...

Spelbreker Europa

6 mei 2013, 13:57 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Net nu de meeste indices hoge top­pen scheren zien we meer en meer rood op de tabellen met Europese cijfers. Wan­neer zien we ini­ti­atieven om hier­aan te verhelpen?


Lat­en we het recente resul­taat van enkele grote bedri­jven even bek­ijken. De Duitse groep Siemens, bij voor­beeld, kreeg op het einde van het eerste kwartaal van 2013 een tik van 7%. Dat was niet enkel op zichzelf erg, maar wat het nog erg­er maak­te, was dat het ging om het eerste negatieve resul­taat na 2 jaar en 9 maan­den van groei. De com­men­taar van de top van Siemens komt erop neer, dat ze de toekomst nog niet somber inzien, maar wel dat er uitdagin­gen wacht­en wat betre­ft omzet- en winstcijfers’.

De Franse groep Veo­lia Envi­ron­nement zag zijn omzet dalen met 3,9% en Schnei­der Elec­tric en Saint-Gob­ain liepen resp. 3,7 en 4,8% terug. Teke­nend voor de sit­u­atie in Europa is het resul­taat van Gen­er­al Elec­tric: ‑6% wereld­wi­jd, maar ‑17% in Europa.

Het lijkt erop, dat het Oude Con­ti­nent maar niet uit de recessie ger­aakt, wat in de overige wereld­de­len wel begint te lukken. Dat weegt op de onderne­min­gen, zek­er op de Europese die als belan­grijk­ste afzetge­bied net op Europa moeten kun­nen rekenen.

Nog een niet te ver­waar­lozen cijfer: het mon­di­ale bbp is in 2012 met 2,4% geste­gen, maar in Europa 0,5% gedaald. En voor 2013 zal het Europese bbp vol­gens Olli Rehn en zijn com­missiele­den nog­maals dalen, ongeveer 0,4%.

Het feit dat Duit­s­land, tot nog toe blijk­baar immuun tegen recessie, het nu ook moeil­ijk begint te kri­j­gen is een bijkomende reden voor ongerus­theid en onrust op de markten.

Wat we niet uit het oog mogen ver­liezen is dat na 5 jaar cri­sis de Europese onderne­min­gen in een lastig par­ket zijn beland. De busi­ness­plan­nen die ze hebben opge­maakt in pak­weg 2007 zijn alles­be­halve waar gemaakt en de resul­tat­en liggen nog ver bene­den break-even. En de inspan­nin­gen om het hoofd boven water te houden wor­den dan nog eens ged­wars­boomd door pri­jzenoor­logen in som­mige sectoren.

De sec­toren waar een pri­jzenslag wordt uit­ge­vocht­en zijn bij voor­beeld autoni­jver­heid, bouw en uitrust­ing (machines en gereedschappen).

Als hun omzetci­jfers niet ver­beteren, zullen de Europese bedri­jven ver­plicht zijn om hun kosten te ver­min­deren. Bij ban­den­fab­rikant Miche­lin weten ze dat ook. Na een opd­of­fer van 8% na het eerste kwartaal 2013 viel het woord her­struc­tur­eren’. Wat dat betekent weten we maar al te goed.

De slechter wor­dende economis­che sit­u­atie in Europa zal de multi­na­tion­als ertoe aans­poren om hun invester­ingspoli­tiek te herzien. Dat betekent voor Europa niet veel goeds, want we mogen niet over het hoofd zien, dat de toplui van multi­na­tion­als een hori­zon van 5 tot 10 jaar hebben. Als ze bin­nen deze peri­ode geen wezen­lijke ver­be­ter­ing van de economis­che sit­u­atie in het Oude Con­ti­nent zien, valt te vrezen dat ze in de ver­lei­d­ing gaan komen om zich terug te trekken uit Europa.

Lat­en we hopen dat onze Europese belei­ds­mak­ers de ernst van de toe­s­tand vol­doende inschat­ten en op korte ter­mi­jn met cre­atieve en afdoende maa­trege­len tevoorschi­jn zullen komen.

Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.