...

OLIE de mop van het jaar

21 mei 2008, 11:46 | Guy Boscart | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Record na record, men schree­uw in de pers 150, 175, 200+ en weet ik veel ter­wi­jl het dan ook nog lijkt te gaan gebeuren … Kan de Olie nog hoger? Is die 150 USD mogelijk dit jaar nog? … Ik zeg, waarom niet, het is mogelijk maar net zo goed als er een zeer behoor­lijke dal­ing komt nog tot rond de 100 USD … En dan nog hoeft het niet voor­bij te zijn …

OLIE EXPLODEERD DOOR HET DAK !

Nog hogere pri­jzen, wie had vorig jaar rond deze tijd dur­ven te denken dat de Olie naar de 130 USD zou opklim­men? Vri­jwel nie­mand, ik had het er wel over, tot de 125 USD maar het Zwarte Gou d stoot door tot ver boven die 125 USD. Moeten we nu al meteen uit­gaan van die 150 USD? Het zou zo maar kun­nen hoor, op 1 mei keek ik naar de scher­men toen ik in New York was naar een pri­js van 109 USD herin­ner ik me nog goed, van­daag zijn we 20 dagen verder en staat de Oliepri­js op 130 USD. Dat is beste mensen in die 20 dagen 1 USD per dag erbij gemid­deld. Daar moeten we toch even van achter de oren krabben, ik in ieder geval wel…

Op de grafiek hieron­der heb ik sym­bol­isch maar een vraagteken gezet, want nog­maals het kan 15 tot 25 nu al omlaag maar er kan ook nog 20 tot 25 bij. Ik denk dat ik wel in kan schat­ten waarom die Olie nu plots zoveel omhoog knalt, de bewi­jzen zien we aan het ver­loop van de Trans­port Index. Grote bedri­jven blijken grote win­sten te mak­en door het duur­der wor­den van de Olie ter­wi­jl men daar eigen­lijk veel last van zou moeten hebben. Ook oude economie bedri­jven die veel energie ver­bruiken blijken eraan te ver­di­enen momenteel door het explosief sti­j­gen van de Oliepri­js. Hoe kan dat nu? Het zijn finan­ciële truck­jes, men Hedgd de Olie of andere gere­la­teerde pro­ducten via de NYMEX om zo de pri­jssti­jgin­gen op te van­gen, dat gaat om grote bedra­gen omdat het ook om grote hoeveel­he­den ver­bruik gaat. Een groot bedri­jf zou tussen de 1015% van zijn omzet nodig hebben om dat te betal­en, Trans­port gere­la­teerde bedri­jven kun­nen al boven de 20% uitkomen.

Nu, we weten dat ze dat via deze weg proberen te com­penseren, maar aan de andere kant berek­end men de kosten wel door naar de klant. Bij­na onvoorstel­baar dit alles maar het gebeurd gewoon. Door deze con­struc­ties mas­saal in te zetten ontstaat er onder­aan de markt een soort spec­u­latieve vraag naar Oliepro­ducten, in feite naar futures wel te ver­staan ofwel de derivat­en. Door deze gang van zak­en duwt deze spec­u­latieve vraag de pri­js enorm omhoog en hoe raar het ook klinkt, de grote spel­ers ver­di­enen door de hef­boomw­erk­ing vele miljoe­nen op hun uit­gezette con­tracten om een pri­jssti­jging te com­penseren. De Trans­port of oude economie, de grote jon­gens in deze sec­toren, prof­i­teert dus van 2 kan­ten aan het ver­loop van de Oliepri­js die als maar op aan het lopen is. Dat zou een reden kun­nen zijn waarom ook juist deze index (de Trans­port index) zo fors oploopt samen met de sti­jging van de Oliepri­js. Zie ook de analyse van deze Trans­port index via deze link .…

Voor ons als con­sument is het wel alle­maal zuur natu­urlijk want u kunt moeil­ijk Oliefu­tures gaan kopen om uw ver­bruik aan de pomp te com­penseren. En zo ziet u maar, de grote jon­gens hebben ons weer te pakken. Dat is de gang van zak­en tegen­wo­ordig, zo zit de grote mensen wereld momenteel in elka­ar. Het wordt er met de dag min­der leuk door.

Grafiek Oliepri­js per vat:

Inflatieci­jfers klop­pen niet

We kijken dan ook even naar de pri­js aan de pomp in de VS en de inflatie van vorige maand (april)

Een van de fac­toren om de markt lager te sturen is de grote sti­jging van de PPI n april, de kern-inlatie kwam uit op +0,4% wat 2 keer zoveel was als verwacht. En dan komt de mop van het jaar, de inflatie met energie en voed­sel kwam groei­de slechts met 0,2% in de maand april door gelijk­bli­jvende voed­sel­pri­jzen en (LET OP) lagere energie kosten. Men verwachtte het net ander­som, 0,2% kern en 0,4% totaal. 

Maar wat zien we op de grafiek in april? Men gaat uit van een seizoen bereken­ing en blijk­baar niet van de werke­lijke kosten, het­zelfde haalde men ook al uit bij de CPI cijfers vorige week. Werke­lijk en zodoende ook de ware inflatie moet veel hoger uitkomen over de maand april gezien er niets klopt van de stelling dat de energiepri­jzen lager waren. De energie was veel hoger in kosten over april zoals u duidelijk op de grafiek kunt zien als we naar de ben­zinepri­js kijken. (pri­jzen VS). Het bli­jven kun­ste­naars die Amerika­nen. Toch?…

Ben­zinepri­js lan­gere termijn:

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.