...

De beurscrash, de val klapt dicht !! 24 oktober 1929

20 november 2004, 19:26 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Voor iedereen die van ver of van nabij met de beurs iets te mak­en heeft, bli­jft 24 okto­ber 1929, Black Thurs­day’, een datum die als een kille adem in zijn/​haar nek blaast. Was deze beurscrash echt zo bru­taal en onverwacht als het op het eerste gezicht lijkt? Ging de crash gepaard met een vloed­golf aan zelf­mo­or­den? Waren werk­loosheid en armoede echt zo erg gedurende de Great Depres­sion’, die vol­gde op de crash? Hoe reageerde de rest van de wereld? Uw colum­nist Jan Van Besauw’ dook in de archieven en probeert in een kort overzicht deze barre peri­ode te doen her­leven.
De crash in 1929 gevol­gd door The great Depres­sion” Hoe zat dat ook weer in elkaar?

Waarom ik de crash van 1929 wil oprake­len? Omdat ik bli­jf hopen dat de lessen die het verleden ons leert, nut­tig kun­nen zijn voor de toekomst. En hier­mee bedoel ik de nabi­je toekomst, tussen van­daag en pak­weg enkele maan­den. Want dat er op Wall Street iets ern­stigs te gebeuren staat, lijdt spi­jtig genoeg geen twi­jfel. Lees hierover Guy Boscarts nieuw­brieven maar na en kijk naar de posi­ties die op US Mar­kets open staan.
Goed, lat­en we terugk­eren in de tijd, meer bepaald naar de peri­ode na Werel­door­log I. In de VS begint het jaz­zti­jd­perk’. De indus­trie bloeit door­dat Europa vra­gende par­tij is voor Amerikaanse goed­eren die de oor­logsver­liezen moeten com­penseren. In de VS zelf is de vraag naar 
bijvoor­beeld auto’s en radio’s spec­tac­u­lair. Tussen 1919 en 1929 ver­driedubbelt het aan­tal per­so­n­en­wa­gens en neemt het aan­tal radio’s toe van 60 naar 840 mil­lioen. Er wer­den nieuwe behoeften gecreeërd, van koelka­s­ten over naaima­chines tot speed­boten en water­ski’s. In ontel­bare bio­scopen zat het pub­liek te geni­eten van ijskreem en pop­corn. Het was het hoogtij van de charleston en Lind­berg deed zijn solovlucht over de oceaan. De roar­ing twen­ties, zeg dat wel. Hier­naast ziet u de foto van de toen­ma­lige pres­i­dent (Calvin Coolidge, 30ste pres­i­dent, 1923 – 1929). Deze goede man kon het alle­maal niet meer zo goed vol­gen, vol­gens hem beleef­den de States een peri­ode van groei die niet meer zou eindi­gen. Hij hield het voor bekeken in 1929, ging met pen­sioen en werd opgevol­gd door Her­bert Hoover, die de vier jaar van zijn pres­i­dentschap niets anders dan cri­sis zou kennen. 
In de VS flo­reerde de indus­trie. Alle dagen wer­den er meer auto’s verkocht, waar­voor rub­ber­ban­den nodig waren, wegen, motoren, metaal, verf, tex­tiel en noem maar op. De réclame vond haar weg naar de radio­sta­tions. Er werd vrolijk geld geleend voor het bouwen van huizen.
Yank-met-de-pet had al vlug door, dat in het kiel­zog van al dat industriële feestge­druis de aan­de­lenko­ersen noord­waarts gin­gen. En wat deed hij? Juist, aan­de­len kopen. En als hij niet goed wist uit welke sec­toren hij zijn keuze ging mak­en, kocht hij aan­de­len­fond­sen, gul aange­bo­den door gespe­cialiseerde’ fir­ma’s die bij bosjes als van tussen de straat­ste­nen van New York, Chica­go of Seat­tle te voorschi­jn kwamen. 
Deze fir­ma’s kocht­en aan­de­len­pakket­ten en boden ze tot beleg­gings­fond­sen gegroepeerd aan, net zoals nu nog gebeurt. In de roar­ing twen­ties was er wel een nuance: de fir­ma’s leen­den geld bij banken om hun aankopen te financieren. Omdat ze zoveel winst maak­ten, leen­den ze zelf hun geld verder aan weer andere beleg­gings­fir­ma’s enzovoort. Dat lenen werd een nationale sport (en dat is het in de States nog alti­jd), ook het kopen van aan­de­len gebeurde met geleend geld. 
Iedereen sprak over Wall Street, iedereen droomde van slapend rijk te kun­nen wor­den. En het zag ernaar uit, dat die droom waar zou kun­nen zijn. Kijk even naar het link­erdeel van onder­staande chart, die toont hoe het vanaf de jaren 20 alleen maar bergop ging. Er was schi­jn­baar geen vuilt­je aan de lucht.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.