...

Drankjes om (heel) zuinig van te nippen

21 januari 2012, 00:57 | US Markets Redactie | leestijd: 11 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Bier dat een maand­loon kost per liter, rum waar­van een fles zoveel kost als een behoor­lijke wagen – en het kan nog gekker…


Jan­u­ari 2012 schi­et op, de feestda­gen liggen al mijlen­ver achter ons en de goede voorne­mens wor­den alweer opge­bor­gen tot vol­gend jaar.

De ontel­bare nu lege flessen hebben hun weg al gevon­den naar de recy­clage en daarom vin­den we het nu het geschik­te moment om even stil te bli­jven staan bij drankjes van aller­lei onwaarschi­jn­lijk dure pluimage.

En wie bij dure drankjes’ denkt aan exclusieve whisky’s bij voor­beeld zal tot haar of zijn ver­baz­ing merken, dat ook voor ander, zelfs niet-alco­holisch nat diep, heel diep in de porte­mon­nee kan wor­den getast. Een overzicht. 

Hier gaan we dan (met dank aan tip​toptens​.com voor de illustraties).


Kona Nigari Water

alt

Boven­staande flesjes bevat­ten geen lotion en ook geen motoroliead­di­tief, maar wel gewoon water. Nu, zo gewoon is dat dan weer niet als je bedenkt dat één flesje van 2 flu­id ounce of 59,2 ml toch 26 euro kost, wat neerkomt op pak­weg 440 euro per liter.

Dit water wor­den bij­zon­dere eigen­schapen toegedicht. Het zou helpen om gewicht te ver­liezen, de ver­t­er­ing te ver­beteren en je huid mooier te mak­en.
Het is te vin­den aan de kust van Hawaï, van­daar de naam Kona Nigari. Wie vin­dt dat die naam Japans klinkt heeft het hele­maal bij het rechte eind, want het is een Japanse fir­ma die het won­der­wa­ter gaat oppom­pen of, veel eerbiedi­ger, opschep­pen ergens aan de Hawaïaanse kust. Dan wordt het omzichtig ontzilt en dan gebot­teld. Als er zo goed als niet meer inz­it, hebben we Kona Nigari water.

Het is niet de bedoel­ing dat je zulk een flesje van 26 euro ineens achterover slaat. Je moet het aan­len­gen met een­zelfde hoeveel­heid gewoon min­er­aal­wa­ter, waar­door de pri­js per liter gehalveerd wordt, de 2,2 euro­cent van het min­er­aal­wa­ter terz­i­jde gelaten.

Of hoe je zee­wa­ter kunt omtov­eren tot een lux­e­prod­uct, gewoon door het zout eruit te halen. En wat aan mar­ket­ing te doen. Leve het place­bo-effect, toch?

Tieguanyin Oolong Tea

alt

De duurste thee ter wereld komt van Chi­na, een land met een lange tra­di­tie op dit gebied, net als Japan trouwens. De weg van plant naar gebruik­sklare theevezelt­jes is lang en com­plex. De blaad­jes wor­den onder streng gecon­troleerde omstandighe­den zonge­droogd en dan gefer­menteerd. Het is tij­dens dit laat­ste pro­ces, dat de aroma’s zich ontwikke­len die deze (en eigen­lijk elke) thee uniek mak­en. In het geval van Tieguanyin Oolong Tea is dat blijk­baar bij­zon­der uniek, want voor één kilo­gram moet je ca 1.860 euro op de toon­bank leggen. Als je voor één kop thee 2 gram Oolong nodig hebt, dan kost dat kop­je iets meer dan 3,7 euro.

Voor wie wil weten wat achter de naam van deze thee schuil­gaat: oolong betekent zwarte draak’ en Tieguanyin is godin van de genade’. Vreemde com­bi­natie als je het ons vraagt.

En waarom niet Kona Nigari water gebruiken om Oolong thee te zetten?

Tutankhamun Ale

alt

We ver­lat­en nu de niet-alco­holis­che wereld en storten ons in deze van het bier. In Fris pin­t­je van 270 euro van 12 augus­tus 2009 had­den we het o.m. over boven­ver­melde Tutankhamun Ale. Uit de niet zo voor de hand liggende samen­werk­ing tussen enerz­i­jds het team van arche­olo­gen en Egyp­tolo­gen van de uni­ver­siteit van Cam­bridge en anderz­i­jds de Scot­tish and New­cas­tle Brew­eries’ kon naar een antiek Egyp­tisch recept dit goud­kleurige ger­sten­nat gebrouwen worden.

