...

De 10 rijkste dames ter wereld, update 2010

11 juli 2010, 13:03 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Het merk­waardi­ge van deze update is, dat behalve de top‑3 geen enkele van deze steen­rijke ladies nog op haar plek van 2009 aan te tre­f­fen is. Verder hebben ze allen, met één uit­zon­der­ing, hun kap­i­taal ste­vig tot spec­tac­u­lair zien aangroeien.


Toen we u in sep­tem­ber 2009 De 10 rijk­ste dames ter wereld, anno 2009 voorstelden, had­den we niet kun­nen denken dat amper een half jaar lat­er het klasse­ment er behoor­lijk anders zou gaan uitzien. Nochtans bleek dat zo te zijn, toen we Forbes in dat ver­band consulteerden.

Daarom deze update.

alt

Zoals we in de inlei­d­ing al lieten weten, hebben de top‑3 (Christy en Alice Wal­ton en Lil­iane Bet­ten­court) hun posi­tie weten te behouden. Op plaat­sen 4,5 en 6 zien we Bir­git Raus­ing, Sav­it­ri Jin­dal en Abi­gail John­son prijken, die voor­di­en resp. op plaat­sen 5, 9 en 8 stonden.

Wie het klasse­ment moest ver­lat­en is enige Ned­er­landse in het pelo­ton, nl. Char­lene Heineken, nu mevrouw de Car­val­ho. Haar 5 à 6 mil­jard dol­lar vol­staan niet voor een plaats in de top-10.

alt

Op kop van het dol­larpelo­ton staat nog alti­jd Christy Wal­ton, waar we volldighei­d­shalve ‘+ fam­i­lie’ aan toevoe­gen, want ze wil wel haar naas­ten ver­wen­nen met de nodi­ge green­backs. Haar winkelketen Wal­mart realiseert een jaaromzet van 405 mil­jard USD (320 mil­jard EUR) en stelt 2 miljoen mensen tew­erk in 8.400 winkels. En er is ook nog Sam’s Club, een keten van meer dan 600 winkels die werken op lid­maatschap­ba­sis en die in 2009 een omzet realiseerde van 1,6 mil­jard USD (1,27 mil­jard EUR). Deze bei­de ketens prof­i­teer­den eigen­lijk van de cri­sis omdat het cliën­teel vluchtte richt­ing dis­counts. Toch zagen Wal­mart en Sam’s Club in 2009 hun zak­en­ci­jfer met ca 1,5% dalen, maar het aan­deel Wal­mart won toch nog 7%, zodat Christy 500 miljoen dol­lar ofwel 13% meer dan in 2009 in haar zwarte kous kon stoppen.

alt
Wie ook goed boerde dankz­ij Wal­mart en Sam’s Club was Christy’s zus Alice, num­mer 2 in onze lijst. Ze werd 1,1 mil­jard dol­lar (6%) rijk­er, maar bleef toch nog 1,9 mil­jard dol­lar achter zus Christy. Niet dat ze daar wakker van ligt, natu­urlijk. Ze ligt eerder wakker van het beri­j­den en kweken van paar­den en woont wellicht daarom in de staat Arkansas, die ze af en toe ver­went met schenkin­gen zoals een com­plete luchthaven in 1990 en een muse­um voor Amerikaanse kunst.

Een bij­zon­der geval tre­f­fen we aan op plaats 3. Inder­daad, L’Oréal-erfgename Lil­iane Bet­ten­court ligt nog alti­jd onder vuur. Geen finan­cieel vuur, want ze werd in
6 maan­den tijd zo maar even­t­jes 5 mil­jard dol­lar of 33% rijk­er. Haar dochter Françoise is de grote stoorzen­der in het lev­en van haar 86-jarige maman. Françoise vin­dt dat mama te kwistig de euro’s rond­strooit en wil niet liev­er wil dan haar moed­er onder curatele wordt geplaatst.

Wat dochter­lief vooral erg­ert is de relatie van haar moed­er (al geruime tijd weduwe) met de 61-jarige fotograaf, schilder en schri­jver François-Marie Ban­ier die van haar cadeaus in cash en natu­ra kreeg ter waarde van 1,4 mil­jard dol­lar (1,11 mil­jard euro). Wij vra­gen ons af waarover dochter­lief zich druk maakt in het licht van mama’s kap­i­taal, dat almaar aandikt. Maar toch is er geen enkel per­soon­lijk con­tact meer tussen het tweetal.

