...

With a little help from my FriEnDs

15 december 2007, 11:33 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

…en heb je geen banksta­tus dan mag je gewoon fail­li­et gaan. Eigen schuld, dikke bult. Maar waarom kri­j­gen banken wel een ste­un­t­je in de rug?

In mijn vorige col­umn top­je van de noodle­berg’ gaf ik aan dat de red­ding van de aan­de­len­mark­ten zal komen vanu­it het Oost­en. De Chinezen en olies­jeiks zit­ten op gigan­tis­che bergen dol­lars en gaan die gebruiken om harde assets’ te kopen in het West­en. Twee weken gele­den kocht­en zij al voor vele mil­jar­den dol­lars o.a. belan­gen in Cit­i­group en Fortis.

Ik wees u er toen ook op dat er gerucht­en waren dat investeerders uit Azië een belang wilde kopen in UBS. Afgelopen week werd dit gerucht werke­lijkheid. Investeerders uit Sin­ga­pore en Oman stop­pen’ $12 mil­jard in UBS. Dat kwam goed uit want UBS moest ook nog even $10 mil­jard afschri­jven als gevolg van investerin­gen in Amerikaanse sub­prime hypotheken. 

Meer hulp’ uit het Oost­en afgelopen week was er voor Dow Chem­i­cal en HSBC. U ziet het, het rijt­je wordt steeds langer. De Chinezen en olies­jeiks kri­j­gen al een behoor­lijke vinger in de pap in de West­erse multi­na­tion­als. Verder kijken de Chinezen likke­baar­dend naar Rio Tin­to. Wordt vervolgd.….….……

De sub­prime cri­sis is nog niet geblust of andere negatieve verassin­gen’ doe­men op. Wereld­wi­jd neemt plot­sel­ing de inflatie sterk toe. PPI groot­ste sti­jging in 34 jaar,in Chi­na hoog­ste inflatie in 6 jaar, sti­jging inflatie in Europa. Wel een verass­ing wil ik het niet noe­men. U weet dat ik al geruime tijd uit ga van een hyper­in­flatie sce­nario georchestreerd door Ben Bernanke. De FED wil de schulden van Ameri­ka verkleinen en dat doen zij door onbeperkt dol­lars te print­en. Hier­door sti­jgt de inflatie en nemen de schulden af omdat geld min­der waard wordt. Bijkom­stig voordeel voor beleg­gers is dat de meeste beleggings’assets’ ook sti­j­gen zoals grond­stof­fen en aan­de­len. Nou ja, voordeel. Wat heb je aan een sti­jging van je beleg­gin­gen als je gecor­rigeerd voor inflatie je koop­kracht niet toe­neemt. Dow Jones 20.000 here we come!

De red­dings­ac­tie van de cen­trale banken van Europa, de Verenigde Stat­en, Groot-Brit­tan­nië, Cana­da en Zwit­ser­land is wel een heel selec­tieve red­dings­ac­tie. Alleen bedri­jven met een banksta­tus profiteren’van de gun­st van de cen­trale banken. Ben je een finan­ciële instelling en heb je geen banksta­tus dan mag je gewoon fail­li­et gaan. Eigen schuld, dikke bult. Maar waarom kri­j­gen banken wel een ste­un­t­je in de rug? Is er soms een relatie tussen de FED en de groot­ste Amerikaanse banken? Jazek­er, die is er. Deze com­mer­ciële banken zijn de groot­ste aan­deel­houd­ers van de FED. With a lit­tle help from my FED komt alles goed voor de Amerikaanse banken.



Deze week in Gan­nTrad­er Mar­ket Analy­sis een korte ter­mi­jn analyse van de Dow Jones met enige ver­rassende con­clusies. Verder een terug­b­lik op de lange ter­mi­jn visie van Gan­nTrad­er op het koersver­loop voor de AEX. Het uit­gestip­pelde analy­sepad wordt nog steeds per­fect door de AEX gevolgd.

Auteur: Jan van Gemeren
Van Gemeren is werkza­am bij Gan­nTrad­er, uit­gev­er van 2 weke­lijkse analy­ser­ap­porten: Gan­nTrad­er Mar­ket Analy­sis en Gan­nTrad­er Astro en de prak­tijkcur­sus Berek­end Beleggen’ Meer infor­matie op
www​.gan​ntrad​er​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.