...

’s Werelds rijksten boeren goed

26 maart 2012, 20:53 | US Markets Redactie | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Tijd voor de mil­jar­den­dans. Aan de kop van het klasse­ment is nog geen veran­der­ing, maar in de rest van de top-10 is er wel flink gerom­meld en zijn er een vijf­tal mooie pro­moties te noteren.


Twee jaar gele­den, op 20 maart 2010 lieten we weten dat mil­jar­dair Slim zijn slag had ges­la­gen en dat deze telecom­mag­naat de kop­posi­tie had veroverd van het pelo­ton van de rijk­ste mensen ter wereld en daarmee Bill Gates had terugge­dron­gen naar de tweede plaats.

Is dit nog alti­jd zo of wat is er veran­derd in de kop­ploeg? Tijd voor een update, met dank aan Forbes.

alt

Zoals in de inlei­d­ing gezegd gaan het goud, zil­ver en brons naar het­zelfde dri­etal als voor twee jaar. Ook de plaat­sen 6 en 10 wor­den door het­zelfde duo bek­leed. Maar de plekken 4, 5, 7, 8 en 9 wor­den alle ingenomen door klim­mers in het klasse­ment, waar­van er twee (Pers­son en Li Ka-Shing) twee jaar gele­den zelfs niet tot de
top-10 beho­or­den.

Voor we com­men­taar geven op de indi­vidu­ele presta­ties willen we erop wijzen, dat de afgelopen twee jaar het geza­men­lijke kap­i­taal van de top-10 meer dan
395 mil­jard dol­lar bedraagt (ca 296 mil­jard euro), wat tegen­over 2010 een groei betekent van 25%. Niet slecht in tij­den van mon­e­taire onrust, schulden­cri­sis­sen en economis­che luwte. Zoals we in de titel van dit artikel aan aan­gaven: de mil­jar­dairs boeren goed.

alt

In 2010 bleek dat Car­los Slim Helú erin ges­laagd was zijn kap­i­taal in één jaar tijd te ver­dubbe­len en daar­door Bil Gates kon ont­tro­nen. In 2012 blijkt dat in twee jaar tijd zijn spaar­pot alweer 29% aandik­te. Dat is een flinke sti­jging, maar toch 5 mil­jard dol­lar min­der dan wat zijn rijk­dom zou geweest zijn een jaar gele­den. De reden is dat het aan­deel van zijn telecom­maatschap­pij Amer­i­can Movil serieuze klap­pen gekre­gen heeft. Maar de 72-jarige weduw­naar Slim is er gerust in en houdt zich vol­gens de media de laat­ste tijd meer bezig met filantropie via zijn Car­los Slim Foun­da­tion en de Telmex Foun­da­tion.

alt


Bill Gates’ bankreken­ing groei­de sinds 2010 met 15% en heeft een achter­stand van 8 mil­jard dol­lar t.o.v. Car­los Slim. De 56-jarige stichter van Microsoft en geestelijke vad­er van de basis­soft­ware die miljoe­nen pc-gebruik­ers dagelijks hanteren bli­jft zijn miljoe­nen gul spenderen aan filantro­pis­che doe­len. Er is uit­gerek­end dat hij tot nog toe 28 mil­jard dol­lar voor deze doe­len uit­deelde. Tel die bij zijn huidi­ge kap­i­taal en hij geeft Slim het voor het nakijken.

De num­mer 3, War­ren Buf­fett, ver­loor sinds 2010 3 mil­jard dol­lar ofwel 6% van zijn bez­it en komt zo 17 mil­jard dol­lar achterop te liggen tegen­over Gates. Hij is de enige van de top-10 die tegen­over 2010 in het rood eindigt.
In finan­ciële krin­gen wordt nu hardop gedacht aan wat er te gebeuren staat als het thans 81-jarige Orakel van Oma­ha’ er de brui aan zou geven (of erg­er nog).
Om die gerucht­en, die funest kun­nen wor­den voor Buf­fetts beleg­gingsve­hikel Berk­shire Hath­away, de kop in te drukken heeft Buf­fett in feb­ru­ari 2012 lat­en weten,
dat zijn opvol­ging verzek­erd is, maar een naam gaf hij nog niet vrij. Hij is ook de lanceerder van wat nu bek­end staat als The Buf­fett Rule’ waar­bij de rijken ten min­ste 30% belast­ing zouden moeten betal­en. De Democ­ra­t­en juicht­en hem toe, de Repub­likeinen sprak­en hun afkeer uit. Of die maa­tregel er komt zal zek­er afhangen van de resul­tat­en van de pres­i­dentsverkiez­ing in novem­ber 2012

