...

Insiders slaan aan het kopen.

5 februari 2008, 14:19 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Hoe zit het nu toch met de mark­ten? Goed­koop in ter­men van P/E, Bond yield/​dividend yield? Aantrekke­lijke dividendrendementen?


En dan die artikels (ook op deze site) die aan­to­nen dat het tech­nis­che plaat­je er verre van goed uitzi­et en dat de fun­da­menten wel eens door verdere sub­prime-excessen (of nog erg­er: uit­wasemin­gen naar de kredi­et­mark­ten in het alge­meen) en win­stver­wa­ter­ing zouden onderuit gehaald kun­nen worden.
Het ver­schil tussen paniek en realiteit­szin is deze dagen bij­zon­der moeil­ijk te trekken.

Ik hou in die zin wel van de mening van ver­schil­lende bedri­jf­slei­ders. Als er iemand weet hoe een bedri­jf er voor staat, dan zijn zij het wel. Toegegeven, som­mi­gen zijn waarschi­jn­lijk wat té posi­tief ingesteld en geloven heel erg in hun bedri­jf. Maar als dit mensen zijn die al jaren de lei­d­ing hebben en hun bedri­jf door peri­odes van hoog- en laag­con­junc­tu­ur gelood­st hebben, dan luis­ter ik graag naar hun mening en nog liev­er kijk ik naar hun daden.
Als ik dan in De Tijd lees dat Insid­ers mas­saal Bel­gis­che aan­de­len inslaan” en dat deze trend zich zow­el in Europa als in de VS man­i­fes­teert, dan sla ik aan het denken. 
De meeste van deze mensen doen dit niet voor het snelle geldgewin en vertrekken vanu­it een lange ter­mi­jn­visie. Ze hebben vol­gens mij een goed zicht op uit­staande orders, de markt in het alge­meen en het com­peti­tieniveau van hun bedri­jf in de markt waarin ze opereren.
Som­mige royale bonussen wor­den nu dus in dergelijke aan­de­len omgezet en uit­er­aard doen deze mensen dit slechts vanu­it één visie: ik kan nu aan een goed­kope pri­js kopen en zal op ter­mi­jn meer ver­di­enen dan de ver­goed­ing die ik kri­jg op risi­coloze beleggingen.
Het zou trouwens van 1995 gele­den zijn dat insid­ers meer aan­de­len kocht­en dan ze verkochten.
In Bel­gië ver­meldt de krant vooral aankopen in GBL, Dex­ia en Retail Estates. Hier­buiten wordt het voor­beeld van Siemens gegeven, waar de voltal­lige 29-leden tel­lende raad van bestu­ur besloot aan­de­len bij te kopen.

Jam­mer dat dit niet wordt onder­s­te­und door aandeelinkoopprogramma’s: deze zijn fors gedaald. De sub­prime laat ver­schil­lende bedri­jven waarschi­jn­lijk vrezen voor een cred­it-crunch zodat ze liev­er liq­uiditeit­en aan­houden in deze onzekere tijden.

Wat ik doe: via enkele web­sites (je kan vb. via inside buy­ing’ wat googlen) noteer ik wan­neer, door wie en tegen welke pri­js aan­de­len wor­den opgepikt die ik reeds een tijd­je volg en waar­van ik een aankoop over­weeg. Bij som­mige van die aan­de­len is dit nieuws alleen al goed voor een koer­sop­stoot­je. Ik laat dit enkele weken rusten (in de huidi­ge volatiele tij­den is dat niet zo moeil­ijk) en probeer dan zelf te kopen onder de pri­js van die grote pakket­ten. Meestal hanteer ik hier een lange ter­mi­jn­visie, maar bij meer volatiele aan­de­len ga ik soms voor een kort ritje.

Johan Lam­ote
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.