...

Top-10 grootste beursgangen aller tijden

10 oktober 2009, 16:51 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Bedrijven die publiek gaan hebben altijd tot de verbeelding gesproken. Hierbij een overzicht van de 10 belangrijkste operaties aller tijden op dit gebied.In deze tijden van crisis doet het woord ‘beursgang’ bij velen de wenkbrauwen fronsen of wordt er ietwat smalend gegrinnikt.
Zich spontaan een belangrijke introductie in de beurs voor de geest halen is meestal moeilijk, zoniet onmogelijk.


Ons geheugen (bestaande uit losse nota’s) informeerde ons nochtans dat nog niet zo heel lang geleden, nameijk in maart 2008, één van de grootste beursgangen ooit plaatsvond, namelijk deze van kredietkaartenspecialist Visa. Een kleine twee jaar eerder was er het Russische olieconcern Rosneft dat de weg naar de beurs gevonden had. En we vonden ook nog iets over de rumoerige privatisering van Electricité de France in 2005.

We gingen op zoek naar info over beursgangen en kwamen tot onderstaande tabel met de 10 grootste (of duurste zo u wil) tot dusver.
Zoals u ziet, staan er wegens een ex aequo 11 bedrijven in onze lijst.

tabel 10 grootste beursgangen

Op kop met bijna 15 miljard hedendaagse euro’s staat Industrial & Commercial Bank of China. Ze staat aan de leiding van het trio grootste Chinese banken (verder in dit artikel zullen we de nummers 2 en 3 leren kennen). Iets minder dan 3 jaar geleden verpulverde de beursgang van deze onderneming alles wat tot dusver op dit gebied gerealiseerd was.
Buiten het record van grootste beursgang kan de onderneming, opgericht in 1984, nog drie andere pluimen op haar hoed steken: grootste waarde aan deposito’s, grootste marktwaarde en grootste winstmarge. De zetel bevindt zich te Beijing, er werken wereldwijd 385.600 mensen voor de onderneming en de activa (2009) bedragen 11.000 miljard renminbi (yuan) ofwel 1.090 miljard euro.

Surfend op de vloedgolf van de mobiele telefonie bracht het Japanse telecomconcern NTT (Nippon Telegraph and Telephone) zijn divisie NTT Docomo naar de beurs. Dat gebeurde bijna 11 jaar geleden en het was een schot in de roos, want de destijds grootste beursgang aller tijden was een feit. Acht jaar bleef dit record onaangetast, totdat de hierboven aangehaalde Chinese bank met de eer ging lopen. NTT Docomo bestaat sinds 1991. De naam op zichzelf is bijzonder, want het is zowel een Japans woord ‘dokomo’, dat ‘overal’ betekent als een letterwoord, opgebouwd uit ‘domestic communications over the mobile network’.
De onderneming heeft haar hoofdzetel in Tokyo, stelt meer dan 21.800 mensen tewerk en realiseerde en heeft een marktwaarde van 66 miljard dollar.

Midden in de financiële crisis, in een periode waar zelfs denken aan een aandelenemissie absurd leek, waagde een financiële firma het de stap naar de beurs te zetten. En meteen plaatste kredietkaartenexpert Visa zich bij de top-3 en mag aan zijn palmares toevoegen dat het de grootste beursgang aller tijden in de VS realiseerde.
Dit alles tot nog toe, natuurlijk. Wat is het geheim van dit succes? Simpelweg omdat Visa zelf geen kredieten verleent en dat het, of openstaande bedragen nu gedekt zijn of niet, steeds verdient aan de transacties. De onderneming is gevestigd in San Francisco en heeft 5.765 mensen in dienst. De marktwaarde van Visa is 52,5 miljard dollar.

Toen bijna exact 10 jaar geleden, in oktober 1999, de Italiaanse stroomproducent Enel (Ente Nazionale per l’Energia Elettrica) de weg naar de beurs vond, waren de berichten over dit evenement doorspekt met superlatieven. Nooit hadden meer Italianen eenzelfde aandeel gekocht, nooit vond er een grotere privatisering plaats (waarbij niet gerept werd over het Japanse NTT Docomo een jaar eerder), nooit kwamen in Europa zoveel nieuwe aandelen tegelijkertijd in de markt enzovoort.
Het bedrijf, gevestigd in Rome, is opgericht in 1962 en het telt 76.000 medewerkers. In 2008 beliep de omzet 61,2 miljard euro.

