...

VS vandaag uitgeven morgen uitgespeeld?

29 december 2004, 11:04 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

De grote uit­gaven die de con­sument deed tij­dens de afgelopen peri­ode in de aan­loop tot de ker­stda­gen kun­nen wel eens een behoor­lijke druk uitoe­fe­nen op het verdere uit­gaven­pa­troon het komende jaar. De retail­ers vieren op dit moment wel het record aan­tal trans­ac­ties met cred­it cards, maar dit zegt meteen veel over hoe de con­sument zijn geld weer uit­geeft. Juist, door het mak­en van nog meer schulden …

Waarne­mers waren verdeeld over de vraag of er werke­lijk een reden tot bezorgdheid is. Visa, de num­mer 1 aan­bieder van betaalka­arten, zegt dat de uit­gaven met hun kaarten de laat­ste week een impuls liet zien van 32% hoger dan gemid­deld. Mas­ter­card zei dan weer dat het hoog­ste aan­tal trans­ac­ties ooit in hun geschiede­nis werd gere­aliseerd in de peri­ode novem­ber – december.
Wel heb ik grote twi­jfels over deze hoge cijfers van de afgelopen weken, dit zal vri­jwel zek­er prob­le­men oplev­eren voor de retail­ers de komende maan­den. Het prob­leem in de VS is dat ze al de groot­ste schulden­mak­ers zijn, en hier­mee bewi­jzen dat ze het hele­maal niets kan sche­len dat daar nog een pak schulden bijkomen. In onze taal noe­men we dit “het gat in de handen”.
Als voor­beeld nemen we hier­bij dat een gemid­deld huishouden in de VS op dit moment een schuld heeft uit­staan van 14.000 dol­lar op zijn cred­it cards. Deze cijfers komen van het “Cambridge Cred­it Coun­sel­ing Corp.” die als neu­trale par­tij die gegevens verza­meld. Deze instantie zegt er meteen bij dat de totale schuld op cred­it kaarten op dit ogen­blik de 750 mil­jard dol­lar al ruim voor­bij streeft.
De groei van het inkomen was niet meer dan nor­maal, maar er wordt dus nog op zeer grote schaal geleend. Het meest veron­trustende is, dat men min­der dan 1% van het totaal per­soon­lijk inkomen spaart. Ook zien we dat het her­fi­nancieren van hypotheken afneemt van­wege een sti­j­gende rentevoet, en con­sta­teer een stag­nerende banen­markt met enorme aan­tallen uit­gaven op kredi­et. Voor mij toont dit aan dat de beste­d­ingscapaciteit van de con­sument niet meer struc­tureel zal sti­j­gen, en dat de uit­gaven in de detail­han­del daar­door zullen afnemen. 
Met de cred­it­card zwaaien wordt erg makke­lijk gemaakt voor de con­sumenten. Maar als de schulden hier­door als­maar toen­e­men, werkt het helaas niet zo dat je dan de rekenin­gen maar onder het vlo­erkleed kunt veg­en. Wat de con­sument niet vol­doende schi­jnt te besef­fen, is dat zij ”nepgeld” best­e­den, dat toch even­goed terug­be­taald dient te worden.
Tegen­wo­ordig zijn er in de VS meer dan 30 miljoen huishoudens die meer uit­geven dan zij zich kun­nen per­mit­teren. Dat wordt gro­ten­deels veroorza­akt door het feit dat een kredi­et tegen­wo­ordig wel erg een­voudig wordt ver­strekt. Als door het hogere beste­d­ingsniveau met cred­it cards meer betal­ing­sprob­le­men ontstaan, voe­len de financier­ings­maatschap­pi­jen zich miss­chien ein­delijk geroepen om wat kri­tis­ch­er en voorzichtiger kredi­eten te verstrekken.
Er zijn echter ook anal­is­ten die bew­eren dat, alhoewel de schuld per huishouden is toegenomen, dit het beste­d­ingsniveau van de con­sument niet zal beperken, nog niet. Zij bew­eren dat het beste­d­ingsniveau voor­lop­ig nog op dit peil kan bli­jven, in elk geval nog tot voor­jaar 2005. Zij waarschuwen terughoudend te zijn bij het beo­orde­len van het effect van de hogere schulden op het beste­d­ingspeil. De toen­e­mende cred­it card betalin­gen kun­nen weliswaar veron­trustend zijn, maar dat wil nog niet zeggen wat de con­sument gaat doen. Zij bew­eren dat als we vol­gend jaar een beste­d­ings­dip zien, dit ook door andere oorza­k­en kan zijn ontstaan. Zo kan een krimpende lux­e­markt ook een prob­leem wor­den voor de detail­han­del. Er zouden aan­wi­jzin­gen zijn dat de markt voor luxe goed­eren krimpt, na een peri­ode van groei gedurende de afgelopen 1,5 jaar.

En ja, zo zien we weer dat alles posi­tief kan wor­den bekeken. Of dit zich ver­taalt in gerechtigheid betwi­jfel ik zek­er. Ik niet alleen trouwens, de dal­ende dol­lar bewi­jst maar al te goed dat men grote financiële stromen richt­ing de VS stopzet, sterk­er nog er komt een omge­keerde stroom op gang. Men wil blijk­baar de Amerikaan straf­fen voor zijn onver­schil­ligheid, om zijn leef­pa­troon …. Wordt ver­vol­gd â€¦

© Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.