De eerste klim­mer in het klasse­ment is Bernard Arnault, de 63-jarige ceo van het op luxe gerichte bedri­jf LVMH dat merken beheert zoals Louis Vuit­ton en Moet Hen­nessy. Zijn kap­i­taal steeg in twee jaar tijd met 49% en zo wipt hij van de 7de naar de 4e plaats. Hij kon het Ital­i­aanse Bul­gari inli­jven en sloot een exclusieve overeenkomst met Heng Long uit Sin­ga­pore, één van de lei­dende looiers van krokodil­len­leer.

alt

Ook een fameuze klim­mer is de 75-jarige Span­jaard Aman­cio Orte­ga met in zijn beheer bek­ende mod­e­na­men zoals Zara, Mas­si­mo Dut­ti en Stradi­var­ius. Door 50% rijk­er te wor­den wipte hij van de 9de naar de 5de plaats.

In de spaar­pot van Lar­ry Elli­son (67), de top­man van het com­put­erbedri­jf Ora­cle, kwam er net als in deze van Car­los Slim 29% bij en zo behield hij zijn 6de plaats in het pelo­ton. Toch is het voor hem oppassen geblazen (toegegeven, alles is relatief, zek­er als je zit op een geld­berg van 36 mil­jard dol­lar) want de afgelopen jaren is zijn hard- en soft­wareverkoop aan het afzwakken. Maar Elli­son zou Elli­son niet zijn, moest hij geen come­back organ­is­eren en dat gebeurt door hand­i­ge acquisi­ties, zoals deze van zg. cloud-com­put­ing firma’s zoals Right­Now en Taleo.

Met Eike Batista (55) duikt vin­den we op posi­tie 7 de rijk­ste Brazil­i­aan die sinds 2010 één plaats naar boven is opgeschoven. Olie en gas zijn zijn spe­cialiteit­en en vooral dankz­ij zijn bedri­jf OGX Petroleo e Gas kon zijn kap­i­taal 11% aan­groeien tot 30 mil­jard dol­lar. Maar niet alleen klev­erig goud draagt zijn inter­esse weg, ook geel blink­end metaal draagt hij hoog in het vaan­del en daarom nam hij het Canadese Ven­tana over voor 1,5 mil­jard dol­lar. Ven­tana zou een ongelooflijk rijke goud­mi­jn bezit­ten in Colom­bia en met de opbrengst daar­van, samen met zijn olie en gas hoopt Batista spoedig Car­los Slim te kun­nen voor­bi­jsteken. Maar dan moet hij erin sla­gen min­stens
40 mil­jard dol­lar extra te ver­di­enen, wat ons toch niet zo evi­dent lijkt. 

alt

Een opmerke­lijke sprong van 13 naar 8 maak­te de 64-jarige baas van H&M, Ste­fan Pers­son. Zijn kap­i­taal groei­de van 2010 tot 2012 dan ook aan met een verbluffende 79% (meteen de absolute record­houd­er van de top-10). Reden hier­van is waarschi­jn­lijk de acquisi­tie van de wereld­beroemde design­ers Ver­sace en Roma­nia, die het goed­kope ima­go van H&M weg­na­men. En hij heeft zijn winke­lareaal nog behoor­lijk uit­ge­breid, o.m. in Balkanlanden. 

Van 13 naar 8 is behoor­lijk, maar van 16 naar 9 is nog meer. Dat realiseerde de 83-jarige Chi­nees Li Ka-shing. Met een kap­i­taal dat sinds 2010 fors met 57% aandik­te tot 25,5 mil­jard dol­lar is hij de rijk­ste man van Azië gewor­den. Zijn per­son­eels­be­stand heeft dan ook Chi­nese pro­por­ties: 270.000 per­so­n­en in bedri­jven geves­tigd in
53 lan­den. Hij con­troleert 13% van alle con­tain­er­trafiek ter wereld en het door hem overgenomen waterzuiv­er­ings­bedri­jf Northum­bri­an Water heeft 4,5 miljoen klanten in het VK.