For the time being was de stichting, gekoppeld aan de beursgang van Deutsche Telekom in 1996 een knaller. Vanaf de start geldt het aandeel van dit bedrijf als de typische belegging voor de brave huivader. Tot 1996 heette het bedrijf Deutsche Bundespost en was het in staatshanden. Tot op vandaag heeft de Duitse overheid nog een serieuze vinger in de Deutsche Telekompap, en dit via 15% aandelen rechtstreeks toebehorend aan de staat en 17% via de staatsbank KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau). De zetel is gevestigd in Bonn, er werken 235.000 mensen voor deze onderneming die in 2008 een omzet boekte van 61,7 miljard euro.

Nummer 6 is alweer een Chinese bank, de tweede grootste van dat land. Ongeveer 5 maanden voor Industrial & Commercial Bank of China verscheen Bank of China in de beurstabellen en hiermee was een bedrag van meer dan 11 miljard dollar gemoeid. Deze financiël instelling kan terugblikken op een lange geschiedenis, want ze werd opgericht in 1912, het jaar waarin het Keizerrijk China ophield te bestaan en vervangen werd door de Chinese Republiek.
Voor deze bank met zetel in Beijing werken meer dan 249.000 mensen en de activa belopen ca 7.000 miljard renminbi (yuan) ofwel 695 miljard euro.

De zevende plaats komt toe aan het tweede Amerikaanse bedrijf in onze tabel. Vlak na de technologiecrash van maart 2000 deed AT&T (toen AT&T Wireless) zijn intrede in het beurslandschap, waarbij 10,6 miljard dollar over de toonbank ging. De Texaanse telecomreus stelt bijna 289.000 mensen tewerk en heeft een bedrijfswaarde van 221 miljard dollar.

De oliegigant Rosneft, die we hoger aanhaalden, is een Russisch staatsbedrijf met hoofdzetel in Moskou en 106.000 medewerkers. Tussen 2007 en 2008 zag het bedrijf zijn verkoop ca 40% stijgen van 49 naar 69 miljard dollar. Bij de beursgang in 2006 kon de onderneming 10,4 miljard dollar uit de brand slepen.

Alweer bijna 12 jaar geleden slaagde het Australische Telstra erin, tien miljard dollar te verwerven via een introductie op de beurs. De headquarters van deze telecomreus bevinden zich in Melbourne. Er werken bijna 43.000 mensen voor Telstra en het bedrijf heeft 38 miljard AUD ofwel 23 miljard EUR activa.

Nu ariveren we op plaats 10, die gedeeld wordt door twee ondernemingen. De eerste is China Construction Bank.
Iets minder dan 4 jaar geleden, op 20 oktober 2005, stapte deze thans in Beijing gevestigde onderneming naar de beurs. Het is de derde grootste bank in de Chinese Volksrepubliek, opgericht in het jaar 1954 en van dat jaar tot 1996 opererend onder de naam People’s Construction Bank of China.
Er werken bijna 300.000 mensen en de activa belopen ca 8.700 miljard renminbi (yuan) ofwel ca 863 miljard euro.

Eveneens op plaats 10 en dus ex aequo met China Construction Bank treffen we Électricité de France (EDF) aan. In 2005 betekende de beursgang van een van de grootste elektriciteitsproducenten ter wereld de meest omvangrijke aandelenemissie in Europa. Tot op heden evenaart geen enkel Frans beursgenoteerd bedrijf dit record. Politiek was de privatisering geen eenvoudige klus, omdat EDF bekend stond als het voornaamste bastion van de syndicaten.
EDF is opgericht in 1946 in het kader van een nationalisatie van een aantal elektriciteitsproducenten, -transporteurs en –verdelers. De hoofdzetel is in Parijs, er werken 158.600 mensen voor EDF en in 2008 werd een omzet van 64,3 miljard euro gerealiseerd.

***

Tot daar de top-10 grootste beursgangen aller tijden, qua transactiewaarde wel te verstaan.
De vraag is nu: wie zal een plaats kunnen veroveren in dit koppeloton? We wachten af.

Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.