...

Holland-België: and the winner is… (rechtzetting)

7 januari 2006, 17:54 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

RECHTZETTING WEGENS COR­REC­TIE VAN DE CIJFERS VOOR BEL­GIË (KOERS ELEC­TRA­BEL), WAAR­VOOR DANK AAN EEN ATTENTE LEZER
Een jaar gele­den start­ten we een beleg­gingscom­peti­tie, waar­bij we de presta­ties vol­gden van twee fic­tieve porte­feuilles, een Ned­er­landse en een Bel­gis­che. Na 1 jaar blijkt Bel­gië te win­nen met 2,5%… Heel inter­es­sant is ook de eval­u­atie van wat enkele Ned­er­landse experts zeg­den over de evo­lu­tie van de dol­lar en de rente in de VS en Europa…

Hol­land-Bel­gië: and the win­ner is…
Om alles nog even op een rijt­je te zetten: in decem­ber 2004 maak­ten we 2 fic­tieve porte­feuilles op, gebaseerd op de voor­spellin­gen voor 2005 van resp. Ned­er­landse en Bel­gis­che experts.
De porte­feuilles waren zo opgevat, dat elk aan­deel een­zelfde start­waarde verte­gen­wo­ordigde. De Ned­er­landse selec­tie was afkom­stig van de vooruitzicht­en van experts van IEX (www​.iex​.nl) en Nova tv (www​.novatv​.nl). Dit zijn de Ned­er­landse experts:
Aan Bel­gis­che kant gin­gen we voort op een artikel ver­sch­enen in de financiële krant De Tijd en een brochure uit­gegeven door de Bel­gis­che bank KBC.
Na 1 jaar is de Ned­er­landse porte­feuille met ruim 31% aangedikt. Koplop­ers zijn Cru­cell (+106%), Hage­mey­er (+64%), SBM Off­shore (+48%), DSM (+45%) en ASML (+44%).
Rode lan­taarn is Grolsch (-4,5%).
Om meer te lezen over deze en andere Ned­er­landse aan­de­len in 2005 ver­wi­jzen we naar Bas Stiphout in zijn artikel De *TOP 47* AEX en AMX fond­sen 2005..
Zoals we hoger al aan­gaven, is Bel­gië als over­win­naar uit de bus gekomen. De porte­feuille sloot op 30 decem­ber 2005 af met een winst van bij­na 33,7%, dit is exact 2,52% beter dan de Ned­er­landse selec­tie. Geen enorm ver­schil, maar wel een duidelijke afscheiding…
Hier valt de bij­zon­dere presta­tie van USG Peo­ple, het vroegere Solvus op (+176%), naast die van Ack­er­mans & van Haaren (+80%), EVS (+76%) en D’Ieteren (+70%).
Mobis­tar (-0,2%) en ook Bar­co (-6%) sloten het jaar negatief af. Echt slechte resul­tat­en waren deze van Inno­genet­ics (-35%) en Agfa-Gevaert (-38%).

In de inlei­d­ing zeg­den we dat we het nog zouden hebben over de Ned­er­landse experts en hun visie op de dol­lar en de rente in de VS en Europa. In onder­staande tabel ziet u wat de experts van IEX hieromtrent voorspelden: 

Wat de dol­lar betre­ft, waren 5 van de 7 voor­spellin­gen er grandioos naast, met afwijkin­gen van 20 tot 31% t.o.v. de realiteit. De heer Koen­ders (+6%) was er nog redelijk dicht­bij en de heer Tak (-1%) was er bij­na vlak op. 
Nie­mand van het zeven­tal kon op het einde van 2004 ook maar bij benader­ing voorzien hoe de langeter­mi­jn­rente in de VS er zou uitzien 1 jaar lat­er. Ze dacht­en dat de rente van 24 tot 47% lager zou zijn dan ze nu werke­lijk is. 
De visie op de Europese rente geeft een ander beeld. Vijf van de zeven experts zat­en er van
11 tot 44% naast, in die zin dat ze dacht­en dat de ECB de rente niet durfde te ver­hogen in 2005. De eerlijkheid gebied ons te ver­melden, dat de ECB gewacht heeft tot decem­ber ll. om aan de rente 25 basis­pun­ten toe te voe­gen. Twee Ned­er­landse experts ver­di­enen een bij­zon­dere ver­meld­ing, omdat ze er met hun voor­spelling vlak opza­t­en: de heren van Zei­jl en Tak had­den het inder­daad bij het rechte eind. 
Daarmee sluiten we de wed­stri­jd Hol­land-Bel­gië 2005 defin­i­tief af. Wat 2006 betre­ft, ver­wi­jzen we graag naar de vooruitzicht­en die op deze site wor­den gefor­muleerd, o.a. door Guy Boscart en Bas Stiphout. Want USMar­kets is alti­jd alert…
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

7 jan­u­ari 2006.
Onder­getek­ende is gepen­sioneerd, hij schri­jft voor US Mar­kets columns en financiële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel
belang of bez­it in de bespro­ken fond­sen of bedrijven .


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.