...

Saillante edelmetaal "trend"

29 juni 2011, 08:06 | US Markets Redactie | leestijd: 12 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Met name vanaf april bleven de mijn­bouwaan­de­len flink achter bij de futures op de COMEX. Hoe kan dat? Dat heeft deels te mak­en met de sterk toegenomen vraag naar het fysieke edel­metaal. De groot­ste vraag was afkom­stig vanu­it Azië (India, Chi­na, Viet­nam). De belan­grijk­ste mark­t­par­ti­jen voor fysiek edel­metaal zijn de cen­trale bankiers, hedge funds, ETF’s (meren­deels in futures) en als laat­ste de indi­vidu­ele beleg­gers. Onder­staande chart laat het ecart’ tussen fysiek en de mijn­bouwaan­de­len zien.




Maar zoals gewoon­lijk heeft een gevolg door­gaans min­stens twee oorza­k­en. Lat­en we eerst naar de vraagz­i­jde kijken.

Chi­na

Buiten de eigen jaarpro­duc­tie geschat op 340 ton heeft Chi­na ook flink aan de importz­i­jde geop­ereerd. Hoeveel daarmee is bin­nen gehaald, doet het ver­haal niet, daar het land op dit ter­rein niet graag het achter­ste van de tong laat zien. Wel weten we formeel dat er in 2010 een slordi­ge 260 ton in het buiten­land is opge­haald” (Afri­ka) maar dit verk­laart niet de omzet van 700 ton in de par­ti­c­uliere markt, dus moet er via der­den zijn ingekocht.

Als het land de goudreserve op het mon­di­ale gemid­delde (V.S. is nu een groot vraagteken gewor­den!) van 11% zou willen leggen dan zou de reserve op basis van de huidi­ge gegevens met de fac­tor zes moeten wor­den opge­hoogd of ruim tweemaal de mon­di­ale jaarpro­duc­tie.

India

Opval­lend was dat de vraag vanu­it India in de maan­den april en mei met ruim 500% (!) was geste­gen vergeleken met dezelfde peri­ode vorig jaar naar bij­na $9 mil­jard, ter­wi­jl het jaargemid­delde slechts op $22 mil­jard ligt, althans vol­gens Sud­hir Chakraborty van Stan­dard Char­tered Bank in New Del­hi. De import ervan droeg bij tot een negatieve han­dels­bal­ans van totaal $15 mil­jard. Vraag is in hoev­erre de toen­e­mende inflatie in het land, waar­bij de voed­sel­pri­jzen ste­gen tot bij­na 9% en brand­stof zelfs met bij­na 13%, hier­mee ook te mak­en had. Op grond hier­van heeft de Reserve Bank of India (RBI) de rente opnieuw met 25 basis­pun­ten naar 7,5% ver­hoogd.

Zolang de negatieve rente (rentevoet minus inflatie) vigeert, zal de vraag naar edel­metaal aan­houden maar door de hogere rente zal er door de burg­er min­der aan goud en zil­ver kun­nen wor­den gespendeerd. Dit laat de vraag van de RBI even­wel onver­let. Deze bank heeft al een jaar gele­den lat­en weten geen brood meer in de dol­lar noch in de euro te zien. Het land pro­duceert zelf nage­noeg geen edel­metaal en moet dus alles importeren. Van­wege de nat­te moes­son zijn juni en juli de zwak­ste edel­metaal­maan­den (juwe­len) die voor de cen­trale bank juist weer aan­lei­d­ing zouden kun­nen zijn om extra bij te kopen. Intussen zijn er ook een 30-tal ver­gun­nin­gen aan banken ver­strekt om goud en zil­ver te mogen verkopen aan hun indi­vidu­ele klanten. Dat heeft stel­lig ook bijge­dra­gen tot de geste­gen vraag. Tenslotte zal vol­gens verwacht­ing het scrap (afval) aan­bod ad 200 ton jaar­lijks gaan dalen.

De World Gold Coun­cil schat dat de vraag naar goud gezien de jonge bevolk­ing met jaar­lijks meer dan 100 miljoen(!) wed­ding par­ties zal oplopen naar 1.200 ton tegen 2020.

Viet­nam

Miss­chien nog meest opval­lend is de gold hoard­ing’ van Viet­nam die nogal ruim wordt getax­eerd tussen 460 en 1.000 ton gedurende de laat­ste 5 jaar, vol­gens de Viet­nam Busi­ness News. Met Chi­na en India behoort Viet­nam tot de groot­ste verza­me­laars”. In tegen­stelling tot India en Chi­na heeft de regering in Viet­nam aangekondigd om de goud­han­del aan ban­den te leggen gezien de grote vraag en de negatieve han­dels­bal­ans die dat heeft opgeleverd.

V.S.

