...

Interview Willem Middelkoop

19 september 2007, 18:08 | US Markets Redactie | leestijd: 13 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Jan Kastelijns had onlangs een gesprek met Willem Mid­delkoop in het teken van zijn deze maand ver­sch­enen boek Als de dol­lar valt”.

Deze week sprak ik met Willem Mid­delkoop in een van Willem’s favori­ete restau­rants in Ams­ter­dam. Ik had met hem een inter­view in het teken van zijn deze maand ver­sch­enen boek Als de dol­lar valt. Wat bankiers en politi­ci u niet vertellen over geld en de kredi­et­cri­sis”. Het is een boek waar jaren aan onder­zoek en wijsheid in is gestopt en het is daarom al voor iedereen inter­es­sant om te lezen. Hieron­der heb ik delen van het gesprek uitgewerkt.
-
Jan: Je wordt door velen als beer bestem­peld. Vol­gens mij ben je geen beer maar een ver­keerd begrepen bull.
Willem: Ten eerste speculeer ik nooit op een dal­ing maar met al mijn beleg­gin­gen op een sti­jging, dus ik ben vol­gens mij een bull. Het NRC vroeg zich afgelopen zater­dag af of Willem Mid­delkoop een doem­denker is. Ze kwa­men tot de con­clusie dat ik dat niet ben maar dat iedereen die zich verdiept in het geldsys­teem zoals we dat ken­nen wel tot deze con­clusie moet komen. Ik ben een real­ist en geen doemdenker.
Jan: Jouw aan­dacht gaat vooral uit naar grondstoffen.
Willem: Ik beleg eigen­lijk alleen in grond­stof­fen en met name bedri­jven die bezig zijn met een nieuwe grond­sto­font­dekking omdat daar heel veel waarde­cre­atie plaatsvin­dt. Ik heb geleerd dat als je op tijd door hebt dat een bedri­jf een ont­dekking doet je een grote waardes­ti­jging meemaakt en het maakt niet uit of dat nou in ura­ni­um, goud, zil­ver, kop­er, nikkel, gas of olie is. Je hebt als het ware een dubbel­ef­fect als ook de grond­stof­pri­jzen nog eens sti­j­gen. Voor mij is dat de holy grail. Ik geef hier online advies in en van mijn twintig beste tips van de tachtig die ik de afgelopen een a twee jaar gegeven heb scoren er der­tien meer dan 100%. Je maakt natu­urlijk ook ver­liezen maar de ren­de­menten van de win­ners mak­en die alti­jd goed.
DOL­LAR
Jan: Wat moeten we eigen­lijk doen als de dol­lar valt en kan je jezelf tegen zo’n sit­u­atie beschermen?
Willem: Als de dol­lar valt kan je niks doen maar voor­dat hij valt kan je bescherming zoeken door dat­gene te kopen dat bij een dergelijke sit­u­atie in waarde zal sti­j­gen. Grond­stof­fen zijn in dol­lars geno­teerd dus als de dol­lar valt zullen grond­stof­fen sterk gaan sti­j­gen omdat een verkop­er dan meer dol­lars wil hebben bij het verkopen van zijn prod­uct. Je kunt je dus bescher­men door dol­lar­be­leg­gin­gen te mij­den of te beleggen in wat sterk zal sti­j­gen als de dol­lar daalt. We zien nu al rijen staan bij North­ern Rock, als de dol­lar echt gaat vallen dan zal je een vlucht zien naar edelmetalen.
Jan: Zal goud ooit nog echt deel uit­mak­en van het banksysteem?
Willem: Goud maakt nog steeds deel uit van het banksys­teem. De ECB heeft vorig jaar gepub­liceerd dat goud nog steeds een essen­tieel onderdeel is van het banksys­teem en dat nog steeds 15% van het gedruk­te geld wordt gedekt door goud. Dus goud is nog steeds onderdeel van het geldsysteem.
Jan: Dit is niet het geval bij de dollar.
