...

Wennen aan de stijgingen?

4 mei 2009, 22:31 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Wat zijn beleg­gers toch vreemde kud­dedieren, en wat klinkt hun gejam­mer over alles wat mis gaat nu toch even als een stoorzen­der.
Want jawel, sinds de tweede week van maart zit­ten de beurzen plots in een sterk sti­j­gend patroon. Ik moet toegeven: een vreemd gevoel over­valt me hier­bij. Na de maan­den, zeg maar jaren van doem­denken en onheil­spro­fetie (en deze site heeft toch wel heel wat pijn­pun­ten op een heel vroeg sta­di­um onder de aan­dacht gebracht) en dal­ende koersen is het wen­nen aan deze plotse opstoot. 

Niet dat deze geheel onverwacht kwam: we zat­en al een tijd in een oververkochte sit­u­atie en de over­dri­jvin­gen leken een feit. Toch bli­jven we niet ges­paard van slecht nieuws: economis­che indi­ca­toren wijzen op een ver­trag­ing in achteruit­gang eerder dan in een omslag naar groei. Cit­i­group heeft opnieuw 10 mil­jard nodig. de Amerikaanse kran­ten kri­j­gen het water aan hun kin, de auto­sec­tor worstelt zich door de malaise met als voor­lop­ig dieptepunt Chrysler dat chap­ter 11 aan­vraagt. Ook werd nu offi­cieel beves­tigd: zow­el Europa als Ameri­ka bevin­den zich nu in een recessie, gezien het tweede opeen­vol­gende kwartaal met een negatieve groei van het BBP (GDP) werd afges­loten. Dit laat­ste was even­wel geen­szins een verrassing. 

Wat het posi­tieve nieuws betre­ft, ging het vooral over enkele beter dan verwachte bedri­jf­s­re­sul­tat­en. Het echte posi­tieve nieuws zat vol­gens mij sinds begin maart eerder tussen de regels ver­vat. Je had het besef dat het her­s­tel wellicht zal ingezet wor­den vanu­it de bank­sec­tor, hoe broos die nog is. Alleen al dit gegeven, of het nu juist is of niet, zette de meute ertoe aan te starten met bodemvis­sen. Mensen die zoals ik (met ING opties) voorzichtig wat long­posi­ties had­den opge­bouwd, kon­den mooie rit­jes uitri­j­den. Kijk maar naar de koers­be­weg­in­gen van ING, KBC, Dex­ia maar uit­er­aard ook veel bankaan­de­len wereld­wi­jd. Hal­lu­ci­nant hoe vlug ze ste­gen tov hun bodem. Het hal­lu­ci­nante gaat er natu­urlijk vlug van af als je even de his­torische koers­grafiek bij de hand neemt… 
Op macro-economisch gebied vond ik vooral de scherpe voor­raadaf­bouw een posi­tief gegeven: dit wil zeggen dat bij het min­ste economisch her­s­tel de indus­trie zal ver­plicht zijn tot actie over te gaan. Ik heb dan ook de indruk dat de ernst van de sit­u­atie zeer veel bedri­jven ertoe heeft aangezet tot vlugge actie over te gaan en orde op zak­en te stellen. Ook die bedri­jven die best nog gezond waren en die nu bij­zon­der goed gewapend zullen zijn om vrucht­en te plukken uit een economisch herstel. 
Van­daag kwa­men daar de beter dan verwachte cijfers over de Amerikaans koopop­ties op het vast­goed bij. Een posi­tief gegeven, uit­er­aard. Want net die huizen­markt ligt mee aan de oor­sprong van de gek­ende prob­le­men. Nu heb ik geleerd te wacht­en op beves­tig­ing van zulke gegevens en niet te vroeg vic­to­rie te kraaien. 

De beleg­gers kiezen er momenteel duidelijk voor het negatieve nieuws naast zich neer te leggen, of te con­clud­eren dat deze zwartk­ijk­er­ij” al lang in de koersen ver­vat zit. Ze stuwen de beurzen gevoelig hoger, ook van­daag weer. En op een dag als van­daag valt het me op dat zowat alles sti­jgt: aan­de­len bin­nen de meeste sec­toren, oblig­ati­etrack­ers gaan vlot hoger, olie en goud. De geld­mas­sa wordt dez­er dagen weer vliegensvlug ver­plaatst. De rente is laag, inflatie lijkt voor­lop­ig nog steeds ver­af, de mas­sa zoekt alter­natieven. 300 % op een maand, met een bankaan­deel, neen, niet met een optie, gewoon met het aan­deel zelf… En ter­wi­jl nu ook schoe­nen door de lucht vliegen om op algemene aan­deel­houd­er­sver­gaderin­gen het mis­noe­gen van de ver­loren mil­jar­den te sym­bol­is­eren, ver­di­enen snelle jon­gens in de finan­ciële cen­tra alweer miljarden. 

Het is een kwest­ie van hier vlug bij te zijn, denk ik dan. Ik ben dan ook tevre­den dat ik reeds enkele posi­ties innam, al zijn die niet alle­maal even suc­cesvol. Als dit echter de start is van een lange peri­ode, dan ziet het er erg goed uit. 
Miss­chien moeten we dus opnieuw wen­nen aan wat afgelopen maand is gebeurd. Toch zou ik me niet te vlug neste­len in deze nieuwe sit­u­atie. We kun­nen best wel te mak­en hebben met een W‑vormig her­s­tel”, en dan zijn de win­sten die nu gemaakt wor­den ook vlug weer teni­et gedaan. Het komt er vol­gens mij dan ook op aan om vlugge win­sten ook vlug veilig te stellen. 


Johan Lam­ote
voor US Mar­kets


de auteur heeft geen posi­ties in de bespro­ken aandelen 

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.