Koers ING -1.48%

7.71

-0.12 (-1.48% )
Sluit: 7.83 / Min: 7.64 / Max: 7.82(14)

Achtergrond ING

Geschiedenis
De wortels van de ING, liggen bij diverse verzekeringsmaatschappijen en de betaaldiensten die geboden werden door de Nederlandse overheid.

In 1845 werd de "Assurantie-Maatschappij tegen Brandschade, De Nederlanden van 1845", opgericht. Dit was een verzekeringsmaatschappij die snel groeide en als eerste Nederlands bedrijf opereerde buiten de Nederlandse grenzen. In 1900 had deze maatschappij 139 agentschappen over de hele wereld. Dit is het fundament van de toekomstige ING.
In 1863 werd de "Nationale Levensverzekering Bank" in Rotterdam opgericht.
In 1963, 100 jaar na de oprichting van de "Nationale Levensverzekering Bank", fuseerde deze met "De Nederlanden van 1845". Zo ontstond de verzekeringsmaatschappij Nationale-Nederlanden (NN). In de jaren zeventig en tachtig breidde deze maatschappij haar activiteiten wereldwijd uit.
In 1881 richtte de overheid de Rijkspostspaarbank op. Dit had als doel arbeiders te enthousiasmeren om te gaan sparen. Veertig jaar later in 1918 werd er van start gegaan met girale betaaldiensten via de postkantoren (giroboekje). Deze diensten richtten zich voornamelijk op families en midden- en kleinbedrijf (mkb), die hun inkomsten en uitgaven via de postkantoren wilde regelen.
In 1986 werd de "Rijkspostspaarbank" en de "Postcheque- en Girodienst" (PCGD) geprivatiseerd en zo ontstond de Postbank met meer dan 7,5 miljoen particuliere klanten.
In 1927 werd door de reorganisatie van diverse Nederlandse banken de "Nederlandsche Middenstands Bank" (NMB) opgericht. In de jaren zestig ging de NMB zich steeds meer richten op de particuliere markt en breidde haar werkzaamheden internationaal uit.
In 1989 fuseerde de Postbank met de NMB tot de NMB Postbank Groep, die een van de vijf grootste Nederlandse banken van zijn tijd werd.
In 1991 werd de ING-Groep opgericht door het samengaan van de NMB-Postbank Groep en de Nationale-Nederlanden. De ING-Groep groeide snel. De eerste grote acquisitie vond plaats in 1995, toen ING de Britse Barings Bank overnam. Hierdoor kreeg ING van het ene op het andere moment wereldwijd naamsbekendheid. In 1997 werd de positie van de ING in de Benelux verstevigd met de acquisitie van de Belgische bank Bank Brussel Lambert. In datzelfde jaar volgde de acquisitie van de Amerikaanse verzekeraar Equitable of Iowa en de Amerikaanse zakenbank Furman Selz. In 1999 nam ING BHF-Bank over, een Duitse handelsbank gevestigd te Frankfurt. Furman Selz en BHF zijn inmiddels overigens weer verkocht.
In 1997 besloot de ING om haar kennis van Direct Banking te exporteren, in plaats van het bouwen of kopen van branchenetwerken. Op basis van de ervaring met Postbank is een internetbank, ING Direct, opgezet die binnen korte tijd in meerdere landen gelanceerd is. Startend met alleen een spaarrekening met hoge rente worden later meerdere bank- en verzekeringsproducten geïntroduceerd. Het was een succesvol en snelgroeiend onderdeel. ING Direct is nu onder meer actief in Canada, Australië, Oostenrijk, Italië, de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Duitsland (ING-DiBa) en draagt nu al ruimschoots bij aan de winst van de groep.
In 2000 werd ING de grootste internationale verzekeraar van Latijns-Amerika en de op een na grootste internationale verzekeraar in de regio Azië/Stille Oceaan door de aankoop van ReliaStar en Aetna Financial Services. Door deze acquisities verdubbelden de activiteiten van ING in de Verenigde Staten. In 2001 verwierf ING een meerderheidsbelang in de Poolse Bank Śląski. Ook kocht ING in hetzelfde jaar het resterende belang in de Mexicaanse verzekeringsmaatschappij Seguros Comercial América.
Op 19 juni 2007 maakte ING bekend de Turkse Oyak-Bank over te nemen, om zo succesvol voet aan de grond te krijgen in de Oriënt, voor een bedrag van € 2 miljard. Oyak Bank, opgericht in 1984, behoort met een marktaandeel van circa 3% tot de tien grootste banken in Turkije. De bank heeft in totaal 360 filialen, met 1,2 miljoen actieve particuliere klanten en 10.000 mkb-klanten. De Turkse bank behaalde in 2006 een winst voor belastingen van 165 miljoen Turkse lira (YTL) (€ 94,6 miljoen). Het totale vermogen bedroeg YTL 11,8 miljard (€ 6,77 miljard) bij een boekwaarde van YTL 998 miljoen (€ 572 miljoen).
In 2008 daalde, als gevolg van de kredietcrisis op de financiële markten, de beurskoers sterk. Met name door rapporten over vermeende kapitaaltekorten daalde de koers van het aandeel op vrijdag 17 oktober 2008 meer dan 27%. In het daaropvolgende weekend kreeg ING van de Nederlandse overheid een kapitaalinjectie van € 10 miljard.[2] De overheid ontvangt hiervoor een miljard kernkapitaaleffecten zonder stemrecht.[3]
Door de kredietcrisis leed de ING in het derde kwartaal van 2008 een verlies van € 478 miljoen, haar eerste kwartaalverlies ooit.
In 2009 zijn de Postbank en de ING Bank samengevoegd tot de ING. In ditzelfde jaar wordt een nieuwe strategische richting gelanceerd, waarbij alle niet-kernactiviteiten worden verkocht of gedesinvesteerd. De ING startte het proces om de bank- en verzekeringstakken te splitsen met als uiteindelijk doel een grote Europese particuliere bank te worden.
In april 2016 verkocht ING de laatste aandelen in NN Group en daarmee is het weer uitsluitend een bank.