Willem: De dol­lar is los­gekop­peld van het goud maar dat neemt niet weg dat Ameri­ka nog steeds grote voor­raden goud aan­houdt als onderdeel van haar zeg maar soev­ere­ine bankre­serves. Dus ook in Ameri­ka speelt goud nog steeds een rol in het banksys­teem. Als goud alleen een grond­stof zou zijn voor juwe­len en voor tandtech­niek dan zou de Amerikaanse over­heid geen goud­voor­raden aanhouden.
Jan: Gaan we dan ooit nog met goud betalen?
Willem: Nou miss­chien wel met door goud gedekt geld. Als het dol­larsys­teem crasht dan moet je een nieuw sys­teem in het lev­en roepen. Maar burg­ers accepteren een nieuw geldsys­teem vaak alleen maar als het gedekt is door iets dat waarde­vol is. Je moet niet raar opkijken als we in de toekomst een nieuw geldsys­teem kri­j­gen dat hele­maal door goud of zil­ver is gedekt. Ik zeg niet dat het moet of zek­er is, het zal me alleen niets ver­bazen omdat goud en zil­ver eigen­lijk het enige mid­del zijn om dan een nieuw geldsys­teem geac­cepteerd te kri­j­gen door grote delen van de bevolking. 
INTER­NA­TIONALE HAN­DEL EN KOSTEN
Jan: Rond de wis­sel­ing van de 18e naar de 19e eeuw had econoom Malthus een the­o­rie dat de groei van de voed­sel­pro­duc­tie de bevolk­ings­groei op een gegeven moment niet meer aan zou kun­nen en dat dit maatschap­pelijke ellende zou veroorza­k­en. Hij hield hier­bij te weinig reken­ing met de vin­d­in­grijkheid van de mens.
Ricar­do, die een vriend van Mal­tus zou wor­den kwam met de the­o­rie dat het wel­vaart­speil door inter­na­tionale han­del zou toen­e­men. Dit is een van de red­din­gen op de the­o­rie van Malthus. Door steeds effi­ciën­tere pro­duc­tie en een inter­na­tionale pro­duc­tieverdel­ing is de mens en met name de West­erse mens in staat geweest om de groei van de bevolk­ing en behoeftes te con­tin­ueren. Inter­na­tionale han­del is als­maar belan­grijk­er gewor­den en is onder andere mogelijk door het goed­kope trans­port en goed­kope pro­duc­tie. Mijn vraag is, wat gaat er gebeuren als de goed­kope pro­duc­tie en trans­port wegebben door hogere kosten. Kun­nen we het mod­el van Malthus opnieuw onderuit schof­fe­len of betekent dit bijvoor­beeld het naderende einde van een groot­macht als de VS dat de hoge wel­vaart­seisen alleen nog maar in stand kan houden door goed­kope pro­ducten uit lan­den als China.
Willem: Dit ver­haal klopt hele­maal. Tot nu toe hebben we kun­nen prof­iteren van een groeiende pro­duc­tiviteit en effi­cien­cy, een groeiende economie en wel­vaart en een groeiend gebruik van inten­sieve land­bouw door kun­stmest te gebruiken. Er komt een punt dat deze aarde er niet meer in slaagt om nog meer mensen te voe­den en of dat nou bij 7 mil­jard, bij 10 mil­jard of bij 12 mil­jard mensen is weten we niet. Maar er komt een punt dat het voe­den van zoveel mensen met behulp van inten­sieve land­bouw niet meer mogelijk is. Inten­sieve land­bouw is alleen mogelijk door fos­siele brand­stof­fen te gebruiken in de vorm van kun­stmest. Door het oprak­en van fos­siele brand­stof­fen komt die onder­s­te­un­ing ook onder druk te staan.
Daar­naast zullen trans­portkosten de komende jaren alleen maar duur­der en duur­der wor­den omdat energiekosten omhoog gaan, met name voor trans­port. Dan kri­j­gen we geen energieprob­le­men maar een trans­porten­ergieprob­leem. Je kan een vlieg­tu­ig niet lat­en vliegen op kernen­ergie of op elek­triciteit, daar heb je fos­siele brand­stof­fen voor nodig en voor een boot geld eigen­lijk het­zelfde. Dus fos­siele brand­stof­fen hebben een grote rol in het trans­port en als deze duur­der en duur­der wor­den kri­jg je het prob­leem dat het trans­port ook veel duur­der gaat worden.
