...

GROEI CHINESE GOUDRESERVES: PRIORITEIT I

8 mei 2014, 06:48 | Robert Broncel | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Het belan­grijk­ste goud­nieuws kwam uit Chi­na met in beeld het pro­ces van de inter­na­tion­alis­er­ing van de ren­min­bi, een pro­ces waarin de Chi­nese munt op ter­mi­jn de rol van de dol­lar zal (moeten) overne­men. Gezien de com­plex­iteit van een dergelijk pro­ces zullen vol­gens de Chi­nese cen­trale bank gou­verneur Zhou Xiaochuan tem­po en tim­ing (hopelijk zon­der tussen­ti­jdse schokken) een belan­grijke rol spe­len, met de goudreserves als draaipunt.


Vooral­snog houdt Chi­na zich niet bezig met een aan goud gekop­pelde maar veeleer aan een door goud ges­te­unde munt. Bij een kop­pel­ing wordt de munt uitge­drukt in een ounce goud tegen een vaste fix­ing. Daar­van weten we dat deze nooit stand heeft gehouden — meest recente voor­beeld is de (los)koppeling van de dol­lar in 1971 nadat de Amerikaanse goud­voor­raad van ruim 20.000 ton was ges­lonken tot wat nu nog te boek staat als 8.133 ton. Tevens zouden dan de kap­i­taal­con­troles moeten verd­wi­j­nen en een volledi­ge con­vert­ibiliteit (omwis­sel­baarheid) wor­den ingevo­erd. Ondanks het feit dat Chi­na in zeer korte tijd is opgek­lom­men naar de op één na groot­ste economie ter wereld is dit vooral­snog een sta­tion te ver.

Met de almaar groeiende (nationale) schulden­last streeft het land er mede om die reden naar de fidu­ci­aire (geloofwaardi­ge) staat van de munt mid­dels een groeiende goud­voor­raad een ste­viger fun­da­ment te ver­schaf­fen. Een geloofwaardigheid die de uit­ge­woonde” dol­lar als gevolg van de biljoe­nen schuld al lang heeft ver­speeld. Van­daar dat Chi­na diver­si­fi­catie zoekt voor de $4 biljoen aan dol­lar­reserves en de nog alti­jd ruim $1 biljoen aan Amerikaanse staatss­chuld om daarmee het uit­staande dol­lar­risi­co zo veel mogelijk te kun­nen hed­gen. Vooral dit laat­ste ver­heft gold hoard­ing voor Chi­na tot de aller­hoog­ste pri­or­iteit.

Als geen ander realis­eren de Chinezen zich de geweldige voorde­len van de reser­ves­ta­tus van een munt, waar­van de V.S. op zo fla­grante wijze mis­bruik heeft gemaakt met als resultaat:

  1. immense schulden, waarmee het koop­krachtver­lies aan het buiten­land werd gegund”
  2. 2)gratis shop­pen in de hele wereld
  3. 3)beheers­ing van het mon­di­ale bank- en geldsysteem
  4. 4)last but not least: een wereld­wi­jde mil­i­taire aanwezigheid
  5. dat men” ken­nelijk vrede heeft met de huidi­ge prijsniveaus
  6. b)dat dit voorne­men kan niet anders wor­den uit­gelegd dan uit vrees voor te heftige opgaande beweg­in­gen op het moment dat de pri­js à la 2011 opnieuw uit het lood zou slaan
  7. tevens dat de belei­ds­mak­ers in Wash­ing­ton DC nog min­der zek­er van hun mon­e­taire zaak­jes begin­nen te worden.

Na de uit­braak van de finan­ciële cri­sis in 2008, is het land dat tot er dusver het minst onder gele­den heeft, u raadt het al: de V.S. Sterk­er, het land kan het zich veroorloven nog steeds ver boven z’n stand te lev­en en de hele wereld mid­dels de For­eign Account Tax Com­pli­ance Act (FAC­TA) zelfs haar wil op te leggen. Het gaat in dit bestek om het zicht­baar kri­j­gen van alle dol­lar­trans­ac­ties wereld­wi­jd om deze zo nodig te kun­nen belas­ten, waarmee het Amerikaanse banken­sys­teem tot spil is ver­wor­den van het mon­di­ale banken­sys­teem (com­pli­ance impliceert nalev­ing op straffe waar­van elke bank in de wereld in de ban kan wor­den gedaan).

De Chinezen eve­nals de Russen realis­eren zich te meer dat de Amerika­nen zich zelfs de luxe” van een finan­ciële oor­log kun­nen per­mit­teren die de groei in de emerg­ing mar­kets heeft afgeremd, in weer­wil van:

  • een tot in de klucht opge­blazen cen­trale bankbalans
  • een per­petu­um mobi­lae draaiende geldpers
  • een over­hei­dss­chuld op een veelvoud van het BBP
  • het op groteske wijze manip­uleren (ver­storen!) van de finan­ciële markten
  • een verk­wanselde goudvoorraad
  • de laag­ste arbei­dspar­tic­i­patie sinds 1978 (John Williams — ShadowStats)
  • cred­it rat­ing bureaus die poli­tieke pijlen kun­nen afschi­eten op Rus­land dat nog geen 10% van het BBP heeft verschuld!
  • het uit­bren­gen van veror­denin­gen (FAC­TA) die nalev­ing van banken wereld­wi­jd vereisen op straffe van besmet” te wor­den verklaard
  • kor­tom: dit don­dert alle­maal niet tot­dat het uitein­delijk toch begint te donderen.

