Liveblog Archief dinsdag 23 november 2021

3 liveblog items op dinsdag 23 november 2021.

Di 23 nov. 2021, 16:36

TA veel verzoeken...teveel

Onder mijn col­umn van afgelopen week­end zijn vele ver­zoeken bin­nengekomen, tien maar lief­st. Dat kan ik niet in slechts een col­umn kwi­jt, hoe moet ik dit nu oplossen? Na een nacht­je slapen dacht ik het goede voor­beeld van onze regering te vol­gen: ik ga gewoon kei­hard dis­crim­ineren. Als de regering…

Lees verder »
Di 23 nov. 2021, 09:33

Marktcijfers

Actueel Verwacht Vorige
DEU DEU: Duitse Productie Inkoopmanagersindex (PMI) (Nov) 09:30 57,6 56,9 57,8 Actueel: 57,6 Verwacht: 56,9 Vorige: 57,8
Di 23 nov. 2021, 08:30

Stevige draai na hoge top Nasdaq, AEX krijgt het ook weer moeilijk

Goedemorgen,

De start van de week zag er goed uit tot de grote draai op gang kwam via de tech indices, je kon erop wachten dat de divergentie zou wisselen van de tech naar de andere sectoren maar eerst kwam die uitschieter omhoog er nog. Het werd een heftige draai naar omlaag vanaf de top tot het slot. Ook de AEX had er behoorlijk wat last van, de index sluit de sessie uiteindelijk af op 815 punten. Een verloop wat ik nog niet had verwacht in de week van Thanksgiving maar eerder na deze week.

Update dinsdag 23 november:
Wat vooral opviel was de draai omlaag na een flinke uitschieter omhoog op Wall Street, vooral de Nasdaq moest eraan geloven deze keer na een ongekende rally omhoog de afgelopen weken. Daarentegen wist de Dow Jones die ook sterk aan de week begon nog net een plus wist te behouden. Opnieuw divergentie tussen de tech en de traditionele indices maar dan in de omgekeerde richting. De Nasdaq en de Nasdaq 100 verloren rond de 200 punten, ook de SOX verloor 65 punten maandag. De S&P 500 verloor 15 punten terwijl de Dow Transport juist ruim 200 punten hoger wist te sluiten. Echt weer een sessie met sector rotatie, dat is al een tijdje zo. Let erop dat het zo weer kan omslaan in de andere richting of dat alle sectoren nu samen dezelfde richting gaan kiezen na de DIP van gisteren.

In Europa zien we ook moeilijkheden nu, de AEX begon nog sterk maar moest later op de dag toch fors inleveren, de DAX verloor ook maar minder. De AEX is te afhankelijk van zwaargewicht ASML en als dat aandeel moet inleveren dan zien we dat gelijk bij de AEX, daarom kende de index een slecht laatste uur.

Veel aandacht ging uit naar de voorgenomen herbenoeming van FED voorzitter Jerome Powell. Hiermee blijft de continuïteit van het monetaire beleid van de Fed gewaarborgd zeggen meerdere marktvolgers. Onder de leiding van Powell blijkt dat er uitstekend werk werd verricht om de Amerikaanse economie door de moeilijke crisis te leiden. Dat Powell mits een goedkeuring van de Amerikaanse Senaat 2e termijn van vier jaar krijgt is belangrijk voor de geloofwaardigheid van de FED en de strategie die ze volgen.

Powell verscheen maandag in het Witte Huis samen met de genomineerde vice-voorzitter Lail Brainard om te benadrukten dat ze alle instrumenten van de FED zullen blijven inzetten om te voorkomen dat de hoge inflatie verankerd raakt. Vanaf dat moment liep de rente fors op en kregen de beurzen het moeilijk, daardoor werden de eerdere winsten heel snel weer ingeleverd en dan vooral die bij de tech indices.

Het vervolg moeten we nu afwachten, het was een lastige sessie maandag met bewegingen in beide richtingen, beleggers zoeken naar houvast, weten even niet wat ze aanmoeten met dat toch dubbele nieuws rondom de FED. Eerst blij dat Powell langer blijft maar dan na zijn toespraak wat angstig door het benoemen van hetgeen ze gaan doen om de inflatie aan te pakken. Een soort schrik reactie dus.

Wat betreft het handelen blijf ik voorzichtig, er hangt wat in de lucht maar het juiste momentum vinden blijft lastig, deze week zal er wel nog een positie worden opgenomen zodra het kan. U kunt meedoen door lid te worden via het nieuwe proefabonnement en dat loopt nu tot 1 februari.

Schrijf u nu in via de nieuwe aanbieding tot 1 FEBRUARI voor €35. Ga meteen naar onze Tradershop via de link https://www.usmarkets.nl/trade...

