
Monkey Business
Beleggen is vooruitzien want beurskoersen lopen gemiddeld 6 – 9 maanden voor op economische ontwikkelingen. Het zal GannTrader niet verbazen dat, als we over 2 a 3 kwartalen achterom kijken, de recessie haar dieptepunt heeft bereikt in het 2e kwartaal van 2008. Veel bedrijven doen thans hun ‘best’ om zoveel mogelijk af te schrijven en vooruitzichten neerwaarts bij te stellen. Normaal gesproken krijgt het bestuur dan kritische vragen van haar aandeelhouders maar nu wordt de schuld door het bestuur afgeschoven naar de algemene economische malaise (in vaktermen ‘transfering the monkey’). Schuif de schuld gewoon door.
Voordeel voor het bestuur: Ze kunnen nu naar hartelust hun eigen ‘blunders’ afwentelen en royale afschrijvingen doen. Het liefst zoveel mogelijk want, en nu komt de aap uit de mouw, als straks de economische malaise minder erg blijkt te zijn dan ‘ingecalculeerd’, en de geschiedenis leert dat dit altijd het geval is, worden de bestuurders als helden onthaald omdat de winsten plotseling spectaculair stijgen.
Die winsten stijgen dan zo sterk omdat een groot deel van de ‘overdreven’ afschrijvingen worden teruggedraaid en als winst wordt gezien. Het is natuurlijk een sigaar uit eigen doos maar ach, iedereen happy. De CEO’s zijn de reddende engelen en de aandeelhouders zien hun aandelen weer fors stijgen.
En de Mr. ‘Monkey’ zit relaxt in zijn favoriete boom een sigaar te roken. Hij aanschouwt het tafereel met een tevreden grijns op zijn gelaat en ziet dat alles weer als vanouds is .
Meer info op www.ganntrader.org
De volgende dag was het de beurt aan het bankgigant Citigroup. Zij doen er nog een extra schepje boven op en boeken opnieuw $5.10 miljard af, alleen in het 1e kwartaal al een afschrijving van $12 miljard. Als gevolg hiervan plaats Standard & Poor Citigroup negatief op de Creditwatch. Een dergelijk bericht zou enige maanden geleden voor een koersduik van minimaal 10% gezorgd hebben. Maar, in de ‘markt’ werd rekening gehouden met nog veel slechter nieuws. Citigroup en andere bedrijven hadden via de ‘transferring the monkey’ techniek stelselmatig de verwachtingen van de markt negatief beïnvloed. En daarom werden de publicaties van de 1ekwartaalcijfers van o.a. Merill Lynch en Citigroup afgelopen dagen dus ‘beloont’ met forse koerswinsten. Zoals al zo vaak in het verleden werkte de beproefde ‘transfering the monkey’ techniek.
Wij bij GannTrader maken naast onze diepgravende technische- en fundamentele analyses natuurlijk ook gebruik van onze 20 jarige praktijkervaring zodat we ons niet laten vangen door ‘apenstreken’ zoals hierboven omschreven. Sterker nog wij maken gebruiken van deze kennis om onze cliënten een voorsprong te geven op andere beleggers.
2 weken geleden publiceerde we bijvoorbeeld een GannTrader Top7 in ons wekelijks analyserapport GannTrader Market Analysis. Aandelen waarvan wij verwachten dat deze optimaal profiteren van een maandenlange beursrally. De meeste van deze aandelen staan inmiddels al ruim 10% hoger en wij prognosticeren minimaal 35% winst voordat deze rally over is. Nieuwe abonnees ontvangen deze GannTrader Top7 natuurlijk ook.
Ons fundamenteel analyserapport GroeiParels scoort ook heel goed. Een fonds dat we een maand geleden analyseerde en opnamen in de GroeiParels portefeuille staat inmiddels 30% hoger en de GroeiParel van afgelopen week al ruim 8%. Voor alle duidelijkheid deze resultaten worden behaald met aandelen uit de AEX, MidCap (AMX) en BEL20 (Top20 Belgische aandelen)
Ga naar www.ganntrader.org en bekijk onze range van analyserapporten eens. De huidige beursrally, die wij een maand geleden al voorspelde, zal nog enige maanden aanhouden. Het koersdoel, dat we zowel fundamenteel en technische onderbouwd hebben, voor de huidige beursrally ligt voor de AEX ruim 20% hoger dan de slotstand van afgelopen vrijdag. Bij een goede selectie van aankopen kan dit resulteren in een rendement van meer dan 30%.
Jan van Gemeren