Met de inter­na­tion­alis­er­ing van de yuan of ren­min­bi (RMB) wordt beoogd de han­del verder te bevorderen zodat ook andere lan­den deze munt kun­nen aan­houden om in Chi­na inkopen te kun­nen doen. Zon­der nog in dol­lars te hoeven han­de­len, zal daarmee het mark­taan­deel in de inter­na­tionale han­del wor­den ver­g­root, zon­der het impli­ci­ete koop­krachtrisi­co van de dol­lar. Zodra de dol­lar min­der rel­e­vant wordt, zal dat gaan vreten aan alles wat tot dusver in dol­lars wordt uitge­drukt (zie De Val van de Petrodol­lar). Het is voor Chi­na van belang dat pro­ces zodanig te begelei­den dat straks kan wor­den gespro­ken van een naad­loze” over­gang en dat zal stel­lig nog de nodi­ge stap­pen en tijd vergen.

Om deze reden heeft het land er alle belang bij zo goed­koop mogelijk goud te kun­nen bli­jven inkopen. Van oud­sh­er gold goud voor de Chinezen alsmede de andere Azi­at­en als het belan­grijk­ste ver­mo­gens­be­stand­deel. De kun­st­matig laag gehouden goud­pri­js afgezet tegen de sub­stan­tiële vraag is een kolf­je naar de hand van de Chi­nese cen­trale bank. De vraag is zo groot dat het edel­metaal voort­durend in back­war­da­tion (spot­pri­js hoger dan ter­mi­jn­pri­js) ver­keert van­wege de (forse) pre­mies op de geringe beschik­baarheid bij fysieke uitlevering. 

Toen de span­nin­gen rond Oekraïne (zie Han­den af van Oekraine en Han­den af van Oekraïne II) begonnen op te lopen moest alles op de COMEX (futures beurs) in New York uit de kast wor­den gehaald om de pri­js van goud en zil­ver zoveel mogelijk onder druk te houden. Dat luk­te won­der­wel opnieuw. Voor hoe lang? Nie­mand die het weet ook al lijkt het einde van deze manip­u­laties in zicht te komen maar dat hebben we al eerder geroepen. Er wordt uiterst schim­mig gedaan over wat er fysiek bin­nenkomt en uitgaat.

Vol­gens de laat­ste rap­porten zou Chi­na gegeven de afne­mende groei thans min­der goud inkopen. Zo viel de goudim­port terug van 111 ton in feb­ru­ari naar 81 ton in maart of 27% min­der en 40% min­der gelet op de omvang van 136 ton in feb­ru­ari 2013. Echter, over het gehele eerste kwartaal genomen bedroeg de totale import 276 ton of 27% meer dan de 217 ton in het eerste kwartaal van 2013. Het is maar hoe je het bekijkt.

Ondanks de gigan­tis­che behoefte hebben de Chinezen er alti­jd voor gewaakt de grond­stof­fen­pri­jzen niet te ver te lat­en oplopen. Dit gebeurde zow­el inkooptech­nisch als ook ver­baal. Ze zijn meesters in mark­t­be­heers­ing en spe­len der­halve het goud­spel met de V.S. met ani­mo mee die een lagere pri­js voorstaat van­wege de geloofwaardigheid van de dollar.

Tegen dat licht wekt het even­min ver­won­der­ing dat de Chica­go Mer­can­tile Exchange (CME) (van bove­naf ingegeven!) voorne­mens is om de pri­js­be­weg­in­gen in edel­metaal aan ban­den te leggen teneinde heftige pri­js­be­weg­in­gen tegen te gaan. Dit impliceert o.m:

Onder­staand de laat­ste goud- en zil­ver charts voor wat die waard zijn:

robertgoud c677e

De basisweer­stand­sniveaus bevin­den zich op resp. $1.277, $1.240 en $1.200; zou de pri­js daar­ente­gen het niveau van $1.305 weten uit te nemen dan ligt de weg open naar ca. $1.333 het­geen alle­maal niet schokkend is.

robertzilver 52b42

Voor zil­ver zoals alti­jd in de schaduw van goud een soort­gelijk maar iets volatiel­er beeld. Het $19 niveau heeft vooral­snog stand gehouden, met de aan­teken­ing dat er mogelijk­er­wi­js nieuwe verkoop­druk kan ontstaan op het niveau van $19,40/50. Intussen staat de goud/​zilver ratio op een nage­noeg his­torisch hoogtepunt van 67 ver­sus een his­torisch gemid­delde van 16. Op basis hier­van zou de zil­ver­pri­js vier maal hoger moeten noteren of het goud met een fac­tor vier moeten dalen. Dat laat­ste is hoe dan ook vol­strekt ondenkbaar.

Voor de beleg­ger is het zaak vooral de ontwik­kelin­gen in Chi­na met meer inter­esse te vol­gen. Men dient tevens reken­ing te houden met een voor­ti­jdi­ge finan­ciële implosie, indi­en het land de schuld­groei op goed moment niet in de hand weet te houden. De gevol­gen van een dergelijke implosie aldaar kun­nen de inlei­d­ing vor­men tot een ver­snelling van de mon­di­ale mon­e­taire omslag zoals die sinds 2008 in mijn vizier staat.

Robert Bron­cel
Voor US Mar­kets

Terz­i­jde: sinds mijn open brief” aan pres­i­dent Oba­ma in sep­tem­ber vorig jaar mag ik me regel­matig ver­heugen” in al dan niet belang­wekkende bericht­en vanu­it het Witte Huis zon­der uit­er­aard ooit een antwo­ord op de bewuste stelling­name (zie open let­ter) te ontvangen.

robertbrief01 d1035


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.