Marktoverzicht:
De indices op Wall Street draaien na een sterke start helemaal naar omlaag om slecht te eindigen, vrijwel op de laagste stand van de dag. De Dow Jones kon het nog in de plus houden, de rest sluit met verlies, ook Europa moet inleveren door de draai op Wall Street. De komende dagen worden hoe dan ook weer belangrijk, we zitten al met een korte week en veel beursvolgers gingen er al vanuit dat de korte week alles nog wat hoger kon zetten. We zien tot nu toe juist het tegengestelde, een en ander wordt gecorrigeerd maar dan niet alle sectoren.

Dow Jones:
De Dow Jones blijft zwak momenteel, het valt op dat elke poging omhoog wordt verkocht. Er zal een sterke sessie moeten komen met een slot rond het hoogste punt van de sessie om de index weer los te krijgen vanaf die bodemzone ofwel de sterke steun.

De doelzone is dus al bereikt, die komt uit rond de oude top ofwel tussen de 35.600 en de 35.750 punten. Eerst nog steun rond deze zone ofwel rondom de 35.600 punten waar de oude top uitkomt. Onder die 35.600 punten wacht er een behoorlijk gat omlaag tot rond de 35.000 en de 34.750 punten. De Dow kan daar snel naartoe zodra de daling doorzet.

Weerstand zien we nu eerst rond de 35.750 en de 35.850 punten, later zien we rond de 36.250 punten weerstand met daarboven de topzone rond de 36.500-36.600 punten.

AEX index:
De AEX krijgt het moeilijk en zakt ver terug, de start zag er met 825 punten op de borden eerst nog prima uit maar de index moest na de middag toch fors inleveren op net boven de 815 punten te sluiten. Daar zien we wel de eerste steun uitkomen voor de AEX index. De vraag is nu of de DIP weer wordt opgekocht de komende sessies.

Steun nu eerst de 814-815 punten met daaronder 808-810 punten en later de 800-802 punten waar we de oude top zien uitkomen. Weerstand nu eerst weer de 820-822 punten met later de 825, de 830 en de 835 punten.

DAX index:
De DAX moet nu al voor de 3e sessie op rij wat inleveren na dat de index de weerstand aantikte afgelopen woensdag. De DAX blijft voorlopig nog wel liggen na de uitbraak boven de 16.025 punten maar we naderen deze steun nu snel, de vraag is nu of we daar een koopmoment gaan krijgen?

Rond de topzone 16.285-16.300 punten wacht nu de eerste en meteen een zware weerstand ofwel de lijn over de toppen, mocht de index daar ook boven geraken dan zien we weerstand rond de 16.500 punten. Vanaf nu wel opletten voor winstnemingen.

Steun nu eerst de 16.025-16.050 punten met snel daaronder de bekende 15.810 punten. Later zien we steun rond de 15.600 en de 15.500 punten. De volgende steun zien we rond de 15.350 punten waar nu het 200-daags gemiddelde uitkomt.

Nasdaq Composite:
De Nasdaq begon zeer sterk met een soort blow off beweging die tot de lijn over de toppen doorzette, het doel had ik al aangegeven maar ik dacht door die zeer sterke start van de week dat de Nasdaq wel eens zou kunnen doorstoten tot de 16.500 punten. De weerstand deed uiteindelijk wel wat ik ervan dacht, even erboven maar daarna onverbiddelijk fors omlaag.

Nu zie ik steun rond de 15.750 punten, later rond de 15.500 punten nog een steunlijn, later rond de 15.400 en de 15.300 punten nog steun voor de Nasdaq. Weerstand zien we nu eerst weer rond de 16.000 punten, later de top van gisteren rond de 16.212 punten. Na de terugval die zo heftig was kan de DIP snel weer worden opgekocht.

Overzicht resultaat november en dit jaar (2021):
De positie op de Nasdaq moest ik sluiten maandag door dat mijn stoploss werd bereikt, jammer want daarna kwam er een grote terugval maar ik moest mijn stop respecteren en de markt begon zeer sterk zodat ik op veilig moest handelen. Er blijft zoals u ziet nog winst over deze maand, het was ook weer een tijdje geleden dat ik een stop moest nemen, het hoort erbij. Ik kijk weer naar nieuwe kansen in de loop van deze week, mogelijk koop ik nu weer de DIP met wat long posities. De posities moeten klein blijven door dat de volatiliteit daarom vraagt, het is te gevaarlijk om grote posities op te nemen in deze fase.

Het handelen verloopt verder nog altijd prima en dat is al het gehele jaar zo want via de overzichten hieronder ziet u dat we er wat betreft 2021 goed voorstaan. We hebben nog enkele weken te gaan dit jaar en er komen zeker nog genoeg kansen zoals ik de markt nu inschat. Ik zoek in ieder geval voorzichtig naar nieuwe mogelijkheden.

Om mee te doen kan dat via het nieuwe proefabonnement tot 1 FEBRUARI voor €35. Schrijf u nu in via de nieuwe aanbieding en ga meteen naar onze tradershop via de link https://www.usmarkets.nl/trade...

Overzicht resultaten maand november en dit jaar (2021)


Met vriendelijke groet,
Guy Boscart

Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.