...

Dow Jones Index krijgt weer epo en groeihormonen toegediend.

17 september 2013, 14:59 | Wim Grommen | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Op 23 sep­tem­ber kri­jgt de Dow de groot­ste facelift sinds 2004 als in één klap drie hoofd­fond­sen wor­den ver­van­gen. Hewlett-Packard Co., Bank of Amer­i­ca Inc. en Alcoa Inc. , de losers, wor­den ver­van­gen door Gold­man Sachs Group Inc., Nike Inc. en Visa Inc (The New Dow Stocks in Three Charts ), de win­ners. De herzien­ing van de aan­de­len van de Dow Jones toont weer aan hoe de Dow Jones Index gema­nip­uleerd wordt, zodat deze index op lange ter­mi­jn bli­jft sti­j­gen. Zwakkere aan­de­len wor­den ver­van­gen door pop­u­laire aan­de­len (losers out, win­ners in).


Wat nog opval­len­der is dat de drie bedri­jven die uit de index verd­wi­j­nen een lage beursko­ers hebben, ter­wi­jl de drie aan­de­len die er voor in de plaats komen een hoge beursko­ers hebben. Uit­er­aard is er de Dow Divi­sor die ervoor zorgt dat de waarde van de Dow Jones met de nieuwe aan­de­len dezelfde is, als de waarde van de Dow Jones met de oude aan­de­len. Dit heeft echter slechts effect op korte ter­mi­jn, op lange ter­mi­jn telt de winst van de hoge beursko­ersen echter sterk­er door.

3 nieuwe aan­de­len zor­gen voor bij­na 8 keer meer pun­ten in de Dow Jones

De Dow Jones Index wordt berek­end door de som van 30 aan­de­len te delen door Dow Divi­sor. Op 10 sep­tem­ber eindigde de Dow Jones op 15191 pun­ten. De Dow Divi­sor heeft momenteel een waarde van 0.130216081. Dit betekent dat de huidi­ge som van de 30 aan­de­len een waarde heeft van $ 1978 .

HP noteert aan een koers van $ 22, BoA aan $ 14 en Alcoa aan $ 8. Deze aan­de­len wor­den dus ver­van­gen door Gold­man Sachs aan $ 164, Nike aan $ 67 en Visa aan $ 184. Er verd­wi­jnt voor $ 44 uit de Dow Jones en er komt voor $ 415 aan­de­len in de plaats, dit is bij­na het tien­voudi­ge. Dit betekent dat de nieuwe som van de 30 aan­de­len een waarde kri­jgt van $ 2349 (197844 + 415 ). Om weer op 15191 ind­ex­pun­ten uit te komen zal de Dow Divi­sor ver­moedelijk aangepast wor­den van 0.130216081 naar 0,154631.

Als de oude drie aan­de­len ieder met 10 % zouden sti­j­gen, zou dit 4,4 /130216081 = 33,80 pun­ten hebben bijge­dra­gen tot de sti­jging van de Dow Jones.
Als de nieuwe drie aan­de­len met 10 % sti­j­gen, zal dit 41,5÷0,154631 of 268,4 pun­ten bij­dra­gen tot de sti­jging van de Dow Jones.
De invloed van de 3 losers was: $ 44 van $ 1978 is 2,2% op de Dow Jones Index
De invloed van de 3 win­ners wordt: $ 415 of $ 2349 is 17,67 % op the Dow Jones Index
Dit stinkt behoor­lijk naar manip­u­latie, dubbele manipulatie!

Overzicht vanaf 2000: win­ners in, losers out

23 sep­tem­ber 2013:
Hewlett-Packard Co., Bank of Amer­i­ca Inc. en Alcoa Inc. wor­den ver­van­gen door Gold­man Sachs Group Inc., Nike Inc. en Visa Inc. Alcoa is vanaf 2007 van $40 naar $8.08 geza­kt. Hewlett-Packard Co is vanaf 2010 van $50 naar $22.36 geza­kt. Bank of Amer­i­ca is vanaf 2007 van $50 naar $14.48 geza­kt. Gold­man Sachs Group Inc., Nike Inc. en Visa Inc zijn in 2013 respec­tievelijk 25%, 27% en 18% gestegen.