Onder ver­wi­jz­ing naar mijn laat­ste bericht aanslui­tend op de col­umn Count Down’ is er toen­e­mende twi­jfel gerezen omtrent de goud­voor­raad in Fort Knox. Uit een ondervrag­ing van de Fed door Repub­likeins afgevaardigde Ron Paul werd hem te ver­staan gegeven dat het goud al in 1934 aan de Trea­sury (min­is­terie van Finan­ciën) zou zijn overge­dra­gen waarte­gen de Fed cer­tifi­cat­en” in ont­vangst zou hebben gekre­gen. De vraag is dan welk insti­tu­ut ver­ant­wo­ordelijk is voor de al dan niet aan­wezigheid van de per audit in 1955 voor het laatst vast­gestelde goud­ho­eveel­heid ad 8.133 ton. Gevreesd moet wor­den dat het meeste goud zal zijn geswapt”, geleased” (“bedek­te” term voor het verd­we­nen goud) of op andere wijze zon­der verdere ver­ant­wo­ord­ing is vervreemd Deze onzek­er­heid zal in de toekomst een extra druk op de markt leggen.

Europa

Het zal geen ver­baz­ing meer wekken dat ook de Europese cen­trale banken intussen weer aan de koopz­i­jde staan na eerst sinds 1999 mid­dels de Cen­tral Bank Gold Agree­ment (CBGA), ondertek­end in Wash­ing­ton, hun goud juist tegen een veel lagere koers had­den verkocht.

Vol­gens een opgave van de World Gold Coun­cil is er in de afgelopen 11 jaar gemid­deld à rai­son van $446,09 per ounce verkocht. Buiten het IMF dat 403 ton goud heeft verkocht, ligt de totale verkoop geschat op ca. een jaarpro­duc­tie van ruwweg 2.500 ton. Afgezet tegen de huidi­ge goud­pri­js ad $1.500 hebben de cen­trale bankiers op voor­spraak van voor­ma­lig Brits min­is­ter van Finan­ciën Gor­don Brown geza­men­lijk dus wel iets meer zoek gespeeld dan vriend” Bernie Mad­off, maar onze” cen­trale bankiers lopen nog vri­jelijk rond!

Om deze reden bestaat er twi­jfel met betrekking tot de totale aan­wezige ton­nage zoals op onder­staande chart is aangegeven. Ook hier weten we niet hoeveel ton is vergeven” in de vorm van swaps en leas­es.



Aan­bodz­i­jde

Het aan­bod kan de vraag niet bijbe­nen gegeven de beperkt aan­wezige voor­raden aan fysiek goud in munten en baren bij de deal­ers. Toch zijn de beursko­ersen van de mijn­bouw­ers nogal achter gebleven. In vak­ter­men spreekt men van een anom­alie (afwijk­ing van de regel) tussen de goud­pri­js en de beursko­ersen van de mijn­bouwaan­de­len. Van oud­sh­er wordt op dit ter­rein een 3‑jaars gemid­delde (‘trail­ing’) van de goud­pri­js voor een meer even­wichtige waarder­ing van de reserves in acht genomen. Hier­bij hoef je niet dagelijks de waarder­ing bij te stellen en biedt dit meer hou­vast aan beleg­gers. Dus de fond­sko­ersen vol­gden de ontwik­kelin­gen op fysiek ter­rein op enige afs­tand maar anderz­i­jds wel met een ver­snel­coëf­fi­ciënt (zie lat­er). Deze afs­tand” is echter geen reden voor de nu opgelopen achter­stand in de mijn­bouw.

De belan­grijk­ste reden is hier­boven al aan de vraagz­i­jde aangegeven maar daar­naast spe­len er voor de mijn­bouw­ers ook fac­toren als oplopende pro­duc­tiekosten (hogere oliepri­js, hogere lonen), soms ook milieuh­effin­gen en lagere ader­con­cen­traties waar­door de pro­duc­tiekosten per een­heid oplopen.

Kijken we naar de verkoop­marges dan zijn deze gemid­deld van $422 per ounce in het laat­ste kwartaal van 2008 opgelopen naar ruim $760 per ounce in het eerste kwartaal van 2011 of een sti­jging van 80%. De goud­pri­js in die tijd is opgelopen van $768 naar $1.430 per ounce of een sti­jging van 86%. Een en ander is natu­urlijk terug te vin­den in de winst per aan­deel die steeg naar gemid­deld 67% maar is opmerke­lijk genoeg niet in de HUI of AMEX Gold Bugs Index terug te vin­den waar de sti­jging gemid­deld slechts 25% bedroeg.




Gegeven dit groot­ste ver­schil sinds meer dan 30 jaar moet er wederom sprake zijn van manip­u­latie door de gold­en won­der boys ofwel de inmid­dels beruchte bul­lion bank(sters). Men koopt nu his­torisch laag of wel zoals CIBC’s (Cana­di­an Impe­r­i­al Bank) Bar­ry Coop­er, spe­cial­ist bij uit­stek, het uit­druk­te: gold com­pa­nies can now be pur­chased for about their intrin­si­cal val­ue for the spot price of bul­lion’ of vrij ver­taald dat je nu slechts drie maal de HUI stand betaalt voor één ounce goud dat gemid­deld 4,4 units kost en in de jaren 90 (ondanks de lage goud­pri­js) zelfs 5,2 units deed. Zie de chart hieronder.