De eerste fles ervan ging naar een verza­me­laar, die er ca 5.965 euro voor neertelde. Geef toe, aan zulke pri­js geef je geen rond­je voor de zaak. Veel meer dan nu en dan het flesje boven­halen en lat­en bewonderen/​benijden door je omgev­ing zal wel niet gebeuren met deze eersteling.

Gelukkig vol­gde na dit eerste flesje een serie van 1.000 stuks en die kost­ten maar 50 euro per flesje van 25 cen­tiliter ofwel 200 euro per liter. Maar 1.000 is niet zulk een grote reeks en daar­door komt het, dat liefheb­bers er al gauw 500 euro voor over om flesje Tutankhamun Ale te kun­nen bemachtigen.

Vieille Bön Secours

alt

Wie aan bier denkt, denkt aan Bel­gië en vice ver­sa. Niet alleen wordt in het West-Vlaamse West­vleteren het vol­gens een onafhanke­lijke jury beste bier te wereld gebrouwen, ook het duurste bier ter wereld kent zijn oor­sprong in België.

De brouw­er­ij Cauli­er uit het Hene­gouwse stad­je Péruwelz heeft in haar Bön Sec­ours-gam­ma de Vieille Bön Sec­ours, een blond bier van hoge gist­ing en een alco­holper­cent­age van 8%. En een flesje van 33 cen­tiliter kost 582 euro. Hier­mee wordt de Carls­berg Vin­tage N° 2 (zie de link onder Tutankhamun Ale)
met verve ont­troond als duurste bier.

Vreemd genoeg is Vieille Bön Sec­ours ner­gens meer te verkri­j­gen. Althans offi­cieel, want het zou op de lijst staan van een Bel­gisch restau­rant, geves­tigd in Lon­den.
Of de smaak de pri­js recht­vaardigt kun­nen we niet beo­orde­len, want we komen ook niet elke week in Lon­den om er sys­tem­a­tisch alle restau­rants te gaan uitkammen. 

Samuel Adams Utopias Beer

alt

Ook dit bier werd ver­meld in het artikel waar­voor je een link vin­dt onder het stuk­je hier­boven over Tutankhamun Ale. Met een pri­js van 78 euro per fles valt dit drankje eigen­lijk in het niet tegen het Bel­gis­che prod­uct, ware er niet het indruk­wekkende alco­hol­ge­halte van 27%.


Macallan Fine & Rare Vin­tage 1926 Whisky

alt

In Een bor­rel van 2.400 euro van 31 juli 2007 was hogerver­melde whisky num­mer 1 van top-10 duurste whisky’s ter wereld en hij heeft deze posi­tie nog alti­jd niet pri­js­gegeven. De pri­js per fles is nog alti­jd 38.000 dol­lar, maar gezien de afzwakkende euroko­ers moet je er nu ca 29.485 euro voor neertellen.

In boven­ver­meld artikel lieten we weten, dat het hier om een hypo­thetisch geval ging omdat deze whisky uitverkocht was. Goed nieuws voor de liefheb­bers, want de whisky is onlangs toch nog opge­do­ken in een kuuro­ord-annex-casi­no aan de Atlantis­che kust van de VS, waar je voor een beschei­den 2.560 euro een glaas­je ervan kan nut­ti­gen.

Verder blijkt een Zuid-Kore­aanse zak­en­man ergens op een veil­ing een fles ervan te hebben gekocht aan ca 58.200 euro. En nu maar hopen dat hij de fles niet in zijn hand­ba­gage had zit­ten, want dan werd ze gecon­fisqueerd in het kad­er van het ver­bod op vloeistof­fen aan boord.

En de klap op de vuurpi­jl: in 2010 kocht een onbek­ende een fles van deze exclusieve whisky, ver­vat in een Lalique Cire Per­due kristallen schenkkan voor het toch wel hal­lu­ci­nante bedrag van 357.000 euro.

Wray & Nephew White Over­proof Rum

alt

Wie dacht dat whisky per se duur­der is dan rum moet drin­gend haar/​zijn mening herzien. Want een fles Wray & Nephew White Over­proof Rum koop je voor een impres­sio­n­ante 41.120 euro. En deze rum is niet eens zo oud als de ver­melde whisky van Macallan, die sinds 1926 wacht om gedronken te wor­den. Neen, de rum van Wray & Nephew zit slechts sinds 1940 op de fles. Een jonkie dus tegen­over de Macallan.

De fab­rikan­ten van deze rum waren zoals de naam aangeeft twee neven, die in 1825 in Jamaica (dit land is voor rum het­geen Schot­land is voor whisky) een tav­erne open­den. Lat­er besloten zij en daar­na hun opvol­gers om zelf de pop­u­lairste Caraïbis­che drank te gaan pro­duc­eren en van het een komt het ander en nu behoort de fir­ma Wray & Nephew tot de wereld­top op rumgebied.

