...

NANO-TECHNOLOGIE | DE KANSEN...

16 oktober 2011, 19:32 | Tobit van Dijk | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

De afgelopen jaren komt er beet­je bij beet­je meer infor­matie naar buiten over nano-tech­nolo­gie. Nieuwe con­cepten en ontwik­kelin­gen wor­den bespro­ken op web­sites en in weten­schap­pelijke artike­len. Dit trekt de aan­dacht van investeerders die wel van een risi­co houden.


Think big by get­ting into small­er and small­er things” 

De afgelopen jaren komt er beet­je bij beet­je meer infor­matie naar buiten over nano-tech­nolo­gie. Nieuwe con­cepten en ontwik­kelin­gen wor­den bespro­ken op web­sites en in weten­schap­pelijke artike­len. Dit trekt de aan­dacht van investeerders die wel van een risi­co houden. Som­mige van hen zien het als het nieuwe wal­hal­la’, waar anderen de angst van dot-com-achtige nacht­mer­ries’ weer op de loer zien liggen. Echter, er zijn maar weinig beursgeno­teerde bedri­jven actief in deze sec­tor en de vraag is dus of er niet teveel geld geïn­vesteerd wordt bin­nen een te krappe markt. Momenteel is er nog geen echte door­braak in de nano-sec­tor, maar zien we voor­namelijk incre­mentele veran­derin­gen aan bestaande pro­ducten. Denk hier­bij aan bijvoor­beeld wat­er­af­s­to­tende stof­fen en kras vri­je verf. De com­mer­cialis­er­ing laat momenteel nog op zich wacht­en en de sec­tor bevin­dt zich nog in een lab-fase’. Bin­nen dit artikel wordt dieper inge­gaan op wat nano-tech­nolo­gie voor u, als investeerder, kan beteke­nen. We kijken of er mogelijkhe­den zijn om te prof­iteren van de mil­jar­den markt zoals door vele anal­is­ten genoemd. Onder­staande grafiek geeft een schets van de verwachtin­gen in deze sec­tor voor de komende jaren.

alt

Even ter ver­duidelijk­ing, nano-tech­nolo­gie houdt zich bezig met de toepas­baarheid van mate­ri­alen en appa­rat­en op minus­cule schaal (1 nanome­ter = 1 mil­jard­ste meter, een menselijke haar is ongeveer 10.000 nanome­ters breed). Nano tech­nolo­gie staat niet op zichzelf, het is een toepass­ing die door aller­lei sec­toren ingezet wordt. Bedri­jven als IBM, Intel en andere tech­nolo­gie bedri­jven gebruiken het in hun eind­pro­ducten, zo ook de olie- biotech­nolo­gie- en andere indus­trieën mak­en er gebruik van.

Met de onder­staande grafiek wil ik nog­maals duidelijk mak­en dat deze tech­nolo­gie nog in de kinder­schoe­nen staat. Als we de nano-tech sec­tor plaat­sen naast andere sec­toren en hun his­torische adop­tie niveau zien we dat we nog een lange weg te gaan hebben. Dit neemt niet weg dat u nu al een stap voor­sprong op de rest kunt hebben door te kijken naar mooie kansen in deze sec­tor, neem daar­bij natu­urlijk wel in ogen­schouw dat u een lange adem moet hebben en de rit erg volatiel kan worden. 


Nano technology adaption level

Het is bin­nen deze sec­tor net zoals het gaat in de medis­che sec­tor, er zijn enorm veel star­tups, maar slechts een klein per­cent­age hier­van wordt uitein­delijk suc­cesvol (star­tups bin­nen de medis­che sec­tor gaan vaak allianties/​partnerships aan met grote Med­ical Firms als Pfiz­er (Nas­daq: PFE), Mer­ck & Co (Nas­daq: MRK) en John­son & John­son (Nas­daq: JNJ) en wor­den bij suc­ces uitgekocht).

