Koers Akzo +0.47%

68.48

+0.32 (+0.47% )
Sluit: 68.16 / Min: 68.18 / Max: 68.82(0)

Achtergrond Akzo

De huidige voorzitter van de raad van bestuur (ceo) is Ton Büchner. Hij volgde in mei 2012 Hans Wijers op. Voorzitter van de raad van commissarissen is Antony Burgmans.

In maart 2017 deed de Amerikaanse concurrent PPG Industries een bod op alle aandelen AkzoNobel. PPG bood ongeveer € 83 per aandeel in geld en aandelen, of € 21 miljard in totaal. Het bestuur van AkzoNobel noemde het voorstel 'ongevraagd' en niet in het belang van aandeelhouders, klanten en medewerkers. Het bod werd resoluut afgewezen. De top 10 verf- en lakproducenten, inclusief AkzoNobel en PPG, heeft zo’n 57% van de wereldmarkt in handen en de rest is verdeeld over circa 7500 bedrijven. AkzoNobel zoekt zelf ook naar overnamekandidaten en om deze acquisities te betalen overweegt AkzoNobel de afsplitsing van de divisie Specialistische chemicaliën. Dit bedrijfsonderdeel vertegenwoordigd ongeveer een derde van de totale omzet.

In antwoord op het overnamebod presenteerde het bestuur van bedrijf in april 2017 diverse maatregelen om de aandeelhouders tevreden te stellen. De chemietak zal binnen een jaar worden afgesplitst, het bedrijfsonderdeel wordt verkocht of krijgt een eigen beursnotering.[7] Verder krijgen de aandeelhouders een extra winstuitkering van € 1,6 miljard en tot slot beloofde het bestuur in de kosten te snijden en daarmee de winst te verhogen.

Op 24 april 2017 verhoogde PPG voor de tweede keer haar bod op AkzoNobel. PPG biedt nu € 96,75 per aandeel, waarvan € 61,50 in contanten en de rest in aandelen PPG. Het verhoogde bod is in totaal, inclusief de schulden van AkzoNobel, bijna € 27 miljard waard. Het bestuur van AkzoNobel beloofde het bod zorgvuldig te gaan bekijken en beoordelen. Het bestuur wees het bod af. Op 1 juni 2017 staakte PPG zijn pogingen AkzoNobel over te nemen. Door de tegenwerking van de bestuurders van AkzoNobel werden de risico's om het bod door te zetten te groot.

Beursbox Akzo

Voer actuele discussies over Akzo in ons forum.

Er wordt over Akzo gediscussieerd in de volgende box:  Tradersbox .

  • ...
    11:06 AKZO moet bij toelichting op de kwartaalcijfers gewoon vertellen dat ze voortaan AI door de verf gaan mengen
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.