...

Olie in beweging

20 juni 2011, 21:19 | Guy Boscart | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De Olie blijft forse uitslagen vertonen, nog geen week geleden boven de 120 USD voor een vat Brent met een SPREAD tussen de Brent en de WTI van 22 USD ... Deze week zien we al de 110 USD voor een vat Brent olie. Het tempo blijft stevig, het wordt tijd voor een analyse van de Olie met de komende doelen. Het begint wel te kraken, rond de 105-107 wacht een stevige steun die niet doorbroken mag worden ...




Volatiliteit Olie:
Na de toppen die in de maand april werden gemaakt blijft het allemaal volatiel wat betreft de Olie, alles hangt dan ook af van meerdere factoren die telkens terug komen. Denk hierbij aan de spanningen in het Midden Oosten, de onzekerheid over de groei van de wereldeconomie en de vraag die er komt uit de snel groeiende landen zoals China en India. We zien dat allemaal meteen terug bij het verloop van de Olieprijs, en die is nogal volatiel te noemen. UP and DOWN zoals men dat zo graag zegt in de VS, men springt er bij bepaalde feiten meteen op.
Vorige week was er nog een mooi voorbeeld hiervan, de Olie knalde plots enkele dollars omhoog na de cijfers over de economische groei in China die nog stevig is, speculanten springen er dan meteen op met de gedachte dat als de groei daar nog zo stevig is zal de vraag naar Olie door China groot blijven. Wat later richt men de pijlen net zo snel weer op de signalen uit andere regio`s waar bijvoorbeeld in de VS de vooruitzichten minder goed zijn, dan dumpt men de Olie snel waardoor we zo 10 dollar lager staan. Zoals u merkt zitten de speculanten er kort op en bepalen voor een groot deel het verloop van de prijs, echt rustig wordt het niet zo snel bij de Olie vrees ik. Toch herkennen we tussen al dit geweld in steun en weerstand, de technische bakens dus ...

Technische bakens:
Technisch bekeken zien we nogal wat signalen die aangeven dat de Olie de komende periode verder zou kunnen zakken. Dat de meningen hierover nogal verdeeld zijn weten we, maar via mijn analyse voorzie ik op termijn toch lagere koersen voor de Olie. Belangrijk hiervoor is vooral de zone 105-107 dollar, duidelijk te zien op de grafiek, wanneer we daaronder zakken wacht er een gat van zo`n 17 dollar tot de 90 dollar waar de Olie eind vorig jaar door wist te breken. Hoe dan ook, die 105-107 dollar steun zorgt eerst nog voor een stevig vangnet voor de Olieprijs.

Naar boven toe wacht er nog een GAP tussen de 115 en 117,5 dollar die eerst nog gedicht kan worden, verder naar boven toe verwacht ik er niet zoveel meer van voorlopig. Alleen is niks is zeker op de financiële markten, als de Olie het dan toch weer eens op de heupen krijgt dan staat de 120 dollar in no time weer op de borden. Dan blijft alles nog zijwaarts (tussen de 107 en 120 dollar) en is er nog geen sprake van een uitbraak.

Een andere visie op het verloop van de Olieprijs krijg ik wel boven de toppen van april die rond de 126 dollar wachten. Toch voorzie ik dit op korte termijn niet, bij kracht had de Olie dit al lang moeten laten zien boven de 120 dollar, nu is slechts sprake van een lagere top wat dan weer geen goed teken is. Een lagere top wil ook zeggen dat het algemene beeld aan het verzwakken is.

Spread:
Die is er nog steeds, er werd vorige week zelfs nog een recordwaarde behaald van 22 dollar als prijsverschil tussen een vat Brent en een vat WTI (Texaanse Olie). We weten dat dit opnieuw wat naar elkaar toe moet groeien de komende weken. Dat wil zeggen dat de WTI iets sterker op moet lopen dan de Brent, en dat de Brent als het zakt dat wat sneller zal moeten doen. Maar, het blijft natuurlijk nog altijd een voorraden probleem, alle details daarover heb ik op 17 februari in een artikel geschreven http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/guyboscart/9044941/__Oliespread_en_cushing__.html . Die spread blijft een mooie bijkomstigheid om op de Olie te kunnen speculeren, bij een grote spread kunt u de ene short verkopen en de andere juist kopen. Let op, het blijft speculeren natuurlijk.

Brent Olie:


Spread tussen de Brent en de WTI:


Guy Boscart
www.usmarkets.nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.