Jan: We komen miss­chien op een his­torisch punt dat grond­stof­fen echt schaars gaan worden. 
Willem: Dat prob­leem hebben we nu al. De schaarste zal alleen maar grot­er wor­den en het voordeel van goed­kope pro­ducten uit lan­den als Chi­na zal ook klein­er wor­den omdat je steeds grotere trans­portkosten kri­jgt. Wan­neer de kosten voor trans­port uitein­delijk zo duur wor­den dan gaat dichter­bij huis pro­duc­eren weer inter­es­san­ter wor­den. De lonen sti­j­gen nu in lan­den die heel goed­koop zijn zoals Chi­na en India, die lonen sti­j­gen maar de trans­portkosten ook.
Jan: Kun­nen lan­den als Chi­na en Rus­land een economisch voordeel behalen uit deze situatie?
Willem: Chi­na heeft veel finan­ciële reserves, dol­lar­reserves. Chi­na heeft ook veel reserves als het gaat om menselijk kap­i­taal, er wonen erg veel mensen die voor weinig geld willen werken maar Chi­na heeft weinig grond­stof­fen­re­serves. Rus­land heeft wel veel reserves als het gaat om grond­stof­fen. Het is de enige super­ma­cht of poten­tiële super­ma­cht die alle grond­stof­fen uit eigen bodem kan halen. Dat hebben economis­che groot­macht­en zoals Duit­s­land, Japan, Ameri­ka en zelfs Chi­na alle­maal niet. Maar als lan­den als Chi­na, India en Rus­land de han­den ineenslaan kri­jg je een enorm sterk machts­blok en wat je in ieder geval ziet is dat deze lan­den maar ook andere lan­den zichzelf steeds meer afzetten tegen Ameri­ka. Je ziet dat Ameri­ka steeds meer alleen komt te staan en er zijn ver­schil­lende economen die aan­drin­gen op het ontwikke­len van een nieuw geldsys­teem. Ik kan me niet aan de indruk ont­trekken dat Chi­na en Rus­land in een nieuw geldsys­teem een hele sterke rol op zullen eisen en niet accepteren dat Ameri­ka een groot voordeel zal bli­jven behouden zoals ze dat in het door de dol­lar gedom­i­neerde sys­teem hebben.
SOFT COM­MODI­TIES
Jan: Zie jij ook wat in soft com­modi­ties? Er wor­den alter­natieven gezocht voor de olie en de vleescon­sump­tie is op het hoog­ste niveau ooit, om vee te voe­den heb je ook weer een hoop grond­stof­fen nodig. Dit feit, de bio-energie en de voed­sel­con­sump­tie in zijn geheel creëren een groeiende vraag naar soft com­modi­ties. Gaan we hier in de toekomst ook nog grote ren­de­menten zien?
Willem: Ameri­ka heeft ervoor gekozen om in de brand­stof­sec­tor bio-ethanol een grote rol te lat­en spe­len. Bio-ethanol is energie die we creëren uit het ver­bran­den van spullen die we eigen­lijk als voed­sel kun­nen gebruiken zoals graan en maïs. Daar­door is de vraag naar maïs voor bio-ethanol al net zo groot als alle maïs die wordt geëx­por­teerd en die ontwik­kel­ing zorgt ervoor dat de pri­jzen van de zoge­naamde soft com­modi­ties door het dak gaan.
Jan: Dit is ook een goede beleg­ging voor de toekomst.
Willem: Ja. Graan heeft het dit jaar fan­tastisch gedaan. Maïs heeft het vorig jaar fan­tastisch gedaan.