Beursbox ING

Voer actuele discussies over ING in ons forum.

Er wordt over ING gediscussieerd in de volgende box:  Tradersbox .

 • ...
  22:38 1000 stuks shell en ing opgepikt maar niet met eigen geld hoor, gedeelte wordt gefinancieer door DSM short gedekt met een diep in de money call.
 • ...
  15:10 Ing zal het ook goed gaan doen.
 • ...
  11:11 ING heeft nog steeds het zelfde koersdoel van 400 voor ASML als in oktober. Anyway, ik ga dit ook maar eens scherp in de gaten houden. Putjes zijn wel duur (logisch).
 • ...
  10:53 (ABM FN-Dow Jones) TSMC heeft erg sterke investeringsplannen gepresenteerd en dat is goed nieuws voor ASM International en ASML. Dit meent analist Marc Hesselink van ING. TSMC kwam vanochtend met de jaarcijfers en onthulde in een toelichting op die...
 • ...
  14:10 Langzaamaan “ Ook vastgoedeigenaren van wie de huurders geen betalingsproblemen hebben, lukt het niet om hun hypotheek te verlengen. De eigenaar van een volledig verhuurd en voor de helft afgelost bedrijfspand kreeg 'uit het niets' te horen dat...
 • ...
  17:15 Stel je mag van mij 1000 euro lenen om short te gaan op één aandeel uit de AEX welke zal je dan kiezen? A. ASML B. RDS C. ING of ABNAMRO Let op: na een maand graag 1100 euro aflossen.
 • ...
  11:11 Goede morgen allen, vanmorgen nog een mooi voorbeeld, USB geeft Heineken koopadvies op 100, en ING verkoopadviseur van 61,57? Wie is er nu gek?
 • ...
  18:22 AEX begint 2021 voortvarend onder leiding van Arcelor maandag 04 januari 2021 17:53 (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag met winst gesloten, onder leiding van staalreus ArcelorMittal. De AEX index steeg 1,0 procent tot 631,03...