20 sep­tem­ber 2012:
Unit­ed­Health Group Inc. (UNH) ver­vangt Kraft Foods Inc.
Kraft Foods Inc werd opge­s­plitst in twee bedri­jven en was niet meer geschikt voor de Dow. Het aan­deel van Unit­ed­Health Group Inc was 2 jaren voor toevoeg­ing aan de Dow met 53% geste­gen.

8 juni 2009:
Cis­co en Trav­el­ers ver­van­gen Cit­i­group en Gen­er­al Motors.
Cit­i­group en Gen­er­al Motors hebben mil­jar­den dol­lars van de Amerikaanse regering ont­van­gen om te over­leven en waren niet meer rep­re­sen­tatief voor de Dow

22 sep­tem­ber 2008:
Kraft Foods Inc. ver­vangt Amer­i­can Inter­na­tion­al Group.
Amer­i­can Inter­na­tion­al Group wordt ver­van­gen na het besluit van de regering om een 79,9%-belang in de verzek­er­ingreus te nemen. AIG werd ter­nauw­er­nood van de onder­gang gered door een noodlen­ing van de Fed.

19 feb­ru­ari 2008:
Bank of Amer­i­ca Corp. en Chevron Corp. ver­van­gen Altria Group Inc. en Hon­ey­well Inter­na­tion­al.
Altria werd opge­s­plitst in twee bedri­jven en was niet meer geschikt voor de Dow.
Hon­ey­well werd uit de Dow ver­wi­jderd, omdat de rol van de indus­triële bedri­jven in de Amerikaanse aan­de­len­markt in de afgelopen jaren is afgenomen en Hon­ey­well de kle­in­ste omzet en winst had onder de deel­ne­mers in de Dow.

8 april 2004:
Ver­i­zon Com­mu­ni­ca­tions Inc., Amer­i­can Inter­na­tion­al Group Inc. en Pfiz­er Inc. ver­van­gen AT&T Corp ., East­man Kodak Co. en Inter­na­tion­al Paper.
AIG aan­de­len waren tot meer dan 387 pro­cent in het afgelopen decen­ni­um geste­gen en Pfiz­er had een sti­jging van meer dan 675 pro­cent achter de rug. Aan­de­len van AT & T en Kodak, daar­ente­gen, had­den een dal­ing van meer dan 40 pro­cent in het afgelopen decen­ni­um en wer­den uit de Dow gehaald.

Dow Jones Index is een fata morgana.

In veel grafieken is de y‑as een vaste een­heid, zoals kg, meter, liter of euro.Bij deze index-grafieken lijkt dit ook zo, want op de y‑as wordt de een­heid in pun­ten gebruikt. Niets is echter min­der waar! Een index-punt is nl. geen vaste een­heid in de tijd en je mag er dan ook his­torisch gezien geen enkele beteke­nis aan hecht­en.

Een index wordt berek­end aan de hand van een mand­je aan­de­len. Bij elke index gebeurt dat vol­gens een bepaalde for­mule en de uitkomst van de for­mule lev­ert een aan­tal pun­ten op. Een grote fout die veel mensen mak­en is, dat er waarde gehecht wordt aan deze grafieken. Deze grafieken zijn echter erg bedriegelijk.