GELD­GROEI
Jan: Schulden zijn niet slecht, ten­z­ij er geen toegevoegde waarde tegen­over­staat en deze niet wor­den afbe­taald. Japan is een voor­beeld van hoe het niet moet als je naar de zoge­heten zom­bie bedri­jven kijkt. Daar dacht men op een gegeven moment opnieuw het wiel uit­gevon­den te hebben en zag men zichzelf als de shin­jin­rui (nieuwe mens). Als er geld geleend wordt aan een bedri­jf dat daar niet effi­ciënt genoeg mee om kan gaan dan gaat de appel op een gegeven moment rot­ten, dat is een natu­urlijk en zelfs wenselijk fenomeen. Het wordt wel erg als er een hele hoop rotte appels blijken te zijn, dat kan lang­durige schade veroorza­k­en aan de economie. Ben je het met deze gedachte eens en is het zo dat er nu genoeg waarde tegen­over de schulden staat of gaat er nog een hoop pijn komen.
Willem: Er gaat nog veel pijn komen. De waarde die tegen­over de schulden staat is een virtuele waarde, dat is een waarde die is ontstaan omdat cen­trale banken zoveel geld hebben gecreëerd en nieuwe kredi­eten en hypotheken zo makke­lijk mogelijk mak­en. Als er een cri­sis in het kredi­et­sys­teem ontstaat zoals nu en kredi­et niet meer makke­lijk beschik­baar is dan gaat die waarde die je met kredi­et moet financieren zoals onroerend goed erg dalen maar de schulden die zijn uit­gegeven bli­jven staan.
Jan: Er is eigen­lijk te weinig reken­ing gehouden met de risi­co’s en dat heeft spec­u­laties uit­gelokt.
Willem: Er is een spec­u­latief kaarten­huis ontstaan door de extreem lage rentes en dat is geen echte economis­che waarde. Je doet alsof er economis­che waarde is ontstaan en dat deed Greenspan ook alti­jd. Kijk eens naar hoe de pri­jzen zijn geste­gen en wat voor economis­che waarde daar tegen­over staat”. Die waarde is kun­st­matig. Maar Geenspan is nu opeens wel eerlijk geworden.
Jan: Waarom niet eerder eerlijk zijn?
Willem: Als cen­trale banki­er kan je niet eerlijk zijn … je moet praat­jes verkopen.
TOT SLOT
Jan: Waarom moeten mensen jouw boek kopen?
Willem: Omdat je ner­gens anders op Ned­er­land­stal­ig gebied over een hele hoop onder­w­er­pen die ik bespreek; of dat nu olie, goud of de finan­ciële mark­ten en de economie is, een beeld kri­jgt van hoe het nou echt zit. Dit boek is een weer­slag van de per­soon­lijke zoek­tocht van de afgelopen tien jaar om achter de waarheid te komen van een hoop geheimen van dit sys­teem. Iedereen die geïn­ter­esseerd is in hoe het nu echt zit moet het boek lezen.
Het boek is te bestellen via de web­site www​.als​dedol​lar​valt​.nl.
— — — — — — -
Willem Mid­delkoop is beleg­ger en jour­nal­ist. Willem werk­te na een bedri­jf­skundi­ge oplei­d­ing eerst jaren­lang als foto­jour­nal­ist. In de jaren negentig was hij actief in vast­goed en vol­gde de eerste pub­li­caties op het gebied van de economie en finan­ciële mark­ten. Hij is sinds de start van RTL‑Z in 2001 actief als beurscom­men­ta­tor vanu­it het beur­splein 5. Daar­naast is hij de uit­gev­er van de Mid­delkoop Dis­cov­ery Alert, een Engel­stal­ige e‑mail ser­vice gespe­cialiseerd in nieuwe grond­sto­font­dekkin­gen door explo­ratiebedri­jven (www​.dis​cov​ery​-invest​ing​.com).
Jan Kastelijns is colum­nist en tech­nisch anal­ist voor US Mar­kets. Jan schri­jft met enige regel­maat de bericht­en voor de advies­di­enst AEX Sys­tem­a­tisch” van Ruud van Megen. Iedere han­dels­dag ont­van­gen de leden een voor­beurs­bericht met han­delsin­for­matie en advies. Via de inschri­jf­pag­i­na op usmar​kets​.nl kunt u een abon­nement nemen op deze ser­vice. Het ren­de­ment staat op het moment van schri­jven op meer dan 26% voor dit jaar. Jan is te bereiken op jkastelijns@​gmail.​com

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.