...

Brave New Digital World komt eraan

23 augustus 2010, 16:59 | US Markets Redactie | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Maar t zal toch nog even duren. Dit jaar 2010 zullen de wereld­wi­jd opges­la­gen data grot­er zijn dan 1 zettabyte (ZB) en de yot­tabyte (YB)niet meer ver­af. Boven­di­en is een harde super­schi­jf in de maak en duurt het niet meer zo heel lang tot­dat je een huishoudro­bot kunt kopen in je elek­tro­han­del. De heer­lijke nieuwe dig­i­tale wereld komt eraan…


Toen we in 1985 onze eerste aarze­lende schre­den zetten in de dig­i­tale wereld, had­den we een pc met amberkleurig scherm waarop de tek­sten en cijfers zwart aftek­enden. Er zat Word­per­fect op en Spread­sheet. Je moest het ene pro­gram­ma sluiten om met het andere te kun­nen werken. Er was geen muis en van inter­net was geen sprake. Lat­er bezorgde de lever­anci­er een muis samen met het won­der­lijke pro­gram­ma Nor­ton Com­man­der. Ein­delijk kon­den we van het ene naar het andere open pro­gram­ma switchen en nakijken hoe het met het gebruik van geheugen was gesteld. Dit geheugen bestond uit een harde schi­jf van zo maar even­t­jes 20 megabyte, kijk eens aan. Van­daag, 25 jaar lat­er, beschikt onze pc over de dig­i­tale toeters en bellen die voor iedere com­put­erge­bruik­er vanzelf­sprek­end zijn gewor­den en heeft hij een harde schi­jf van 500 giga­byte. Tegen­over onze machine uit 1985 is dat dus 25.000 keer meer opsla­gruimte op de harde schijf.

Intussen hebben pc’s in ded vorm van desk- en lap­tops de wereld veroverd en vond het Amerikaanse mark­ton­der­zoeks­bu­reau Inter­na­tion­al Data Cor­po­ra­tion (IDC) het nodig om eens te inven­taris­eren hoeveel data er wereld­wi­jd zijn opges­la­gen. IDC komt tot de con­clusie, dat in het jaar 2009 800.000 petabytes (PB) aan data over de ganse wereld wer­den opges­la­gen. Een PB is 1015 bytes ofwel 1 mil­jard megabyte (MB), zodat de opges­la­gen data voor 2009 overeenkomen met achthon­derd­duizend mil­jard MB.

Als u dit al een indruk­wekkend getal vin­dt, wel dan moet het beste nog komen. Want vol­gens IDC zullen er in het lopende jaar 2010 zo maar even­t­jes 1,2 zettabytes (ZB) wor­den opges­la­gen over de ganse wereld. Een ZB is 1 miljoen PB ofwel 1 miljoen mil­jard MB.

1 ZB stemt overeen met 250 miljoen dvd’s. Tegen­over 2009 beteke­nen die 1,2 ZB een toe­name met een fac­tor 1.500. Als het zo verder gaat, halen we in 2011 de kaap van 1,8 yot­tabytes (YB) ofwel 1.800 ZB. Enzovoort. Vol­gens IDC bereiken we in 2020 de 35 YB. En dan zo verder, zeker?

Dat is alle­maal heel mooi, maar zullen de pc’s al die extra opsla­gruimte kun­nen bli­jven bieden? Daar blijkt het dig­i­tale schoen­t­je te wringen.

De harde schi­jven zoals we deze van­daag ken­nen, komen langza­am maar zek­er in een gebied terecht, waar­bij de capaciteit niet meer op te dri­jven is. Dat heeft met vele fac­toren te mak­en, zoals de grootte van de mag­netis­che par­tikels, de afmetin­gen van de leeskop, de trillin­gen van de motor, de afkoel­ing enzovoort. Er wordt hard gezocht naar andere mate­ri­alen, maar veel con­creets heeft die zoek­tocht nog niet opgeleverd.

