 en tevens de jong­ste dame in onze tabel is iemand die liev­er niet in de schi­jn­wer­pers staat, maar noodged­won­gen niet anders kan. Susanne Klat­ten, met als meis­jes­naam Sudanne Quandt, erfde van haar vad­er Her­bert Quandt een meerder­hei­dspar­tic­i­patie in het farmabedri­jf Altana, waar ze een plaats bek­leedt in de raad van bestu­ur. Dat ze daar haar vrouwt­je kan staan, daaraan moeten we niet twi­jfe­len, want ze bez­it diverse uni­ver­si­taire titels op het gebied van bedri­jfs­fi­nan­ciën en réclame. Als toet­je erfde ze van papa ook 12,5% van de aan­de­len van de BMW-groep, waar ze ook een plaats heeft als bestu­urster. Niet te ver­won­deren dat ze de rijk­ste dame in Duit­s­land is. 

Van een heel ander kaliber is de Zwit­serse Bir­git Raus­ing. Ze leeft teruggetrokken ergens op een bergflank in haar vader­land en gunt haar kinderen het genoe­gen van plaat­sen te bek­le­den in de raad van bestu­ur van de ver­pakkingsreus Tetra Laval, opgericht door wijlen haar echtgenoot Gad Rausing. 

Num­mer 6 is Jacque­line Mars, de klein­dochter van Frank Mars, de stichter van een van de zoet­ste bedri­jven ter wereld. In 1919, toen was hij 15 jaar, vat­te hij het plan op om choco­laat­jes te fab­riceren in de keuken bij zijn oud­ers. De busi­ness luk­te en van­daag is het merk Mars wereld­beroemd, samen met o.m. M&Ms, Twix, Snick­ers en Milky Way. Ook de poezen en de hon­den ken­nen het bedri­jf via hun Whiskas en Pedi­gree. Onlangs nog (okto­ber 2008) nam Mars de kauw­gomgi­gant Wrigley over voor het ronde bedrag van 
23 mil­jard dollar. 



De Nestor, of dan toch het vrouwelijke equiv­a­lent ervan, van het gezelschap is Anne Cox Cham­bers, num­mer 7 in de reeks. Haar vad­er James Cox richtte in 1898 de com­mu­ni­catiemaatschap­pij Cox Enter­pris­es op. Het bedri­jf is niet alleen actief op het vlak van kabel-radio en –tv sta­tions, maar ook van de auto­han­del. Als 90-jarige heeft ze natu­urlijk alle recht om het wat kalmer aan te doen.

De acht­ste plaats komt toe aan Abi­gail John­son, een dame die actief is in het dagelijkse reilen en zeilen van Fideli­ty Invest­ments. Ze behaalde een MBA graad die haar goed van pas komt. Haar bedri­jf beheert meer dan 650 mil­jard dol­lar acti­va. Maar tot nad­er order opereert ze in de schaduw van haar vad­er Edward John­son, CEO van de onderneming. 


De negende plaats komt toe aan de Indi­ase Sav­it­ri Jin­dal. Ze ver­loor haar man, Om Prakash Jin­dal, in een helikopteron­geluk. Dat gebeurde in het­zelfde jaar 2005, toen Christy Wal­tons man omk­wam in een vlieg­tu­igcrash. Sav­it­ri Jin­dal heeft een toeziende func­tie in de raad van bestu­ur van het staal- en energiecon­glom­er­aat O.P. Jin­dal Group. 

En op plaats 10 ont­moeten we een Ned­er­landse: Char­lene de Car­val­ho, met als meis­jes­naam Char­lene Heineken. Ze is de dochter van Fred­dy Heineken (19232002), een naam die schuimt als het gelijk­namige bier. Ze ver­wierf haar for­tu­in via erfe­nis in 2002 maar ze bleef niet bij de pakken zit­ten, want ze speelt een actieve rol in de raad van bestu­ur van de Heineken Hold­ing, waar­van ze tevens hoof­daan­deel­houd­er is. Ze nam de naam aan van haar man, Michel de Car­val­ho en woont met haar gezin in Londen.

***


Het moet gezegd wor­den: de meerder­heid van al deze lady’s werd steen­rijk via erfe­nis. Maar de meesten van hen bli­jven con­t­role uitoe­fe­nen op de activiteit­en van de bedri­jven die hen rijk maak­ten. Dit in overeen­stem­ming van de rol van veel vrouwen in maatschap­pij, deze van stille maar onwrik­bare kracht op de achtergrond.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.