...

Duivenmelker, nieuwsmagnaat en baron: Paul Reuter

2 oktober 2011, 14:42 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De oprichter van Reuters was een cre­atieve figu­ur die post­duiv­en gebruik­te om aan­de­lenko­ersen over te vliegen en die in de adel­stand werd ver­heven door een neef van de eerste kon­ing der Belgen.


Hij leefde van 1816 tot 1899 en hij werd als zoon van een rab­bi­jn geboren in het Duitse Kas­sel. Bij zijn geboorte kreeg hij de Joodse naam Israel Beer Josafat. 

alt

Toen hij ongeveer 25 jaar oud was, kwam hij in con­tact met Carl Friedrich Gauss (17771855). Deze veelz­i­jdi­ge geleerde hield zich met veel meer bezig dan met het onder­zoeken van de grond­sla­gen van de leer van de sta­tis­tistiek, die zouden lei­den tot de befaamde gauss­curves. Samen met Gauss onder­zocht hij de mogelijkhe­den om elek­trische sig­nalen via een draad te verzen­den en te ont­van­gen en zo lever­den ze hun bij­drage aan het tot stand komen van de elek­trische telegrafie, die vanaf het jaar 1843 de wereld begon te veroveren.

De mogelijkhe­den van telegrafie deden bij Reuter een bel­let­je rinke­len. Ter­wi­jl Carl Gauss zich verder verdiepte in wiskunde, mag­net­isme en astronomie begon vriend Israel Beer na te denken over een sys­teem om nieuws­bericht­en over te bren­gen via de blik­sem­snelle telegrafis­che weg.

Maar voor­dat er sprake was van een echt geor­gan­iseerd telegrafisch ver­keer brak er voor de toen 29-jarige Israel Beer een peri­ode aan van veel reizen en ingri­jpende veran­derin­gen op per­soon­lijk vlak. In okto­ber 1845 ging hij werk zoeken in Lon­den. Waarschi­jn­lijk om zijn Joodse afkomst te ver­doeze­len veran­derde hij zijn naam in Joseph Josephat. In het ver­lengde van deze wijzig­ing bekeerde hij zich begin novem­ber 1845 offi­cieel tot het chris­telijke geloof. Bij deze gele­gen­heid veran­derde hij nog­maals van naam en heette vanaf dan Paul Julius Reuter. En op het einde van diezelfde maan novem­ber 1845 huwde hij in Berli­jn met Ida Maria Mag­nus, dochter van een Berli­jnse bankier.

Zijn eerste beroeps­matig con­tact met bericht­gev­ing dateert van 1848, toen hij van Duit­s­land naar Frankrijk was gevlucht. In maart 1848 brak­en in Berli­jn onlus­ten uit in het kad­er van de golf van opstanden over­al in Europa en hij kon daar niet behoor­lijk aan de bak komen. In Par­i­js luk­te dat wel en kon hij aan het werk bij het nieuwsagentschap van Charles-Louis Havas (17831858), dat lat­er zou uit­groeien tot Agence France-Presse (AFP).

Het was bij Havas in Par­i­js dat Reuter echt de smaak te pakken kreeg van het vak en besloot zich te spe­cialis­eren in het dis­tribueren van aller­lei soorten nieuws.


alt

Toen het terug kalmer werd in Europa keerde hij terug naar Duit­s­land en ves­tigde zich in 1850 in Aken, waar hij het Reuters Nieuwsagentschap ves­tigde. Waarom Aken? Dat had alles te mak­en met post­duiv­en. Want in die dagen was Aken het eind­punt van het Duitse telegraafnet. Een bericht vanu­it Berli­jn flit­ste door de kabel naar Aken maar als het voor bijvoor­beeld Par­i­js bestemd was, moest het van daar per post­trein eerst naar Brus­sel ger­ak­en om van­daar uit weer via de telegraaf zijn weg verder te zetten. Niet effi­ciënt, vond Reuter en hij schafte zich een stel post­duiv­en aan. Deze waren veel vlug­ger dan de trein en zo had Reuter een snelle verbind­ing tot stand gebracht tussen Berli­jn en Par­i­js en vice ver­sa. De diert­jes droe­gen com­pacte bericht­jes over, die han­delden over diverse onder­w­er­pen. Ook de koersen van de belan­grijk­ste aan­de­len wer­den op deze wijze gecommuniceerd. 

Maar toen ook evolueerde de tech­nolo­gie snel en min­der dan twee jaar lat­er, in 1851, kon­den Reuters duiv­en uit­blazen van hun vele trips en nam de telegraaf de dienst Aken-Brus­sel over.

Paul Reuters was en bleef een rusteloze ziel en toen zijn duiv­en had­den afgedaan, vertrok hij het­zelfde jaar 1851 naar Lon­den en ves­tigde zich in de buurt van de Lon­don Stock Exchange. Daar richtte hij een nieuwe fir­ma op, Reuters, die heel snel één van s werelds voor­naam­ste agentschap­pen voor finan­cieel nieuws werd.

Zijn ini­ti­atief met de post­duiv­en was een tussen­ti­jdse oploss­ing gebleken voor een wezen­lijk prob­leem. In het VK wachtte een nieuwe uitdag­ing. Tij­dens zijn verbli­jf aldaar kwam een telegraafli­jn tot stand die het Europese vaste­land ver­bond met het VK en die door­liep tot het Ierse Cork. Maar dat was het meest west­elijke eind­punt van het Europese telegraafnet. Hoe kon nieuws vanu­it de VS sneller ter bestem­ming komen dan per boot? Paul Reuter had weer een oploss­ing: schep­en uit de VS had­den doc­u­menten bij, ver­pakt in her­metisch ges­loten met­al­en kok­ers die voor de haven van Cork in zee wer­den gegooid en opgepikt door mensen van Reuters. Vanu­it Cork vertrokken onmid­del­lijk telegram­men die lang voor de schep­en ter bestem­ming, meestal was dat Lon­den, waren. 

Ook op per­soon­lijk vlak bleven de veran­derin­gen komen. In 1857 kreeg Paul Reuters de Britse nation­aliteit en 14 jaar lat­er, in 1871, werd hij in de adel­stand ver­heven en ging verder door het lev­en als Paul Julius Frei­herr (baron) von Reuter. Degene die hem zijn titel ver­leende was de in het VK wonende Duitse Her­tog van Sak­sen-Coburg-Gotha, de neef van Leope­old, de toen­ma­lige eerste kon­ing der Belgen.

Paul baron Reuter had één dochter en drie zonen, die allen de baron­sti­tel overerfden.

Hij bleef reizen tot de laat­ste snik. Hij stierf in een naar hem genoemd land­goed nabij het Franse Nice maar werd begraven in Londen. 

alt

Tot 2008 was Reuters Group een onafhanke­lijke onderne­m­ing. In 2008 werd het bedri­jf overgenomen door The Thom­son Cor­po­ra­tion en ontstond Thom­son Reuters, geves­tigd in New York. De fir­ma is beursgeno­teerd (NYSE: TRI) en stelt cir­ca 55.000 per­so­n­en tewerk. 

Gans zijn geschiede­nis door kon de nieuws­groep wereld­wi­jd een ste­vige opbouwen. Zo kon Reuters in 1865 als primeur het nieuws bren­gen van de moord op Abra­ham Lincoln.

Op 25 feb­ru­ari 1999 her­dacht Thom­son Reuters de 100ste ver­jaardag van haar stichter en nam bij die gele­gen­heid het ini­ti­atief van een jaar­lijkse Duitse uni­ver­si­taire pri­js voor vernieuwing.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.