Nochtans hebben Japanse weten­schap­pers in de zomer van 2010 bek­endge­maakt, dicht te zijn bij een super­schi­jf’ met een qua­si oneindi­ge opsla­gruimte. Het zou gaan om een zg. fer­ro-elek­trische plaat waar­bij indi­vidu­ele kristallen door een mag­netisch arm­p­je in een stand aan’ of uit’ wor­den gezet. Het opslaan gebeurt dus op nanon­iveau en de opsla­gruimte is, the­o­retisch althans, gigan­tisch. Op die manier kan per vierkante cen­time­ter 0,6 miljoen megabyte wor­den opges­la­gen. Die ene vierkante cen­time­ter bevat 1.200 keer meer geheugen als onze huidi­ge pc en 30.000 keer meer dan onze pc van 1985. Als de Japanse onder­zoek­ers sla­gen, hebben we inder­daad een oneindig geheugen, zek­er voor de dagdagelijkse pc-gebruik­er. Maar of het zal lukken en wan­neer, daar hebben we het raden naar. Want de pro­to­types zijn nog ver van prak­tisch bruik­baar. Kwest­ie van geduld, zullen we maar zeggen.

Een andere beperk­ing bij com­put­ers is de klok­snel­heid. Ook hier bestaan harde fysis­che gren­zen, die met de huidi­ge tech­nolo­gie niet voor­bij te steken zijn. Deze gren­zen beteke­nen ook het einde voor de Wet van Moore. De Amerikaan Moore is geboren in roem­ruchte jaar 1929 en is de medeo­prichter van chip­mak­er Intel. Al in 1965 voor­spelde hij, dat het aan­tal tran­sis­tors per chip iedere 2 jaar zou ver­dubbe­len. Deze tran­sis­tors staan in lin­eair ver­band met de snel­heid waarmee een com­put­er werkt. Tot op heden heeft de 81-jarige heer Moore gelijk gekre­gen, maar nu moet hij toegeven, dat zijn wet sti­laan niet meer geldt.

De kern van dit prob­leem is, dat sili­ci­um als chip­ma­te­ri­aal aan zijn gren­zen is ger­aakt. Klein­er dan nu gaat niet meer, de tran­sis­tors hebben hun lim­i­et van verklein­ing bereikt. De enige mogelijkheid is een ver­vanger voor sili­ci­um, maar welk mate­ri­aal deze eer te beurt zal vallen, zal blijken uit suc­cesvol onder­zoek van een van de vol­gende Nobel­pri­jzen voor de fysica.

De infor­mat­i­cabedri­jven hebben deze bui natu­urlijk al een hele tijd zien hangen. Wan­neer we almaar kleinere chips en almaar grotere opslag­ca­paciteit beschouwen als ver­ti­cale evo­lu­tie, dan zoeken deze bedri­jven naar hor­i­zon­tale oplossin­gen om hun afzetge­bied te ver­groten. Dit betekent, dat ze de huidi­ge tech­nolo­gie willen uit­sprei­den over zoveel mogelijk toepassin­gen, als het aan hen lag, over de ganse samenleving.

Eén van de bedri­jven die druk bezig met hun hor­i­zon­tale evo­lu­tie is Big Blue IBM. Als grond­leg­ger van het begrip per­son­al com­put­er (pc) heeft IBM al in 2004 zijn pc-busi­ness verkocht aan het Chi­nese Leno­vo. Aan­vanke­lijk wer­den hier­bij veel wenkbrauwen gefron­st, maar nu is duidelijk welke richt­ing IBM inslaat. Na zich te hebben gericht op het lev­eren van infor­mat­i­ca­di­en­sten aan het bedri­jf­sleven, start IBM met het project Smarter Plan­et’. Dit komt neer op het intro­duc­eren van infor­mat­i­ca in alle geledin­gen van de samenleving.