Samen­werk­ing & Commercialisering

Nano-techn­lo­gie bedri­jven ver­groten hun kans van sla­gen als ze oper­eren bin­nen de zoge­noemde triple helix, de samen­werk­ing tussen (1)bedrijven, (2)overheden/non prof­it en (3) onderwijsinstellingen/​wetenschap. Ken­nis­del­ing is heel belan­grijk, wan­neer nano-tech­nolo­gie bedri­jven zich clus­teren wordt samen­werk­ing juist bevordert en prof­iteren bedri­jven onder­ling van alge­hele ken­nis bin­nen de sec­tor. Op haar beurt ver­soe­pelt dit ook weer de com­mer­cialis­er­ing van het pro­ces. Daar komt ook nog eens bij kijken dat dergelijke clus­ters investeerders aantrekken, met name Ven­ture Cap­i­tal­ists, dat brengt mij bij het vol­gende: een mogelijke strate­gie om in de sec­tor te stappen.

Invest with the investors

Onder het mot­to: If you can’t beat them, join them” bespreek ik een optie om in deze sec­tor te kun­nen prof­iteren. Een invester­ingsve­hi­cle, Har­ris & Har­ris Group (Nas­daq: TINY) genaamd, opereert als een Ven­ture Cap­i­tal (VC) bedri­jf met de nadruk op star­tups in de nano-tech­nolo­gie sec­tor. De voorde­len van investeren d.m.v. een dergelijke constructie: 

  • VC board heeft ervar­ing met de sec­tor en kan op basis van cumu­latieve infor­matie rationele keuze mak­en v.w.b. investerin­gen. Naast finan­ciële ste­un geeft een VC vaak strate­gisch advies en is betrokken in de bedrijfsvoering.
  • Sprei­d­ing: door­dat deze VC meerdere star­tups onder haar vleugels heeft (> 30) is het risi­co aanzien­lijk klein­er dan wan­neer u ervoor opteert om in één beursgeno­teerd bedri­jf te investeren
  • Aantrekken resources: de board kan door haar netwerk/​ervaring de juiste resources betrekken in de aan­vulling op de bedri­jfsvo­er­ing van de start­up. Denk hier­bij aan bijvoor­beeld het wer­ven van top-lev­el man­age­ment en personeel.
  • Per­cep­tie: de markt’ heeft de per­cep­tie dat VC-backed’ com­pa­nies beter in staat zijn zwak­tes en gevaren in te schat­ten en op te lossen en kri­j­gen hier­door meer ste­un uit diverse omgev­ings­fac­toren (denk bijv. aan verkri­j­gen van sub­si­dies t.o.v. andere startups).
  • Lange ter­mi­jn focus: VC’s zijn vaak niet uit op korte ter­mi­jn suc­cessen, maar azen op een solide strate­gie die lange ter­mi­jn resul­tat­en oplev­ert. Ze zijn meer toegewi­jd en hebben niet alleen inter­esse in finan­ciële belan­gen. Overi­gens is het vaak juridisch zo geregeld dat de VC bij een IPO (beurs­gang) niet direct kan uit­stap­pen. Hier­door zou u, als indi­recte aan­deel­houd­er via de VC, prof­iteren van mark­tre­sul­tat­en zolang de VC aan­deel­houd­er bli­jft na de IPO.

Zoals is gebleken is dit een markt met veel poten­tie, de groei zal expo­nen­tieel zijn de komende jaren (en wellicht decen­nia). U, als investeerder, kunt hier­van prof­iteren. Daar­bij is duidelijk dat dit een lange ter­mi­jn beleg­ging moet zijn waar­bij u veel risi­co kunt lopen. Door gebruik te mak­en van de bespro­ken VC beperkt u de risico’s en ver­g­root u uw kansen op suc­ces dankz­ij de bespro­ken voorde­len. Wilt u in deze sec­tor stap­pen raad ik u aan dit te doen via een dergelijke con­struc­tie of een invester­ings­fonds. Indi­vidu­ele fond­sen nemen relatief gezien teveel risico’s met zich mee en zijn daarom af te raden. 


Tobit van Dijk
US Mar­kets


Dis­claimer: De auteur van dit artikel heeft op het moment van schri­jven geen posi­ties in bedri­jven in deze sec­tor en is niet van plan dit bin­nen 72 uur te doen. De infor­matie in deze col­umn is niet bedoeld als pro­fes­sioneel beleg­gingsad­vies of als aan­bevel­ing tot het doen van bepaalde beleg­gin­gen, han­del alti­jd vanu­it uw eigen overweging.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.