Plaats 10 bli­jft bezet door de nestor van het gezelschap, de nu 92-jarige Karl Albrecht (geen recente foto beschik­baar), die slechts 100 miljoen dol­lar achterop ligt tegen­over Li Ka-shing. Hij is nog alti­jd de ceo van Aldi Sud, de winkelketen met wereld­wi­jd 4.500 super­mark­ten, waar­van 1.200 in de VS. Samen met zijn in 2010 overleden broer Theo bouwde hij de kruide­nier­swinkel van hun moed­er uit tot een wereldim­peri­um.

Als in een top-10 nieuwkomers zijn, dan zijn er ook die de kop­groep moeten verlaten. 

alt

De Indiërs M. Ambani en L. Mit­tal vie­len van resp. posi­tie 4 en 5 naar 19 en 21. Ze zagen hun bankrekenin­gen dan ook afs­lanken met resp. 23 en 28%. Hoewel het­geen nog overbli­jft zek­er niet te vers­maden is. Door­duw­ers als ze zijn zou het ons trouwens niet ver­won­deren als ze een come­back zouden maken. 

Ook in Ned­er­land en Bel­gië hebben we mil­jar­dairs. Even­wel op een beschei­den­er schaal met kap­i­tal­en tussen 7,7 en 1,3 mil­jard dol­lar, maar toch.

alt

alt

Char­lene de Car­val­ho-Heineken erfde haar bier­brouw­er­i­j­con­cern van vad­er Fred­dy Heineken. Haar echtgenoot Michel de Car­val­ho zetelt naast haar in het direc­tiecomité van het con­cern. In 2012 kwam op haar bankreken­ing 10% meer te staan in vergelijk­ing met 2010, maar ze zak­te wel van plaats 103 naar 120.

De Belg Albert Frère zette een opmerke­lijke presta­tie neer door 38% meer in zijn zwarte kous te steken, die nu met 3,6 mil­jard dol­lar flink begint uit te puilen. Hij klom dan ook van de 367ste naar de 304de plaats.

Patokh Chodiev is geboren in Kazach­stan, maar heeft het Bel­gisch staats­burg­er­schap. Sinds 2010 ver­min­derde zijn ver­mo­gen met 15% en valt hij van de 287ste naar de 418de plaats.

Ex aequo met Chodiev is op plaats de Ned­er­lan­der Frits Gold­schmed­ing, beheerder van Rand­stad Hold­ing, het tweede groot­ste bureau voor uitzen­dar­beid ter wereld. Uit zijn spaar­pot lek­te 13% weg.

alt

De Ned­er­landse medi­areus John de Mol behield zijn kap­i­taal van 2 mil­jard dol­lar maar werd door velen voor­bi­jgesto­ken, zodat hij nu vrede moet nemen met de 634ste i.p.v de 488ste plaats.

Nieuwkomer Hans Melch­ers (73) komt met een kap­i­taal van 1,5 mil­jard dol­lar op de 854ste plaats te staan. Hij werd groot door zijn chemisch bedri­jf Mel­chemie Hol­land BV.

De Ned­er­lan­ders Ralph Son­nen­berg en Joop van den Ende behouden hun respec­tievelijke kap­i­tal­en van 1,4 en 1,3 mil­jard dol­lar. Ze wor­den flink voor­bi­jgesto­ken door anderen en gli­j­den van de resp. 721ste en 773ste naar de 913de en 960ste plaatsen. 

Hier­mee besluiten we onze round up van de rijk­ste mensen ter aarde. We her­halen het: globaal gezien boeren ze bij­zon­der goed, ook al was de peri­ode 2010 – 2012 wereld­wi­jd gedom­i­neerd door schulden- en bankcrisissen.


En waar zijn de vrouwen, hoor ik u vra­gen. Wel, enkel de Ned­er­landse Char­lene de Car­val­ho-Heineken verdedigt de eer van het zwakke ges­lacht in dit overzicht. Daar zou iets aan gedaan moeten wor­den. Miss­chien duidt Buf­fett wel een dame aan om hem op te volgen… 

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.