Koers ING +7.12%

7.03

+0.47 (+7.12% )
Sluit: 6.56 / Min: 6.78 / Max: 7.04(11)

Achtergrond ING

Geschiedenis
De wortels van de ING, liggen bij diverse verzekeringsmaatschappijen en de betaaldiensten die geboden werden door de Nederlandse overheid.

In 1845 werd de "Assurantie-Maatschappij tegen Brandschade, De Nederlanden van 1845", opgericht. Dit was een verzekeringsmaatschappij die snel groeide en als eerste Nederlands bedrijf opereerde buiten de Nederlandse grenzen. In 1900 had deze maatschappij 139 agentschappen over de hele wereld. Dit is het fundament van de toekomstige ING.
In 1863 werd de "Nationale Levensverzekering Bank" in Rotterdam opgericht.
In 1963, 100 jaar na de oprichting van de "Nationale Levensverzekering Bank", fuseerde deze met "De Nederlanden van 1845". Zo ontstond de verzekeringsmaatschappij Nationale-Nederlanden (NN). In de jaren zeventig en tachtig breidde deze maatschappij haar activiteiten wereldwijd uit.
In 1881 richtte de overheid de Rijkspostspaarbank op. Dit had als doel arbeiders te enthousiasmeren om te gaan sparen. Veertig jaar later in 1918 werd er van start gegaan met girale betaaldiensten via de postkantoren (giroboekje). Deze diensten richtten zich voornamelijk op families en midden- en kleinbedrijf (mkb), die hun inkomsten en uitgaven via de postkantoren wilde regelen.
In 1986 werd de "Rijkspostspaarbank" en de "Postcheque- en Girodienst" (PCGD) geprivatiseerd en zo ontstond de Postbank met meer dan 7,5 miljoen particuliere klanten.
In 1927 werd door de reorganisatie van diverse Nederlandse banken de "Nederlandsche Middenstands Bank" (NMB) opgericht. In de jaren zestig ging de NMB zich steeds meer richten op de particuliere markt en breidde haar werkzaamheden internationaal uit.
In 1989 fuseerde de Postbank met de NMB tot de NMB Postbank Groep, die een van de vijf grootste Nederlandse banken van zijn tijd werd.
In 1991 werd de ING-Groep opgericht door het samengaan van de NMB-Postbank Groep en de Nationale-Nederlanden. De ING-Groep groeide snel. De eerste grote acquisitie vond plaats in 1995, toen ING de Britse Barings Bank overnam. Hierdoor kreeg ING van het ene op het andere moment wereldwijd naamsbekendheid. In 1997 werd de positie van de ING in de Benelux verstevigd met de acquisitie van de Belgische bank Bank Brussel Lambert. In datzelfde jaar volgde de acquisitie van de Amerikaanse verzekeraar Equitable of Iowa en de Amerikaanse zakenbank Furman Selz. In 1999 nam ING BHF-Bank over, een Duitse handelsbank gevestigd te Frankfurt. Furman Selz en BHF zijn inmiddels overigens weer verkocht.
In 1997 besloot de ING om haar kennis van Direct Banking te exporteren, in plaats van het bouwen of kopen van branchenetwerken. Op basis van de ervaring met Postbank is een internetbank, ING Direct, opgezet die binnen korte tijd in meerdere landen gelanceerd is. Startend met alleen een spaarrekening met hoge rente worden later meerdere bank- en verzekeringsproducten geïntroduceerd. Het was een succesvol en snelgroeiend onderdeel. ING Direct is nu onder meer actief in Canada, Australië, Oostenrijk, Italië, de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Duitsland (ING-DiBa) en draagt nu al ruimschoots bij aan de winst van de groep.
In 2000 werd ING de grootste internationale verzekeraar van Latijns-Amerika en de op een na grootste internationale verzekeraar in de regio Azië/Stille Oceaan door de aankoop van ReliaStar en Aetna Financial Services. Door deze acquisities verdubbelden de activiteiten van ING in de Verenigde Staten. In 2001 verwierf ING een meerderheidsbelang in de Poolse Bank Śląski. Ook kocht ING in hetzelfde jaar het resterende belang in de Mexicaanse verzekeringsmaatschappij Seguros Comercial América.
Op 19 juni 2007 maakte ING bekend de Turkse Oyak-Bank over te nemen, om zo succesvol voet aan de grond te krijgen in de Oriënt, voor een bedrag van € 2 miljard. Oyak Bank, opgericht in 1984, behoort met een marktaandeel van circa 3% tot de tien grootste banken in Turkije. De bank heeft in totaal 360 filialen, met 1,2 miljoen actieve particuliere klanten en 10.000 mkb-klanten. De Turkse bank behaalde in 2006 een winst voor belastingen van 165 miljoen Turkse lira (YTL) (€ 94,6 miljoen). Het totale vermogen bedroeg YTL 11,8 miljard (€ 6,77 miljard) bij een boekwaarde van YTL 998 miljoen (€ 572 miljoen).
In 2008 daalde, als gevolg van de kredietcrisis op de financiële markten, de beurskoers sterk. Met name door rapporten over vermeende kapitaaltekorten daalde de koers van het aandeel op vrijdag 17 oktober 2008 meer dan 27%. In het daaropvolgende weekend kreeg ING van de Nederlandse overheid een kapitaalinjectie van € 10 miljard.[2] De overheid ontvangt hiervoor een miljard kernkapitaaleffecten zonder stemrecht.[3]
Door de kredietcrisis leed de ING in het derde kwartaal van 2008 een verlies van € 478 miljoen, haar eerste kwartaalverlies ooit.
In 2009 zijn de Postbank en de ING Bank samengevoegd tot de ING. In ditzelfde jaar wordt een nieuwe strategische richting gelanceerd, waarbij alle niet-kernactiviteiten worden verkocht of gedesinvesteerd. De ING startte het proces om de bank- en verzekeringstakken te splitsen met als uiteindelijk doel een grote Europese particuliere bank te worden.
In april 2016 verkocht ING de laatste aandelen in NN Group en daarmee is het weer uitsluitend een bank.

