...

Zijn er nog veilige banken? Een update

19 juli 2012, 15:28 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Het lijst­je van de 10 meest solide, lees veilig­ste, banken heeft sinds 2008 een vier­tal top­pers ver­loren en de nieuwkomers hebben gezorgd voor een grondi­ge her­schikking. Tijd dus voor een update.


Het bli­jft rom­me­len in de bankw­ereld. We denken hier niet alleen aan JPMor­gan Chase dat in de schan­daals­feer is beland. Ook de wereld­wi­jde malaise in de banken­wereld, hand in hand met de ontsporende over­hei­dss­chulden, vooral in Zuid-Europa is veron­trustend en zou de indruk kun­nen wekken, dat er geen solide banken meer zijn.

Maar uit een eval­u­atie van het mag­a­zine Glob­al Finance blijkt, dat er nog vele banken zijn, die hun cliën­teel het meeste zek­er­heid kun­nen bieden. Het mag­a­zine deed een analyse van 500 banken en des­tilleerde hieruit de 50 meest betrouw­bare vol­gens een reeks cri­te­ria en ook gebaseerd op het oordeel van rat­ing firma’s, met name Fitch, Moody’s en Stan­dard & Poor’s.

Wij verza­melden de top-10 in onver­staande tabel.

alt

De kop­posi­tie komt toe aan de Duitse KfW Banken­gruppe, in 1948 opgericht als Kred­i­tanstalt für Wieder­auf­bau in het kad­er van het Mar­shall Plan. Het is een over­hei­ds­bank en is o.a. actief in het financieren van kleine en mid­del­grote onderne­min­gen. KfW telt meer dan 4.000 medewerkers.

Van goud naar zil­ver de Caisse des Dépôts et Consigna­tions. Deze bij­na twee eeuwen oude Franse depos­i­to- en consignatiekas func­tion­eert onder staat­stoezicht en werd een jaar na Water­loo opgericht (en we citeren) om na de wanorde van het Eerste Keiz­er­rijk het vertrouwen te her­stellen’. Anders gezegd: na het rom­melt­je dat Napoleon achter­li­et was het nodig de spaarders terug aan te trekken. Deze over­hei­dsin­stelling stelt ca 69.000 mensen tewerk.

Van 2 naar 3 zak­te de Bank Ned­er­landse Gemeen­ten. Ze is bij­na één eeuw gele­den opgericht en is qua omzet de vierde bank van Ned­er­land. Zoals de naam het laat ver­moe­den, is ze gespe­cialiseerd op het vlak van gemeen­te­fi­nan­ciën. Het per­son­eels­be­stand is met nog geen 350 een­heden eerder bescheiden.

Op de 4de plaats ont­moeten de eerste nieuwkomer in ons overzicht, nl. de Zürcher Kan­ton­al­bank. Ze opereert al sinds 1870 en is de vierde groot­ste Zwit­serse bank. De aan­de­len zijn voor 100% in han­den van het kan­ton Zürich. Tot haar cliën­teel behoren even goed privéper­so­n­en als onderne­min­gen, waar­voor ze investerin­gen begelei­dt. Er werken ca 4.825 mensen.

Van 3 naar 5 zakt de Duitse Land­wirtschaftliche Renten­bank. Oor­spronke­lijk ging het om de Deutsche Renten­bank die in 1923 werd opgericht om de toen­ma­lige hyper­in­flatie te lijf te gaan. In 1949 veran­derde de naam in Land­wirtschaftliche Renten­bank en was de focus het her­fi­nancieren van de land­bouwbedri­jven, die veel had­den gele­den onder de Tweede Werel­door­log. Deze bank ver­leent recht­streeks kredi­eten voor het ontwikke­len van land­bouwac­tiviteit­en maar ste­unt tevens andere banken, actief op dit gebied.

Eve­neens met twee plaat­sen, van 4 naar 6, daalt de Ned­er­landse Rabobank, die ontstaan is uit een Duitse boeren­leen­bank in de trant van boven­ver­melde Land­wirtschaftliche Renten­bank. In 1864 kwam een zekere Friedrich Raif­feisen op het idee, iets con­creet te doen aan de armoede die heer­ste op het plat­te­land. In 1898 werd in Ned­er­land de Coöper­atieve Cen­trale Boeren­leen­bank op gericht, waaruit lat­er Rabobank zou ontstaan, die van­daag in 43 lan­den meer dan 60.000 medew­erk­ers telt en actief is in alle klassieke bank­op­er­aties eve­nals in ver­mo­gens­be­heer, leas­ing en het financieren van vastgoed.

Van 5 naar 7 zakt de relatief jonge L‑Bank, waar­van u de (lange) com­plete naam vin­dt onder­aan de tabel. Ze heeft als hoofd­doel het ver­strekken van lenin­gen aan kleine en mid­del­grote onderne­min­gen, voor de won­ing­bouw, stu­den­ten­beurzen e.d. Deze bank telt ca 1.100 medewerkers.

Ex aequo met de L‑Bank vin­den we op plaats 7 de tweede nieuwkomer, de Ned­er­landse Water­schaps­bank (NWB). Ze bestaat bij­na 60 jaar en heeft als hoofd­doel finan­ciële dien­stver­len­ing aan de over­heid. Op deze manier is de bank betrokken in het financieren van Ned­er­landse gemeentes, provin­cies en water­schap­pen, die als over­hei­d­sor­gaan ver­ant­wo­ordelijk zijn voor de waterhuishouding. 

Num­mer 8 is alweer een instelling met een respectabele oud­er­dom, nl. de 156 – jarige Lux­em­burgse Banque et Caisse d’Épargne de l’État (BCEE of S‑Bank). De Lux­em­burgse over­heid is voor 100% eige­naar en aan de oor­spronke­lijke func­tie als spaarkas zijn thans alle andere ban­caire activiteit­en toegevoegd aan het dien­sten­pakket. Er werken ongeveer 1.800 mensen.

Door te sti­j­gen van 10 naar 9 is de NRW Bank de enige klim­mer in de top-10. NRW staat voor Nor­drhein-West­falen wat betekent, dat deze bank zich aan­vanke­lijk con­cen­treerde op deze Duitse deel­staat. Ze ver­leent klassieke kredi­eten aan onderne­mers, maar houdt zich ook bezig met het ontwikke­len en ste­unen van ini­ti­atieven m.b.t. woon- en leefomgev­ing, milieu en kli­maat, onder­wi­js en cul­tu­ur en zo meer. Ze heeft een neu­trale posi­tie en is dus niet con­cur­ren­tieel met andere banken of andere finan­ciële instellin­gen. Er zijn 1.255 medewerkers.

En op plaats 10 sluit een reus de rij: de Spaanse Ban­co San­tander, voluit Ban­co San­tander Cen­tral His­pano (BCH), in 1999 ontstaan uit de fusie van de Ban­co San­tander (opgericht in 1857) en de Ban­co Cen­tral His­pano (1991). De bank is een wereld­wi­jde spel­er en stelt bij­na 171.000 per­so­n­en tewerk.

Waar er win­naars zijn, zijn ook ver­liez­ers. Het vol­gende vier­tal moest de top-10 verlaten:

- van 6 naar niet meer bij de top-50: Lloyds TSB
- van 7 naar 15: het Franse BNP Paribas
- van 8 naar niet meer bij de top-50: Dex­ia Bank, inmid­dels gedeel­telijk omge­doopt tot Belfius
- van 9 naar 36: Wells Fargo

En hier­mee besluiten we onze update van de top-10 meeste solide banken op dit ogenblik. 

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.