...

Figuur van de maand: Larry Lang

30 januari 2012, 15:48 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De dreig­ing van een echt zware economis­che cri­sis komt uit Chi­na’ is de ver­rassende opinie van de Chi­nees-Amerikaanse pro­fes­sor in de economie Lar­ry Lang. Wat is zijn visie en waarop ste­unt hij deze toch wel krasse bewering?


Ook in de wereld van de economie en het beleggen ont­moet je geregeld fig­uren met een opinie de regel­recht indruist tegen het­geen gang­baar is.

In dit ver­band had­den we het al over de geniale dwarslig­ger John Keynes en Marc doc­tor Doom’ Faber.

En nu komt Lar­ry Lang met niet zo fraaie vooruitzicht­en wat de Chi­nese economie betreft. 

alt

Hij is geboren in 1956 in Tai­wan en hij voleindigde zijn stud­ies in de VS waar hij op 30-jarige leefti­jd doc­toreerde aan de uni­ver­siteit van Penn­syl­va­nia. Hij is een expert in bedri­jfs­be­heer en finan­ciën en hij wordt vaak gecon­sul­teerd in ver­band met reor­gan­isaties, fusies, belan­grijke investerin­gen enzovoort.

Zo heeft hij van 1994 tot 1996 gew­erkt voor Lehman Broth­ers en van 1998 tot 2000 voor de Wereld­bank in Wash­ing­ton. Op dit ogen­blik is hij pro­fes­sor Finan­ciën aan de Chi­nese Uni­ver­siteit van Hong Kong.

In decem­ber 2009 waarschuwde hij voor een mon­di­ale economis­che cri­sis die zou uit­barsten ten gevolge van een Chi­nese kap­i­taal­bubbel. Wat hem toen vooral ongerust maak­te, was de inter­na­tionale druk om de ren­min­bi (met als munteen­heid de yuan) op te waarderen.

Nu is er al langer sprake van de Chi­nese yuan zich los van de dol­lar zou mak­en. Maar veel is er op dat vlak niet gebeurd en daar­door kwam de ver­wit­tig­ing van Lang in 2009 extra hard aan. Ook wees hij erop, dat de sti­jging van de vast­goed­pri­jzen niet gedreven was door een echte vraag, maar wel door kap­i­taal dat op de vlucht is voor inflatierisico’s, wegens het ver­slechterende invester­ingk­li­maat en de indus­triële over­ca­paciteit’. Hij voegde eraan toe dat de over­heid drin­gend moest ingri­jpen of dat er anders ern­stige con­se­quen­ties zouden volgen.

De Chi­nese over­heid heeft blijk­baar onvol­doende of niet geluis­terd naar Langs woor­den, want in de herf­st van 2011 gaf hij een toe­spraak die nog alti­jd is bli­jven nazinderen.

Inder­daad, op 22 okto­ber 2011 stond hij voor een pub­liek van vooral finan­cieel en economisch geïn­ter­esseer­den in Shenyang, een stad in het noor­doost­en van Chi­na. Vooraf had hij erop aange­dron­gen dat niets van wat hij te zeggen had pub­lieke­lijk zou bek­end wor­den. Maar zoals het dik­wi­jls gebeurt in zulke omstandighe­den doet zich net het omge­keerde voor en ston­den de media bol van wat Lang had medegedeeld.

Om te begin­nen gaf hij zijn ram­ing van de Chi­nese nationale schuld. Hij telde de schuld van de Chi­nese over­heid (tussen 16.000 en 19.500 mil­jard yuan of 2.500 tot 3.077 mil­jard USD) bij deze van de Chi­nese over­hei­dbedri­jven (ca 16.000 mil­jard yuan of 2.524 USD) en kwam zo tot een getal dat hij naar boven afrondde tot 36.000 mil­jard yuan ofwel 5.680 mil­jard USD.

alt

Om dit bedrag te kun­nen plaat­sen halen we er de nationale schuld van de VS bij. Wan­neer we deze regels schri­jven is deze opgelopen tot 15.250 mil­jard USD (zie hier­boven) en is dus 2,7 keer grot­er dan deze van China.

Maar Lang rel­a­tiveert het enorme bedrag van de Chi­nese schuld door te reke­nen op ca 2.000 mil­jard yuan per jaar aan inter­esten, zodat de schuld in toom kan wor­den gehouden.

Zijn tweede state­ment was van een ander allure. Hij had kri­tiek op het offi­ciële inflatieci­jfer, dat voor 2012 ca 6,2% zou belopen. Lar­ie en apekool’, zegde Lang (wellicht in meer sti­jlvolle bewo­ordin­gen). De inflatieci­jfers in Chi­na zijn gema­nip­uleerd. In plaats van op 6,2 zal het uitkomen op 16%.’
Een ver­schil van een fac­tor 2,7 is naar onze mening indruk­wekkend en beangsti­gend tegelijkertijd.

Dan kwam zijn derde en eigen­lijk erg­ste ver­wit­tig­ing. De economie lijdt onder een ern­stige over­ca­paciteit. Het privéver­bruik is slechts 30% van de totale pro­duc­tie’. Om zijn woor­den kracht bij te zetten haalde hij er de zg. Pur­chas­ing Man­agers Index bij, een cijfer dat aangeeft hoe gezond de indus­triële pro­duc­tie is. Deze index stond in okto­ber 2011 op 50.7 en had daarmee een dieptepunt bereikt. Langs con­clusie is dat de Chi­nese economie in een recessie is beland.

Dat zijn natu­urlijk harde woor­den die, als ze op exacte cijfers berusten, een heel sys­teem van gema­nip­uleerde waar­den bloot­leggen. De Chi­nese groe­ici­jfers van 5 à 10% die we nu al jaren te zien kri­j­gen zouden berusten op de gigan­tis­che investerin­gen van de over­heid en op de mateloze over­pro­duc­tie van de industrie.

Als Lar­ry Lang het bij het rechte eind heeft, ligt er een pijn­lijke economis­che cri­sis op de loer. En ze zal niet komen uit Amerikaanse of Europese hoek, maar wel van het tot nog toe als eeuwig groei­land gedoo­d­verfde China. 

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.