Op een goud­stand van $280 per ounce in 2000 lag de gemid­delde koers/​winstverhouding bij de mijn­bouw­ers in de orde van 30 en dat was vrij hoog afgezet tegen het beurs­gemid­delde. Je zou kun­nen zeggen dat men in die tijd een beste pre­mie op de call van het goud betaalde. Deze pre­mie is er nu ken­nelijk op een stand van $1.500 per ounce uit­gelopen. Voor zover dit mijn­bouw­ers betre­ft met een relatief lage win­st­marge dan wel oper­erend in geopoli­tiek min­der aantrekke­lijke regio’s zou dat nog aan­nemelijk kun­nen zijn.

Anom­alie

Echter, waar de future­spri­js gezien de grote vraag nauwelijks meer onder het niveau van $1.500 per ounce kon wor­den gehouden, luk­te het wel vanaf medio april de HUI mijn­bouwindex op een dal­ing van ca. 16% te zetten.



Terzelfder tijd steeg het goud in die peri­ode van $1.461 naar $1.502 of een sti­jging van 2,8%.

Op deze wijze wordt thans de indruk geves­tigd als zou het fysieke goud te duur zijn gewor­den. Onder nor­male omstandighe­den een logis­che con­clusie. Maar de omstandighe­den zijn verre van nor­maal. Om die reden is het bez­it van edel­metaal fysiek of in aan­de­len even vanzelf­sprek­end als een dak boven je hoofd te hebben.

Wel of niet te laat om in edel­metaal te gaan?

De vraag bli­jft actueel of het nog wel ver­standig is om in edel­metaal te gaan? Absolu­ut, daar het terug­draaien van het schuld­com­plex” voor belei­ds­mak­ers aan bei­de zij­den van de oceaan poli­tieke zelf­mo­ord inhoudt! Terug­draaien houdt deflatie in en dat lei­dt weer tot sociale onrust (Grieken­land, Span­je) en daar is geen politi­cus een vriend van. Dus schulden zullen naar het zich laat aanzien over een lan­gere peri­ode wor­den uit­ges­meerd. Dat lost het prob­leem niet op maar geeft lucht aan de acute sit­u­atie.

His­torisch gezien overtr­e­f­fen de mij­naan­de­len de goud­pri­js met een ratio van 1 op 3 er in resul­terend dat een goud­pri­jssti­jging van 5% zich ver­taalde in een koerssti­jging van 15%. Nu ligt deze ratio meer omge­keerd. Er wordt ken­nelijk geen enkele waarde meer aan de onder­grondse reserves gehecht. Maar omge­keerd zou er straks door de mijn­bouw­ers geen waarde meer aan fiat’papier (dat nog nooit het eeuwige lev­en” heeft gehad) kun­nen wor­den gehecht. Dat zal terugslaan op alle hard and soft assets met olie voorop. Mond­jes­maat edel­metaal lev­eren zou op zich al het lot van alle papier­soorten” bezege­len!

Moeten we thans van deze anom­alie tussen fysiek en aan­de­len gebruik mak­en? De niet-bezit­ters is dit stel­lig aan te raden. Als er zich tussen­ti­jds geen malle ontwik­kelin­gen voor­doen dan kan de zwakke seizoen­pe­ri­ode eindi­gend in augus­tus wor­den afgewacht.

Mocht een nieuwe paniekre­ac­tie (meestal najaar) ontstaan waar­bij beleg­gers à la 2008 tegelijk het pand wensen te ver­lat­en” dan vormt een nieuwe paniek een dubbel per­fect instap­mo­ment om in aan­de­len van mijn­bouw­ers te gaan, zow­el goud als zil­ver alsmede in alle strate­gis­che grond­stof­fen inclusief land­bouw.

Hoogte goud­pri­js ad infinitum

Diverse par­ti­jen spreken intussen van toekom­stige goud­niveaus var­iërend van $5.000 (Stan­dard Char­tered) tot $12.000 per ounce (Sprott). In feite ligt er geen lim­i­et meer op goud noch zil­ver gezien de niet meer te rem­men koop­krach­ton­trafel­ing. Boven­di­en is er geen sprake meer van een sti­j­gende mon­di­ale pro­duc­tie. Er zijn maar weinig nieuwe grote pro­jecten die de komende 5 jaar tot ontwik­kel­ing komen. Daar­bij neemt het aan­bod in Afri­ka af en verd­wi­jnt de Chi­nese pro­duc­tie recht­streeks in de Chi­nese schuilkelders”. De vraag- en aan­bod­ver­houdin­gen zullen steeds verder uit elka­ar komen te liggen. Op zich is dit natu­urlijk gun­stig voor de bezit­ters van edel­metaal alsmede voor de mijn­bouw­ers met veel reserves alsook voor de juniors met sub­stan­tiële vond­stre­sul­tat­en. Doch de mon­e­taire fac­tor is ver­reweg de belan­grijk­ste.

Mark­t­dis­crepanties doen zich niet zo dik­wi­jls voor en wor­den door­gaans mid­dels arbi­trage meestal weer snel glad gestreken. Dus op zich ligt hier een serieuze over­weg­ing om in de aan­de­len­sec­tor (bij) te kopen.

Robert Bron­cel
Pub­li­cist US Markets 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.