...

Olie: wordt het superspike of crash?

17 juni 2005, 21:40 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Twee Amerikaanse bro­kers staan diame­traal tegeover elka­ar wat hun visie over de evo­lu­tie van de oliepri­js betre­ft. De pes­simistis­che visie van de ene voorzi­et een regel­rechte crash, ter­wi­jl de opti­mist (nou ja, t is maar hoe je het ziet) de pri­js bij­na ziet ver­dubbelden. Bei­den hebben ze argu­menten om hun gelijk te bewi­jzen. Colum­nist Jan Van Besauw is schei­d­srechter.
Olie: wordt het super­spike of crash?
Op dit ogen­blik beleven we een pit­tige con­frontatie van twee Amerikaanse investeringsfirma’s – make­laars. Aan de ene kant hebben we Mor­gan Stan­ley (NYSE: MWD) met ca 53.300 per­son­eel­sle­den en aan de andere kant Gold­man Sachs (NYSE: GS) dat bij­na 22.000 mensen werk verschaft.
De polemiek gaat over olie, meer bepaald over hoe de pri­js van het zwarte klev­erige goed­je zal evolueren de komende maan­den, miss­chien jaren.
Bij Gold­man zijn ze van oordeel dat we aan de vooravond staan van een ‘superspike’, zeg maar een sti­jging van oliepri­js tot bij­na duizel­ing­wekkende hoogtes. 
Mor­gan vin­dt dat het wellet­jes is geweest en voorzi­et een spoedi­ge ineen­stort­ing van de olieprijs. 
Voilà , meer diame­traal kun je het niet hebben, denken we. Er is al voor min­der gevochten.
Lat­en we even de cijfers bek­ijken. Én de argu­men­tatie van bei­de firma’s.
Eerst en vooral, want daar gaat het immers om, de oliepri­js zelf. 
Er lijkt wel een aan­val ingezet die het record van maart jl., de fameuze 57,46 dol­lar, kan doen sneu­ve­len. Op het ogen­blik dat we deze lij­nen schri­jven (17 april, 21 uur) is de 58 dol­lar al bereikt. Op som­mige plaat­sen kun je al lezen dat de slotko­ers van­daag nog hoger kan zijn. Wij onthouden ons van spec­u­laties want wij willen geen schoen van een Gold­man-boy/­girl tegen ons hoofd kri­j­gen als dit gebeurt, even­min als een van een Mor­gan-kerel/­madame wan­neer de pri­js ineens zou teruglopen.
Waarop baseert Mor­gan Stan­ley zijn crash-sce­nario? De hoofd­fac­toren die de brand­stof vor­men voor een spec­tac­u­laire terug­val van de olie pri­jzen zijn vol­gens deze firma:
- wereld­wi­jde economis­che vertraging
- merk­bare groei van de alter­natieve energiebron­nen (oliehoudend zand, aardgas, wind, zon)
- teruglopende vraag van Chi­na, die gedurende de eerste 5 maan­den van dit jaar met 1,2% zou zijn afgenomen
- de sterk­er wor­dende dol­lar. Een min­der dure ‘greenback’ maakt oliepro­ducten goed­kop­er, wat vooral economisch zwakkere lan­den ten goede komt. Sinds het begin van dit jaar klimt de dol­lar en dit heeft een averechts effect op de vraag vanu­it die hoek
De huidi­ge hausse in de oliepri­js is vol­gens Gold­man een laat­ste stu­ip­trekking. Vanaf het vierde kwartaal 2005 zullen alle hoger ver­melde fac­toren de oorza­ak zijn van een ware oliecrash. 
Het per­sagentschap Reuters heeft 29 anal­is­ten hun mening gevraagd over deze kwest­ie. Hun gemeen­schap­pelijk stand­punt is, dat tegen eind 2005 de ruwe olie 48,71 dol­lar per vat kan kosten. Dit is dus ca 17% lager dan nu, dat lijkt niet op een crash, vin­den we. Trouwens, hoe je zo’n pri­js kunt voor­spellen op twee cijfers na de kom­ma is voor ons een raadsel. 
Bij Gold­man Sachs verwacht­en ze een super­spike, een piekpri­js van ca 105 dol­lar per vat.
Voor u met ogen begint te knip­peren, eerst enkele randbemerkingen. 
Die 105 dol­lar zullen we vol­gens Gold­man nog niet mor­gen op de tabellen zien staan. Hoog­stens over 3 jaar. Tenzij…
Ja, ten­z­ij er erge din­gen zouden gebeuren, zoals wan­neer Saoe­di-Ara­bië opeens zou besluiten geen olie meer te lev­eren. Of Venezuela dat alle trans­porten van olie naar de VS zou stopzetten.
Maar bij Gold­man beschouwen ze deze mogelijkhe­den als min­der dan hypo­thetisch. Wel verwacht­en ze zich aan een solide groei van de vraag naar oliepro­ducten van­wege niet alleen Chi­na en de VS, maar ook van alle groeiende economieën.
Boven­di­en ziet Gold­man de hausse tot 100 dol­lar en meer als een noodza­ke­lijk kwaad’, een belan­grijke stim­u­lans om het ontwikke­len van alter­natieve energiebron­nen te ver­snellen. Een opmerke­lijk andere benader­ing dan deze van Mor­gan, die alter­natieve energie beschouwt als een van de oorza­k­en van een dal­ing.

Gold­man stoort zich zeer aan de houd­ing van Mor­gan, die ze omschri­jven als gebakken lucht. Vol­gens Gold­man heeft con­cur­rent Mor­gan veel belan­gen in alter­natieve energiebron­nen en zijn ze daarom zo negatief tegen­over de olie. 
Alle­maal nogal ingewikkeld, want Mor­gan is samen met Gold­man wereldlei­der in de han­del in beleg­gings­derivat­en die betrekking hebben op olie.
Vooraleer we de twee bakkeleiende firma’s ver­lat­en, willen we u toch niet het lijst­je van de beste ‘picks’ van Gold­man onthouden:
- Exxon Mobil (XOM)
- Amer­a­da Hess (AHC)
- Bill Bar­rett Corp. (BBG)
- Devon Ener­gy (DVN)
- EnCana Corp. (ECA)
- Mur­phy Oil (MUR) (hopelijk niet die van de beruchte wet)
- New­field Explo­ration (NFX)
- Pio­neer Nat­ur­al Resources (PXD)
- Prem­cor (PCO)
- Ques­tar Corp. (STR)
- Sun­cor Ener­gy (SU)
Een indruk­wekkende col­lec­tie oliefirma’s, dat wel. En nu maar hopen dat ze alle hun plaat­sje in de selec­tie van Gold­man waard zijn.
Wie gelijk gaat kri­j­gen, de opti­mis­ten van Gold­man Sachs of de pes­simis­ten van Mor­gan Stan­ley, nie­mand die het weet. En zoals gezegd geven we op dit ogen­blik (nog) geen com­men­taar. De beleg­gers lijken de kant te kiezen van de opti­mis­ten, want op dit ogen­blik (17 juni, 21.20 uur) staat Gold­man Sachs (GS) op 103,51 dol­lar, +0,84% tegen­over gis­teren en zakt Mor­gan Stan­ley (MWD) 0,75% tot 51,51 dollar. 
Maar we ver­liezen de olie niet uit het oog en we houden u geregeld op de hoogte, dat is afgesproken.
Moest Gold­man Sachs gelijk kri­j­gen met hun 108 dol­lar, dan kun­nen we miss­chien beter nu al het lied­je begin­nen te neuriën met het refrein: ‘if you want peace of mind, put your faith in the coal mine’…
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.