Beursbox ING

Voer actuele discussies over ING in ons forum.

Er wordt over ING gediscussieerd in de volgende boxen:  Tradersbox , Technische Analyse Box .

 • ...
  15:13 En nog een aantal geschreven puts ing dec 2024....begint ook aardig te lopen ...
 • ...
  08:38 De beurs mag dan redelijk herstelt zijn maar de gewone belegger heeft wel degelijk pijn.Aex fondsen RDS ,ING,ABN e.d. hebben een aardige tik om hun oren gehad.En dat gaat nog wel even duren.
 • ...
  15:12 Valt me op behalve ing is het maar een bijzonder laag volume
 • ...
  10:15 Korte call-posities vanmorgen bij opening gesloten. Alsook Juni calls op ING, NN en ABN. Ritje gemaakt. Nu kijken of er nog beweging komt naar lager de komende (donder)dagen. Vanmiddag tandarts, dus straks even uit de lucht.
 • ...
  17:07 Hoe kun je deze dingen vandaag nog gekocht hebben? Bij brokers als ING of BNP zijn die dingen niet meer te kopen door de te hoge hefbomen. En door die hoge hefbomen loop je gewoon gigantisch risico bij een beetje beweging dat ie er uit klapt.
 • ...
  17:12 ING heeft laatst al heel wat filialen gesloten....
 • ...
  10:35 ABN Amro en ING zijn al jarenlang technisch failliet. Prima aandelen voor daghandelaren met grote adrealine behoefte.
 • ...
  20:04 Zie ING , AMRO , Shell, . Fors lager .
 • ...
  15:46 1 derde van positie ing afgebouwd aan 5.167
 • ...
  23:22 Ze zitten er niet voor jou bij IG natuurlijk, in de nacht handelt je gewoon tegen hun (waarbij de prijzen soms wat gemanipuleerd worden). Maar dat het een slecht bedrijf is ben ik niet met je eens. Beter platform wat stabiliteit betreft is er niet....