Van Frankrijk naar Zwit­ser­land is maar één grens over. Daar woont in de bergen Bir­git Raus­ing, weduwe van Gad Raus­ing, zoon van de stichter van het ver­pakkingsim­peri­um Tetra Laval, dat nu een omzet van meer dan 12 mil­jard euro draait. Ze heeft geen inter­esse in een actieve rol in Tetra Laval, blijk­baar is ze tevre­den met haar 13 mil­jard dol­lar, alweer 18% meer dan in sep­tem­ber 2009. Het bestu­ur­swerk laat ze over aan haar dochter Kirsten en haar zonen Jorn en Finn.

alt

Van 9 naar 5 steeg de Indi­ase Sav­it­ri Jin­dal. Sinds 2005, het jaar dat ze haar man Om Prakash Jin­dal ver­loor in een helikopteron­geluk. Net als Bir­git Raus­ing houdt ze zich niet actief bezig met het dagelijks bestu­ur van haar O.P. Jin­dal Group, een staal- en energiecon­glom­er­aat. Dat werk laat ze over aan haar vier zonen Prithvi­raj, Saj­jan, Ratan en Naveen. De groep deed in 2009 zeer goede zak­en en zo zag Sav­it­ri haar kap­i­taal meer dan ver­dubbe­len. Je moet het maar doen in crisistijd.

Van 8 naar 6 klom Abi­gail John­son, die samen met haar vad­er Ned John­son aan het hoofd staat van Fideli­ty Invest­ments, de groot­ste fond­sen­be­heerder van de VS. Over de manier waarop de acti­va van de fir­ma verdeeld zijn hangt een waas van mys­terie. Abi­gail zou 24% bezit­ten, de overige fam­i­liele­den 49%, maar wie de overige 27% bez­it is een raad­sel. In alle geval heeft ze geen reden tot kla­gen, want haar spaar­varken werd 35% voller.

Wie wat pluimen liet, is Susanne Klat­ten, die van posi­tie 4 naar 7 terugviel. Van wijlen haar vad­er Her­bert Quandt erfde ze een behoor­lijke inbreng in het BMW-con­cern. Daaren­boven bez­it ze 95% van de aan­de­len van het chemie- en farmabedri­jf Altana, waar­van ze de pres­i­dente is. Ook schuwt ze de alter­natieve indus­trie niet, want ze heeft 22% van de aan­de­len van resp. wind­tur­bine­fab­rikant Nordex en kool­stofvezel- en grafi­et­pro­du­cent SGL. En of dat nog niet genoeg is, is ze voor 29% eige­naar van Geo­hu­mus, pro­du­cent van spe­ciale water­vasthoudende gran­u­lat­en voor de land­bouw. Susanne zag haar kap­i­taal 4% zakken tot 11,5 mil­jard dol­lar. Vol­gende keer wellicht beter. 

alt

Vanu­it het niet ver­schi­jnt op plaats 8 de Chileense Iris Font­bona. Hoe oud ze is, kon­den we nog niet te weten komen. Wel dat ze sinds 2005 de weduwe is van de mil­jar­dair Andron­i­co Luk­sic. Zij en haar fam­i­lie con­trol­eren Antofa­gas­ta, één van s werelds groot­ste kop­er­pro­du­cen­ten, waar­van in 2009 de aan­de­len een sprong van 80% maak­ten. Daaren­boven heeft ze een finan­ciële vinger in de pap van de Kroat­is­che hotelketen Pla­va Lagu­na en Quinen­co, een Chileense fab­rikant van softdrinks. 

Een behoor­lijke duik van 6 naar 9 maak­te Jacque­line Mars, waar­van de naam onlos­make­lijk ver­bon­den is met de door diëtis­ten zo ver­guis­de marsrepen. Dat haar kap­i­taal met 16% aan­groei­de bewi­jst dat de con­sumenten nog alti­jd trek hebben in zoetighe­den, niet allen marsrepen, maar ook Snick­ers en M&M.

Uitein­delijk zijn we aan­be­land bij de oud­ste dame van onze reeks, Anne Cox Cham­bers, die van num­mer 7 naar 10 tuimelde. Dit ondanks het feit, dat haar bankreken­ing met 1 mil­jard dol­lar ofwel 11% aandik­te. Met haar 90 jaar houdt ze zich niet meer bezig met de dagdagelijkse beslom­merin­gen van haar bedri­jf Cox Enter­pris­es. Dit bedri­jf is, op zijn zwak­ts gezegd, nogal veelz­i­jdig: kabels voor tele­com, kran­ten, radio- en tv-sta­tions en han­del in tweede­handswa­gens. Cox Enter­pris­es draait een jaaromzet van 15 mil­jard dol­lar (12 mil­jard euro).


***


Samengevat mogen we stellen, dat de cri­sis geen vat heeft gehad op deze steen­rijke dames. Gemid­deld zijn ze er zelfs in ges­laagd, op 6 maan­den tijd zo maar even­t­jes 30% rijk­er te worden.

Blijk­baar geldt ook voor hen de regel van Markown­ikow, nl. de natu­ur­wet dat wie rijk is, gemakke­lijk rijk­er zal wor­den


Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.