  • Een index wordt berek­end aan de hand van een mand­je aan­de­len. Bij elke index gebeurt dat vol­gens een bepaalde for­mule en als uitkomst kri­jg je dan een aan­tal pun­ten. Dat mand­je van aan­de­len wordt bij elke index echter regel­matig veran­derd. Voor de nieuwe peri­ode wordt dus de waarde van een ander mand­je aan­de­len geme­ten. Het is natu­urlijk vreemd dat je de ver­schil­lende mand­jes als zelfde een­heid pro­jecteert.
    In min­der dan 10 jaar tijd zijn 12 van de 30 bedri­jven, dus 40%, van de Dow Jones ver­van­gen. Over een peri­ode van 16 jaar wer­den 20 bedri­jven ver­van­gen, dus 67%. Na een bepaalde peri­ode wordt dus al snel de waarde van een mand­je appels vergeleken met de waarde van een mand­je peren.
  • Het wordt nog vreemder als bij elke over­gang van mand­jes ook nog eens de for­mule waarmee de index wordt berek­end, veran­dert. Dit gebeurt omdat de index, de uitkomst van de twee for­mules van bei­de mand­jes, op het moment van veran­der­ing dezelfde uitkomst moet oplev­eren. De index-grafiek van de twee tijdspe­ri­o­den moet per slot van reken­ing wel op elka­ar aansluiten. Bij de Dow Jones bijvoor­beeld, wor­den alle koersen van de der­tig Dow-aan­de­len bij elka­ar opgeteld en ver­vol­gens door een getal gedeeld. Door wijzigin­gen in het mand­je en door aan­de­len­splitsin­gen wordt de del­er telkens veran­derd. De del­er bedraagt momenteel 0.130216081, maar in 1985 was de del­er nog meer dan 1. Een ind­ex­punt in de ene peri­ode wordt dus op een hele andere manier berek­end dan in een andere peri­ode.

    Dow1985 = (x1 + x2 + .….…+x30) / 1
    Dow2013 = (x1 + x2 + .….… + x30) / 0.130216081

    In de jaren 90 van de vorige eeuw zijn er veel aan­de­len­splitsin­gen geweest. Om de breuk gelijk te houden is zow­el de teller als de noe­mer van de breuk veran­derd. Een koerssti­jging van 1 dol­lar van het mand­je in 2013 lev­ert dus de fac­to 7,7 meer ind­ex­pun­ten dan in 1985. Omdat er in de jaren 90 nogal wat aan­de­len­splitsin­gen zijn geweest, is dit waarschi­jn­lijk de oorza­ak waarom de Dow Jones in deze peri­ode bij­na expo­nen­tieel is geste­gen. Momenteel staat de Dow op 15191. Bij het hanteren van de for­mule uit 1985 zou de index nu op 1978 staan.
  • Het meest vreemde is natu­urlijk de steeds wijzi­gende samen­stelling van het mand­je. Over het alge­meen is het zo dat bij het wijzi­gen van het mand­je, bedri­jven die in een sta­bil­isatiefase of de afta­kel­ings­fase van hun cyclus zit­ten, uit het mand­je gehaald wor­den. Bedri­jven die in de take-off’-fase of ver­snellings­fase van hun cyclus zit­ten wor­den toegevoegd. De kans dat de index na de wijzig­ing van het mand­je en de for­mule sti­jgt, is dan natu­urlijk vele malen grot­er dan dat de index gaat dalen. Daar hoef je geen kans­bereken­ing op los te lat­en, met name als deze meth­ode wordt toegepast in de ver­snellings­fase van een tran­si­tie. Vanaf 1980 zijn 7 ICT-bedri­jven ( 3M, AT&T, Cis­co, H P, IBM, Intel, Microsoft), de motoren van de laaste rev­o­lu­tie toegevoegd aan de Dow Jones en 5 finan­ciële instellin­gen, deze spe­len een belan­grijke rol bij elke transitie.

Echte waarheid en fic­tieve waarheid

Het aan­tal pun­ten dat de Dow Jones momenteel weergeeft, is gecreëerde waarheid, of te wel fic­tieve waarheid. Het aan­tal pun­ten zegt absolu­ut niks over de staat waarin een samen­lev­ing ver­keert. Dan je kun beter kijken naar het aan­tal mensen die in de samen­lev­ing gebruik moeten mak­en van voed­sel­bon­nen. Dat is de echte waarheid.

Wim Grom­men
Voor US Mar­kets

In het eerste gedeelte van dit artikel wordt geref­er­eerd naar het artikel Manip­u­latie van de Dow Jones: dit is hoe het werkt! geschreven door Ronald Hen­drickx van beurs​.com.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.