Van hun aller­du­urste zouden nog vier flessen bestaan. Als één ervan in jouw kelder ligt, laat ze daar dan liggen want er is zek­er nog wat ruimte opwaarts voor de pri­js.
Hopelijk heb je er intussen geen Cuba libre mee gemixt.

Diva Vod­ka

alt

Na whisky en rum is het onver­mi­jdelijk om ook iets te zeggen over Rus­lands bek­end­ste prod­uct, met name vod­ka. In het land van de bal­alai­ka is vod­ka spot­goed­koop, net als trouwens in de ganse voor­ma­lige Sov­je­tu­nie plus vazalstaten.

Maar er is ook de exu­ber­ant dure Diva Vod­ka die kan kopen voor niet min­der dan (even niet mer ogen knip­peren) 1 miljoen dol­lar (776.000 euro). Al even ongelooflijk als de pri­js is de plaats waar deze nec­tar wordt gepro­duceerd: niet in Rus­land, maar wel in… Schot­land door Black­wood Dis­tillers, die hun naam alle eer aan­doen door de whisky driemaal te des­tilleren en te fil­tr­eren over actieve kool­stof. Dan wordt de vod­ka gebot­teld in spe­ciale flessen met in het cen­trum een kolom edel­ste­nen. Bij het bot­te­len vloeit de vod­ka langs deze edel­ste­nen, of dat iets doet aan de smaak dur­ven we te betwi­jfe­len.

Maar het is wel imposant om te kijken naar jouw fles vod­ka met in het mid­den een kolom­met­je dia­man­ten, smarag­den, robi­j­nen en meer van die dure steentjes.

Dia­monds-are-For­ev­er Cocktail

alt


In april 2008 had­den we het over een Drankje van 44.000 euro – prosit!. In de Lon­dense Movi­da bar kon je voor 44.000 euro een cock­tail kopen, gemaakt uit heel dure ingrediën­ten. Nochtans zouden deze ingrediën­ten op zichzelf de pri­js niet recht­vaardi­gen moest er geen flaw­less’ dia­mant op de bodem van je glas liggen te wacht­en tot het moment dat je hem niet zou inslikken. 

Dat heeft het hotel Ritz-Carl­ton te Tokyo op het idee gebracht om ook een juweel te incor­por­eren in een cock­tail. Hier­mee deden ze net het­zelfde als het New Yorkse Algo­nquin Hotel waarover we het in decem­ber 2004 al had­den in Doe mij maar een Mar­ti­ni — als jij betaalt.
Toen kostte een Mar­ti­ni cock­tail met erin een dia­mant 10.000 dol­lar. Nu betaal je in Ritz-Carl­ton te Tokyo 18.000 dol­lar (ca 14.000 euro) voor een vergelijk­baar aper­i­tief­je. Sinds maart 2010 heeft de bar­man al twee keer met knikkende knieën een Dia­monds-are-For­ev­er Cock­tail kun­nen serveren.

Blue Agave Tequila

alt

Wie dacht het te hebben gehad met waanzin­nig dure drankjes ver­gist zich. Het straf­ste moet nog komen.

De Mex­i­caanse fir­ma Hacien­da La Capil­la is fab­rikant van een reeks dure tequila’s onder de merk­naam Ley.925. Deze drank wordt gemaakt uit het sap van bepaalde var­iëteit­en agave­planten. Eén soort, de zg. blauwe agave geeft drank van buitenge­wone kwaliteit. Zo buitenge­woon, dat een gewone glazen fles er te min voor is, blijk­baar.

En dus kan je tequi­la gemaakt van blauwe agave kopen in een fles uit massief plati­na met ingelegde dia­man­ten. Ten­min­ste als je even van je kredi­etkaart 1,5 miljoen dol­lar laat afhalen. U leest het goed: omgerek­end is dat dan 1,164 miljoen euro per fles.

Hoe lekker die tequi­la dan wel smaakt kon­den we niet achter­halen. Even­min de beves­tig­ing dat er gekken zijn die dergelijk kap­i­taal spenderen voor een fles gegist en gedes­tilleerd agavesap. Trouwens, wat er in de fles zit zal nauwelijks invloed hebben op de pri­js. Behalve als je er Diva Vod­ka in zou doen, natu­urlijk.

Hier­mee komen we aan het einde van onze round-up van krankzin­nig dure dranken. Tijd voor een pil­sje, miss­chien?

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.