Zo is het de bedoel­ing, dat het elek­triciteitsver­bruik van huishoudens con­tinu wordt gereg­istreerd en doorgegeven aan de dis­trib­u­teurs, die op hun beurt online werken met de pro­du­cen­ten. Deze laat­ste zullen dan hun pro­duc­tie alti­jd opti­maal kun­nen doen draaien, wat lei­dt tot per­fecte effi­ciën­tie. Een­zelfde principe geldt voor het waterverbruik.

Ook voor de regeling van het ver­keer heeft IBM fan­tastis­che plan­nen. Door elke wagen uit te rusten met een chip, die door een bat­ter­ij sen­soren gereg­istreerd wordt, is de ver­keers­den­siteit te allen tijde bek­end en kun­nen de ver­keer­slicht­en erop afgesteld wor­den. Als er ergens een opstop­ping of een omleg­ging is, kri­jgt de chauf­feur een sig­naal en zal zijn gps hem via een alter­natieve route begelei­den. Verder is het denkbaar, dat de voed­selvoor­raad bij u thuis wordt opgevol­gd en wan­neer nodig wordt aange­vuld via een automa­tis­che bestelling in een winkel in uw buurt. Er bestaan zelfs con­cepten van kleren met inge­bouwde chips, die u ver­wit­ti­gen wan­neer een beurt bij de stomer­ij nodig is. En zo kun­nen we nog een hele tijd door­gaan. Zo gek kan je t niet bedenken, of het kan dig­i­taal ges­tu­urd worden.

Als het aan spel­ers à la IBM lag, dan wordt gans onze samen­lev­ing totaal gedig­i­taliseerd. IBM heeft er zelfs een mark­t­prog­nose voor opge­maakt. Over een vijf­tal jaren, rond 2015 ziet men daar een jaaromzet van 15 mil­jard euro, gegenereerd door Smarter Planet’.

Nu zijn er wel niet te onder­schat­ten bocht­en waar we door moeten vooraleer we echt kun­nen spreken van een Brave New Dig­i­tal World. Enerz­i­jds zijn er de zo-even kort aangegeven tech­nol­o­gis­che beperkin­gen op het gebied van geheugenop­slag en rekensnelheid.

Anderz­i­jds, en dat is miss­chien wel het heikel­ste punt, is er de vraag of de con­sument wel gedi­end is om opgenomen te wor­den in een nauw computernetwerk.

Het is dan niet ondenkbaar, dat machines ons gehele lev­en sturen. Op een dag kri­jg je je koelka­st niet meer open omdat het sys­teem vin­dt dat je niet meer mag eten of drinken na een bepaald uur. Of je wagen start niet meer omdat in je buurt het toeges­tane quo­tum kooldiox­ide is over­schre­den. Of in je super­markt kan je geen choco­lade meer kopen, omdat het sys­teem oordeelt dat je er te veel van hebt gekocht en dus wat moet wachten.

En zo kun­nen we nog een hele tijd door­gaan. En wat te denken van een doem­sce­nario, waar­bij een ter­ror­is­tis­che organ­isatie de macht kri­jgt over ons netwerk?

Om een Brave New Dig­i­tal World te realis­eren is er nog veel werk aan de winkel. De tijd die nodig is om de zaak tech­nol­o­gisch rond te kri­j­gen, moet naar onze mening benut wor­den om organ­isatorisch het hele sys­teem op poten te zetten. Hier­bij moet de beslis­sende rol van de mens – essen­tieel ele­ment in het hele netwerk – nooit uit het oog ver­loren worden.

Hoe dan ook, de Brave New Dig­i­tal World komt eraan. Waarom we dat met zoveel zek­er­heid schri­jven? Omdat deze ontwik­kel­ing vol­gens ons het evi­dente ver­lengde is van de menselijke ontwik­kel­ing sinds de eerste mens een stuk been of hout omvor­mde tot een knots.

Wat sneller en effi­ciën­ter kan, wordt vanzelf­sprek­end gere­aliseerd. Miss­chien tijd om daaromtrent een Wet te formuleren.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Markets

______________________________________

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.